A tömeges leépítésekkel és a csökkenő kereslettel együtt is köszöni, jól van az IT-szektor

Legfontosabb

2024. április 24. – 20:35

Másolás

Vágólapra másolva

Az egymást érő, súlyos válságok és a gazdasági recesszió szinte minden iparágat érzékenyen érintettek az elmúlt években, ezek hatásait még a szárnyaló IT-szektor sem kerülte el. A sikeres techcégek sorra jelentették be a tömeges leépítéseket, Magyarországon pedig többek közt a közismert Green Fox programozóiskola is bezárt. Emellett ide is beférkőzött a mesterséges intelligencia (MI), tovább bonyolítva a jövő latolgatását. A Codecool kedd esti meetupján ugyanakkor

több iparági szereplő is optimistán értékelte a helyzetet, és arról beszéltek, hogy hosszú távon így sem lehet lefelé tartó trendről beszélni.

A digitális tudás az új írás-olvasás

A programozóiskola által szervezett eseményen több oldalról járták körbe az elmúlt időszak visszaesését az IT-munkaerőpiacon, elsőként Vinnai Balázs, a Codecool társalapítója és befektetője, illetve a legfontosabb magyarországi infokommunikációs cégeket tömörítő IVSZ elnöke beszélt a kialakult helyzetről. Vinnai szerint a digitalizáció miatt ma már a programozás is rendkívül széles spektrumon mozog – a legtöbb programozó már nem is techcégnél dolgozik –, a belépési küszöb pedig folyamatosan csökken az új technológiák miatt.

Ma már sokkal egyszerűbb megtanulni programozni, mint régebben volt, és bár ez nem jelenti azt, hogy akárki össze tud rakni egy honlapot – hasonlóan ahhoz, hogy az elektromosság megjelenése után sem lett mindenki villamosmérnök –, mára egyértelmű, hogy életminőségben és az elérhető információk tekintetében is óriási a minőségbeli ugrás azoknál, akik rendelkeznek digitális készségekkel. Ez már a Codecool alapításakor is látszott, ezért is tűzték ki azt a célt, hogy hatékonyan vezessék át a digitális világba azokat, akik nem onnan érkeztek – mondta.

Fotó: Flachner Balázs / Telex
Fotó: Flachner Balázs / Telex

Vinnai szerint a digitális tudás lényegében az új írni-olvasni tudás, akik pedig rendelkeznek ezekkel, azoknál a jól definiálható szakmákat még inkább eltüntető, egyelőre amúgy még nem is túl jó MI-nek is nagyobb lesz a hatása. Az IVSZ elnöke ugyanakkor kiemelte azt is, hogy a technikai tudás mellett egyre fontosabb az is, hogy egy programozó átlátja-e annak a szektornak a folyamatait is, ahol dolgozik, és az úgynevezett soft skillek, azaz a kommunikációs, kooperációs készség, valamint a kritikus gondolkodás is felértékelődtek.

Ez a későbbi kerekasztal-beszélgetésnél is hangsúlyosan előkerült, és a GE orvostechnológiai szárnyánál dolgozó Vojtek Attila, a mezőgazdasági berendezéseket gyártó AGCO igazgatója, Filetóth László, a streamingben utazó Accedo Broadband magyarországi fejlesztési igazgatója, Hilgert István, valamint Boda József, a Codecool országos igazgatója abban is egyetértettek Vinnai Balázzsal, hogy az IT-piacon valóban megfigyelhető a visszaesés, vannak kirúgások és létszámstopok is, de apokaliptikus helyzetről azért nem lehet beszélni.

Visszaesés van, apokalipszis nincs

Boda azt mondta, a mostani megtorpanás kicsit fel lett fújva, szerinte inkább arról van szó, hogy a korábban nagyon felhajtott érdeklődés hagyott most kicsit alább. Az elmúlt fél évben ettől még persze tagadhatatlan a visszaesés, 30 százalékkal kevesebb lett az álláshirdetés, és nincs akkora kereslet az informatikusokra, de ez részben annak köszönhető, hogy a digitalizáció elképesztően felpörgött a Covid alatt. Ekkor rengeteg programozót vettek fel, és most, hogy recesszió van, ebből vágnak, a megnyíló pozíciókra pedig értelemszerűen inkább a tapasztaltabbakat veszik fel.

Szerinte ugyanakkor ez a mélyrepülés hamarosan a visszájára fog majd fordulni, és Vojtek is arról beszélt, hogy ha valaki most kezd el tanulni, az szerinte már pont a fellendülésbe érkezhet majd meg a munkaerőpiacon. Vojtek arról is beszélt, hogy a mostani helyzetben a képzési piac is tisztul, azok maradnak meg, akik tényleg jó embereket képeznek. Ezután egyébként volt is szó az elmúlt időszakban becsődölt programozóiskolákról, mint a már említett Green Fox vagy a CodeBerry.

Boda József azt mondta, az ilyen iskolák azért jöhettek létre, mert az IT-munkaerő iránti igényt a hagyományos oktatási intézmények nem tudták kiszolgálni, ugyanakkor lényegében egyedülálló módon állami támogatás nélkül képeznek tömegével szakembereket – persze vannak államilag finanszírozott képzések is, de ezek mérsékelten sikeresek, és a lebonyolításuk sem zökkenőmentes. Emiatt nagyon kockázatosak is ezek a magánszektorban indított képzések, mert egy nehezebb időszakban nincsen semmilyen védőhálójuk.

Boda szerint a bezárt iskolák azért kényszerültek erre a lépésre, mert olyan sokáig tartott a visszaesés, hogy már nem tudták kigazdálkodni.

A mesterséges intelligenciáról is sok szó esett a beszélgetés során, itt nem meglepő módon leggyakrabban az egyre több helyen alapvetésnek számító microsoftos Copilot jött fel, de itt is egyértelműen kiderült, hogy a szakma szerint ez nem fogja leváltani a programozókat, hiába reszkethetnek még Orbán Viktor szerint is a programozók. Filetóth hangsúlyozta, hogy hiába tud megírni egy kódot, ha az ember nem tudja azt értelmezni, akkor az MI esetleges hibáit sem fogja tudni kiszűrni. Hilgert szerint jelenleg kulimunkára és kísérletezésre teljesen jó, összetettebb, kontextust igénylő feladatoknál viszont egyelőre nem igazán lehet használni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!