Két hónapra megszakadt a kapcsolat a NASA marshelikopterével

2023. július 1. – 11:51

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Hosszabb időre megszakadt a NASA kapcsolata az Ingenuity marshelikopterrel, amellyel utoljára április 26-án tudtak kommunikálni. A Nemzeti Repülési és Űrhajózási Hivatal friss közlése szerint viszont sikerült helyreállítani a kapcsolatot, így nemcsak, hogy sikeresnek tekinthető a marshelikopter 52., 363 méter távot lefedő, 139 másodperces repülése, de a közeljövőben újabbakat is terveznek vele.

Április 26-án az Ingenuity leszállása közben szakadt meg a kapcsolat a marshelikopter és a NASA között, ám a mérnökcsapat számított is erre, miután tudták, hogy a leszállás után egy domb választja majd el az Ingenuityt és a Perseverance marsjárót, amelyen keresztül kommunikálni tudnak az apró drónnal.

A kapcsolat viszont csak 63 nap után, június 28-án állt helyre, amikor a Perseverance olyan helyzetbe került, hogy már semmi sem árnyékolta a helikopter felé zajló kommunikációt. Ekkor derült ki, hogy minden rendben volt az 52. repüléssel, és hogy minden rendben van az Ingenuityval is – a NASA forradalmi drónjáról, illetve annak első repüléséről ebben a cikkünkben írtunk részletesebben még több mint két éve.

Az Ingenuity marshelikopter a Mars felszínén – Fotó: NASA / JPL-Caltech / ASU / MSSS
Az Ingenuity marshelikopter a Mars felszínén – Fotó: NASA / JPL-Caltech / ASU / MSSS

A kisbusznyi méretű Perseverance marsjáró 2021. február 18-án landolt a Mars felszínén. Biztonsági okokból eredetileg 90 napra tervezték a működését – ahogy a marshelikopternek is csak 5 repülést szántak –, azóta viszont már több mint 2 év és 4 hónapja folyamatosan szolgálatban áll. Eközben (május 22-i adat szerint) már 18,62 km-t tett meg, gyűjtött több kőzetmintát, amit egy későbbi küldetés során juttatnak majd vissza a Földre, hogy kiderüljön, létezett-e marsi élet, és ha igen, milyen formában.

Túl van már két nagyobb tudományos küldetésen – elsőként a landolásához közeli kráter talaját, illetve a Séítah geológiai képződményt vizsgálta meg, másodiknak a Jezero-kráterbe egykor beömlő folyó deltájának alsó részét vizsgálta meg –, jelenleg pedig január óta az egykori folyódelta felső szakaszát vizsgálja.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!