Kettőből kétszer összeomlott a rendszer az állami informatikusképzés záróvizsgáján

2022. június 14. – 19:43

Kettőből kétszer összeomlott a rendszer az állami informatikusképzés záróvizsgáján
Fotó: koronavirus.gov.hu

Másolás

Vágólapra másolva

Idén harmadjára hirdette meg az Innovációs és Technológiai (azóta már Technológiai és Ipari) Minisztérium az Újratervezés Program nevű, államilag támogatott informatikusképzést, a két évvel ezelőttihez hasonlóan azonban a záróvizsga idén sem ment zökkenőmentesen.

Olyannyira nem, hogy a rendszer eddig kettőből kétszer lehasalt, így a vizsgázók egy hete nem tudják hivatalosan is befejezni a tanulmányaikat.

Voltak, akik el sem tudták kezdeni a vizsgát, másoknál menet közben vált elérhetetlenné a vizsgaoldal. A szervezők rajtuk kívülálló technikai problémákra hivatkoztak, és azt írták, már dolgoznak azon, hogy teljesen más technológiai megoldással bonyolítsák le a vizsgát. Az érintettek nemcsak a sorozatos technikai hibák, hanem a tájékoztatás hiány miatt is háborognak.

Három a magyar igazság

Az ITM 2020-ban a koronavírus-járvány miatt kialakult gazdasági és munkaerőpiaci helyzetre reagálva hirdette meg az Újratervezés Programot, hogy ingyenes informatikai átképzéssel segítse azokat, akik kipróbálnák magukat ezen a területen. Az elképzelésnek kétségtelenül volt értelme: az Európai Bizottság adatai alapján 2020-ban uniós szinten már 825 000 fő hiányozhatott az infokummunikációs szektorból, az iparági szereplőknek pedig több mint fele nyilatkozott úgy, hogy kihívást jelent számára megfelelő képességekkel rendelkező IT-szakembert találni. A járvány miatt ráadásul rengetegen elvesztették a munkájukat, és nyilván sokat nyomott a latban az is, hogy a szektorban már három éve is durván bruttó 400 ezer forint volt a kezdőfizetés, ez pedig azóta csak nőtt.

Így nem volt meglepő, hogy amikor két éve először meghirdették a programot, egy nap alatt 15 ezren jelentkeztek a képzésre, a hatalmas érdeklődés ellenére azonban a képzés indulása előtt jó pár kérdés felmerült. Nem volt egyértelmű többek közt, hogy pontosan hogy fog kinézni az egész, ahogy az sem, hogy honnan származik majd a tananyag, vagy hogy költik majd el az erre szánt uniós pénzeket. A program végül rendben lezajlott, az alapozó kurzus záróvizsgáján azonban komoly technikai problémák hátráltatták a vizsgázókat. Volt, akinél csak akadozott a rendszer, mások belépni sem tudtak a vizsgafelületre, és egyéb anomáliák is felmerültek.

A Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal (NSZFH) akkor azt közölte, hogy a vizsgázók nagy többsége fennakadás nélkül eljutott a vizsgasor végéig. Akik pedig nem, azoknak lehetőséget biztosítottak a vizsga megismétlésére. Persze minden kezdet nehéz, mondhatná erre az ember, de a tavalyi kiírás sem volt problémamentes. Egy olvasónk elmondása szerint akkor is lefagyott a rendszer, a kérdések között a végére már 4-5 perc is eltelt – ami természetesen a 60 kérdésre rendelkezésre álló másfél órából ketyegett –, és annak ellenére, hogy addigra állítólag sikerült megoldani azt, hogy kilépés után vissza is lehessen lépni a vizsgába, a valóságban nem ez volt a helyzet.

Mi történt most?

A problémák aztán idén is visszatértek: több olvasónk is jelezte, hogy nem tudtak levizsgázni múlt szerdán a különféle hibaüzenetek miatt, a péntekre kiír pótvizsga is kútba esett, majd slusszpoénként a hétfőre kiírt új alkalomnál is ugyanez a probléma jelentkezett. Az első levelet június 8-án, az első vizsgaidőpont napján kaptuk egy olvasónktól, aki arról írt, hogy az online vizsgára nem lehet bejelentkezni. Mint írta, a nevet és az adatokat még sikerült megadnia, de az első kérdés megválaszolása után csak hibaüzenetek várták. Más arról számolt be, hogy a vizsgafelület már a 14 órás kezdésnél is akadozott, később pedig teljesen meg is adta magát.

Az Újratervezés Program 3.0 hivatalos oldalán még aznap közzétettek egy szűkszavú tájékoztatást a történtek nyomán, melyben azt írták, a záróvizsgát egy későbbi időpontban tartják meg az azt lebonyolító Brillium rendszer hivataltól független hibája miatt.

