Neves magyar tudósok segítenek felkészülni az érettségire

2024. február 24. – 13:45

Másolás

Vágólapra másolva

Öt éve folyik a CEU Határtalan Tudás című programsorozata, amelynek az előadásait, beszélgetéseit a Telexen is rendszeresen követhetik élő közvetítésben. Ezúttal azonban a CEU a Freeszfe-vel együttműködésben hirdetett meg egy rendezvényt, a Határtalan Tudás Oktatási Fesztivált, amelyen alternatív oktatási módszereket mutatnak be.

A fesztivál programjai közül az első kettőt közvetítették élőben a szervezők: egy ingyenes oktatási platform bemutatását, illetve egy beszélgetést arról, hogyan lehet érdekessé tenné a tudományt. Ezeket az alábbi videón nézhetik vissza (részletes program a videó alatt):

A közvetítés programja:

  • 14:00–14:30: Határtalan Iskola

Ürge-Vorsatz Diána, Barabási Albert-László, Spiró György, Pléh Csaba, Falus András, Csaba László, Bányai Éva. Csak néhány név azok közül, akik előadásait a középiskolai pedagógusok segítségül hívhatják a tanítás során a tananyag kiegészítéséhez. A legismertebb magyar tudósoktól tanulhatnak a középiskolások a CEU digitális oktatási platformján. A CEU Határtalan iskolája közérthetően magyarázza el a legfrissebb tudományos eredményeket a diákoknak. Az online, interaktív platformon a diákok tematikusan, a tananyagot követve szélesíthetik tudásukat az adott témában, ami segíthet a mindennapi tanulásban, de az érettségire való felkészülésben is. A Határtalan iskola révén a pedagógusok a legfrissebb tudományos eredményekkel egészíthetik ki a Nemzeti Alaptanterv szerinti tanmenetet. A CEU interaktív oktatási anyagát bemutatja: Dávid Patrícia projektmenedzser.

  • 14:30–15:30: Hogyan lehet érdekes a tudomány? – a Duna virágzása, a hazavitt labor és az elmefilozófia esetei

Tudománykommunikációs mesterkurzus és interaktív beszélgetés a közönség bevonásával. A beszélgetés résztvevői: Farkas Alexandra tudománykommunikációs szakértő, kutató; Paszternák András tudománykommunikátor, kémikus, a Csodák Palotája szakmai vezetője; és Fábri György egyetemi docens, ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar Társadalmi Kommunikációs Kutatócsoport, a Határtalan Tudás program szakmai vezetője.

A további programok

Az online is közvetített programok után is folytatódik az oktatási fesztivál a CEU Nádor utca 15. alatti épületében, ahová ezen a linken lehet regisztrálni.

  • 15:30–16:30: Őszinte részvétel – részvételi színház és film az oktatásban – kerekasztal-beszélgetés

A beszélgetés résztvevői: Németh Gábor oktató (Freeszfe), Romankovics Edit színházi nevelési szakember (Freeszfe), Haragonics Sára részvételi filmes szakember (ELTE).

  • 16:30–17:00: HUB kórus (helyszín: CEU kávézó)

A helyszínen a Tudásrészecskék szakemberei gyerekeknek és pedagógusoknak is érdekes, izgalmas természettudományos kísérleteket mutatnak be, mindennapi használati eszközök segítségével.

Reisz Gábor díjnyertes filmje (Velencei Filmfesztivál, Orizzonti-díj a legjobb filmnek; Chicago Nemzetközi Filmfesztivál, Gold Hugo-díj a legjobb filmnek, Silver Hugo-díj a legjobb forgatókönyvnek). Nyár van Budapesten. A gimnazista Ábelnek az érettségire kellene készülni, de épp most ébredt rá, hogy szerelmes legjobb barátjába, Jankába. Janka jó tanuló, a vizsga miatt nem kell izgulnia, viszont ő is reménytelenül szerelmes, csak éppen a történelemtanárukba, Jakabba. Jakabnak pedagógusként próbál túlélni Magyarországon, és korábban már összetűzésbe került Ábel konzervatív apjával. A két részre szakadt társadalom feszültségei felszínre törnek, amikor Ábel történelemérettségije országos botrányba torkollik, ő pedig valahol a két oldal között áll, mindennek a kellős közepén, és még mindig szerelmes.

  • 19:30–20:00: Mennyire átpolitizált ma az oktatás?

Bekúszik-e a politika az iskola falai közé? Hogyan tud politikai témákat feldolgozni a közoktatás az adott keretek között? Ad-e erre lehetőséget a tanterv, az oktatás intézményi szerkezet? Hogyan viszonyulnak mindehhez a fiatalok és a pedagógusok?Beszélgetés Radó Péter oktatáskutatóval és Szabó Andrea politológussal a vetített film kapcsán.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!