A saját landolásából maradt roncsot fotózta a NASA marshelikoptere

2022. április 28. – 08:30

A saját landolásából maradt roncsot fotózta a NASA marshelikoptere
Az aeroshell roncsa, háttérben az ejtőernyővel – Fotó: NASA / JPL-Caltech

Másolás

Vágólapra másolva

Egy újabb történelmi felvételt készített a NASA marshelikoptere, az 1,8 kilós Ingenuity, amely az április 19-i, immár 26. repülése során lefotózta a Perseverance marsjárót – és így az annak hasára szerelt Ingenuityt is – a Földtől a Marsig tartó út, illetve a landolás közben óvó védőburkolat, az úgynevezett aeroshell roncsát. A képek hátterében az aeroshellre rögzített ejtőernyő is kivehető – a 2021. február 18-i landolás során ez lassította le a marsjárót nagyjából 320 km/h-ra.

Az Ingenuity természetesen nem véletlenül tévedt az aeroshell környékére, a 26. repüléssel azért vették célba a roncsot, hogy a közben már a Jezero-kráter nyugati oldalán található egykori (vélhetően) folyódeltánál járó Perseverance-nek ne kelljen kitérőt tenni a roncs megtekintéséhez.

De miért volt fontos, hogy megnézzék az aeroshell maradványait? Egyrészt a mérnökök fontos adatokat nyerhetnek ki a tíz képből arra vonatkozóan, hogy az ejtőernyő és az aeroshell milyen munkát végzett a landolás közben. Magát a landolást természetesen szenzorok és kamerák tömege követte, de az Ingenuitynek köszönhetően új nézőpontból is meg tudják vizsgálni a részeket.

„Ha megerősítik, hogy a rendszereink úgy működtek, ahogyan azt mi gondoljuk, vagy akár csak egy olyan mérnöki adathalmazt is szolgáltatnak, amelyet felhasználhatunk a Mars-minták visszahozatalának tervezéséhez, az csodálatos lesz. Ha pedig nem, a képek akkor is fenomenálisak és inspirálóak” – mondta Ian Clark, a NASA Jet Propulsion Laboratory egyik mérnöke.

Fotó: NASA / JPL-Caltech
Fotó: NASA / JPL-Caltech

A képeken már az is látszik, hogy „úgy tűnik, hogy a hátsó burkolat védőbevonata sértetlen maradt a Mars légkörébe való belépés során. A nyolcvan nagyszilárdságú felfüggesztő vezeték közül, amelyek a hátsó burkolatot az ejtőernyővel összekötik, sok látható, és szintén épnek tűnik” – áll a JPL közleményében, amely arra is kitér, hogy bár nem látszik egészében az ejtőernyő, de úgy vélik, az sem sérült meg landolás közben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!