Fotó: Olvasónk
Fotó: Olvasónk

Ez a későbbi időpont a tegnapi nap volt, június 13-a, ahelyett azonban, hogy sikerült volna pótolni a múlt héten kudarcba fulladt vizsgákat, újabb problémák fogadták a vizsgázókat. Egy olvasónk azt írta, a vizsga kezdete után pár perccel ismét összeomlott a rendszer, és bár neki sikerült elkezdenie a vizsgát, másfél óra múlva azt az üzenetet kapta, hogy lejárt az ideje, így másokhoz hasonlóan neki sem sikerült elvégeznie azt.

Volt, aki múlt héten és most is írt, az első meghiúsult vizsgáról pedig képet is csatolt, eszerint a Brillium tervezett karbantartást végzett – a június 8-i vizsga idején.

A Brillium honlapja szerint tényleg volt is karbantartás, bár ez aligha volt tervezett. A beszámolójuk szerint magyar idő szerint nagyjából 15 óra körül érkeztek be hozzájuk az első jelentések a kiszolgálószerver hibájáról. Az durván tíz perc alatt kiderült, hogy az Amazon Web Services (AWS) általuk használt rendszereihez kapcsolódó problémákról volt szó a saját infrastruktúrájukon belül, bő egy óra múlva pedig már arról számoltak be, hogy minden rendszer megfelelően működik. Ez persze a vizsgázóknak már nem sokat számított – a vizsga elvégzéséhez legalább 90 percre volt szükség, miután pedig 17 óráig be kellett fejezni, aki 15:30-ig nem kezdte el, annak ez a lehetőség elúszott. Egy olvasónk elmondta, a vizsgázók azt is elég későn tudták meg, hogy a szerdai alkalom már nem érvényes.

Másnap aztán az Újratervezés 3.0 oldalán újabb tájékoztás jelent meg, melyben azt írták, ugyan előzetesen jelezték a Brillium felé, hogy erre az időpontra jelentős terheltség várható, mégis olyan technikai hiba lépett fel, amelyet „a szolgáltató státuszriportja alapján még két órával később sem sikerült elhárítani”. Azt is jelezték, hogy a rendszer tesztelése miatt a pénteki vizsgát is törölték, de másnap már közzé is tették az új időpontokat, hétfői vizsgával és szerdai pótvizsgával. Hétfőn alighanem óvatosságból egy órával nagyobb intervallumot adtak meg a vizsgázásra, 15 és 19 óra között lehetett volna megejteni a dolgot, de a rendszer megint nem bírta a gyűrődést, ahogy azt a Brilliumnál szépen végig is lehet követni.

Fotó: Olvasónk
Fotó: Olvasónk

Ezúttal magyar idő szerint délután fél 5 körül jelent meg az első bejegyzés a szolgáltatónál, amely megpróbálta orvosolni a helyzetet, de mint írták, a jelek szerint rajtuk is kívül álló okok állhattak a háttérben. Durván négy óra után állt csak helyre a szolgáltatás, így a szervezők hiába próbálták meg kijjebb tolni a határidőt, végül hétfőn sem sikerült levizsgázniuk az érintetteknek. Később azt írták, a külső szolgáltatónál korábban nem tapasztalt hiba lépett fel, melynek elhárítása folyamatban van, és arra kértek mindenkit, hogy ne próbálkozzanak további belépésekkel.

Elégedetlenség a köbön

Ugyan az elmúlt évek után valószínűleg sokan eleve úgy vágtak neki az Újratervezés Program 3.0-nak, hogy fel voltak készülve a fennakadásokra, a történtek után okkal voltak sokan felháborodva. Ahogy azt több olvasónk is írta, sokan a vizsgák miatt szabadnapokat vettek ki, két alkalom után azonban még mindig nem tudtak levizsgázni. Volt, aki azt nehezményezte, hogy a szervezők korábban nem tapasztalt hibákra hivatkoztak, és nem tájékoztatták őket megfelelően, az emailekre csak sablonszövegek érkeztek rendes válaszok helyett.

A kútba esett záróvizsgákkal kapcsolatban megkerestük a programot lebonyolító négy oktatóközpont egyikét, a Training360-at, ahonnan azt a hivatalos oldalon is olvashatókkal összhangban lévő választ kaptuk, hogy mindkét esetben a Brillium felhőalapú tesztkitöltő rendszerénél lépett fel technikai hiba. Mint írták, a technikai probléma valamivel több mint 1300 résztvevőt érintett, és hozzátették azt is, hogy a záróvizsgát egy teljesen más technológiai megoldásra fogják átültetni, hogy kiküszöböljék a további problémákat. Kedden aztán ugyanezt közölték az Újratervezés 3.0 oldalán is, mint írták,

a záróvizsga és a pótvizsga előreláthatóan a június 20-i héten kerül megtartásra egy másik vizsgarendszeren, melynek feltöltése és tesztelése miatt a vizsgázók türelmét kérik.

