Lefotózta végső nyughelyén a működésképtelen helikopterhaverját a NASA marsjárója

2024. február 6. – 13:31

Másolás

Vágólapra másolva

Ugyan pár napja kiderült, hogy a NASA még nem tett le teljesen arról, hogy kiderítse, mi történt az Ingenuity nevű marshelikopterének rotorjaival, az biztos, hogy a szerkezet már nem fog többet repülni. Ennek fényében különösen szomorú az a kép, amelyet a vele együtt landoló Perseverance rover készített a hétvégén, ezen ugyanis a háttérben látszik a végső nyughelyéül szolgáló dűnén egyedül pihenő helikopter is – írja a Space.com.

Az Ingenuity az utolsó, január 18-i repülésén sérült meg, egy héttel később pedig a NASA be is jelentette, hogy ennyi volt, a helikopter küldetése véget ért. Akkor még nem volt egyértelmű, hogy mekkora mértékű a sérülés, de egy múlt heti tájékoztatón kiderült, hogy mind a négy rotorlapát megsérült. Ekkor elhangzott az is, hogy a NASA kutatói megpróbálják megmozgatni a rotorlapátokat, hogy kiderüljön, mi történhetett, de leszögezték, hogy bármi is lesz, a helikopter már nem fog repülni.

Ez persze nem akkora katasztrófa, elvégre ahhoz képest, hogy az Ingenuity eredetileg harminc napon keresztül legfeljebb öt kísérleti tesztrepülést hajtott volna végre, végül közel három évig működött és hetvenkétszer repült, gyakran messzebbre, mint a tervezett két órás repülési táv. Az Ingenuity projektmenedzsere elmondta, hogy nehezen lehetnének büszkébbek arra, amit a helikopterük elért, Bill Nelson, a NASA igazgatója pedig korábban arról beszélt, hogy segített a helikopter NASA-nak megtenni, amihez a legjobban értenek: lehetővé tenni a lehetetlent.

Az Ingenuity 2021. február 18-án landolt a Marson, a NASA Perseverance roverjének aljához rögzítve, és többszöri tologatás után április 19-én emelkedett fel először a bolygó felszínéről, bizonyítva, hogy lehetséges a motoros, irányított repülés a Marson. Néhány nappal később a helikopter elküldte az első színes légi felvételt is a bolygóról, júliusban pedig egy minden addiginál komplexebb repüléssel bizonyította, hogy jóval többre képes, mint azt elsőre gondolták.

Egy évvel később a saját landolásából maradt roncsot is lefotózta az Ingenuity, szóval az alább látható hétvégi képpel egy fokkal még metább lett a küldetés. A helikoptert a képen felül, a dűnék között kell keresni, ami egyébként annyira nem nehéz, mert ott tényleg nincs semmi más rajta kívül, csak homok:

Forrás: NASA / JPL-Caltech / ASU
Forrás: NASA / JPL-Caltech / ASU

Az Ingenuity 2023-ban egyébként két sikeres repülési tesztet hajtott végre, amelyek tovább bővítették a csapat ismereteit az aerodinamikai határairól, de egyszer két hónapig megszakadt vele a kapcsolat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!