A tájékoztatás szerint emiatt a jelentkezők további rostálásához szükséges kompetenciamérés időpontjait is módosítják, a kurzus tananyagának elérhetőségét pedig meghosszabbítják a vizsgák időpontjáig. Mint írták, további információkról később adnak majd tájékoztatást. Az tehát látszik, hogy dolgoznak a helyzet megoldásán, és harmadjára, egy másik rendszerrel talán már sikerülni is fog lebonyolítani a záróvizsgákat, ám ez nem biztos, hogy kárpótolja azokat, akiknek már két szabadnapjuk bánta az eddigi kísérleteket.

Az is meglehetősen furcsa, hogy noha a kimaradások állítólag csak nagyjából 1300 embert érintettek, a záróvizsgák néhány nap alatt két komolyabb kimaradást is okoztak a Brilliumnál, amelynek ezt megelőzően idén csak egyszer volt hasonló problémája. Az is érdekes kérdés, hogy egyáltalán miért pont ezt a céget választották egy 60 kérdésből álló, feleletválasztós teszthez, hiszen ennél sokkal ismertebb, megbízhatóbb megoldások is vannak a piacon, egy uniós támogatásból megvalósuló, állami programnál pedig nem lenne túlzás elvárni, hogy a lehető legjobb megoldásokkal garantálják, hogy minden flottul menjen. Kerestük a Brilliumot is, hogy megtudjuk, mi okozhatta a két leállást a szolgáltatásukban, és mennyiben lehetnek felelősek ezért. Arról is kérdeztük őket, hogy valóban szóltak-e nekik előre a forgalom növekedéséről, és ha igen, hogyan készültek erre, valamint, hogy egyáltalán hogy kerültek bele ebbe a képletbe. Amint válaszolnak, beszámolunk róla.

Frissítés

A Brillium vezérigazgatója, Curt Rogers szerdán válaszolt a kérdéseinkre, és bár részletes választ csak későbbre ígért, néhány pontban már most reagált a helyzetre. Mint írta, 22 éve bocsátják az ügyfelek rendelkezésére a szolgáltatásaikat, beleértve ebbe kisebb és nagyobb feladatokat is, melyek széles spektrumon mozognak. Rogers hozzátette, a vállalat évente több millió tesztet bonyolít le, a szóban forgó esetben pedig a terhelés a szokásos forgalomnak elenyésző hányadát teszi ki, és leszögezte, hogy ennek nincs is köze a történekhez. Arról is írt, hogy a Brillium mérettől függetlenül számos szervezetnek biztosít szolgáltatásokat, a szóban forgó feladat pedig egyáltalán nem volt újdonság számukra. Végezetül megjegyezte azt is, hogy fontos elkülöníteni az általuk kontrollálható eseményeket azoktól, amelyekre nincsen ráhatásuk. Rogers szerint igazságtalan lenne arra a következtetésre jutni, hogy a Brillium nem alkalmas egy ilyen vizsga lebonyolításara, és azt írta, hogy minden esetben arra törekednek, hogy az ügyfeleik igényeit maximálisan ki tudják elégíteni.

Forrás: Újratervezés Program 3.0
Forrás: Újratervezés Program 3.0

A történetben viszont legalább van némi pozitívum is – egy olvasónk elmondása szerint a vizsgák ugyan minden évben káoszba torkollnak, maga az előképzés legalább nem küszködik hasonló problémákkal, a videós anyagokat mindenki rendben meg tudta nézni.

Az utóbbi időben egyébként nem ez volt az első alkalom, hogy egy állami informatikai rendszerrel komoly gondjai akadtak a felhasználóknak. Ahogy arról április végén írtunk, a kormány egy év alatt hatszor hivatkozott kibertámadásra, a rendőrség egyikben sem talált tettest. Ezek egyike volt az az eset, amikor az idén először teljesen digitálisan zajló kompetenciamérés mindhárom próbaalkalmánál összeomlott az informatikai rendszer, melyen keresztül a gyerekek bejelentkezhettek volna a felületekre. Az Oktatási Hivatal szerint az üzemzavart az okozta, hogy több túlterheléses támadás is érte a rendszert, ám arra sem az Oktatási Hivatal, sem az Emberi Erőforrások minisztériuma nem reagált, hogy történt-e egyáltalán feljelentés az ügyben. Ahogy arra sem, hogy az egy héttel későbbi, már az éles üzem alatti leállás is támadás miatt történt-e. A rendőrség április végén többek közt ezzel kapcsolatban is azt írta a Telexnek, hogy „jelenleg is folyamatban vannak a nyomozások”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!