Minden eddiginél komplexebb repülésen van túl a marshelikopter

2021. július 25. – 08:26

Minden eddiginél komplexebb repülésen van túl a marshelikopter
Marsi homokdűnék a levegőből az Ingenuity kilencedik repülése során készült felvételen – Fotó: NASA / JPL-Caltech

Másolás

Vágólapra másolva

Tizedik repülését is sikerrel vette az Ingenuity marshelikopter, amely ezúttal is elért egy rekordot: minden korábbinál magasabbra, 12 méterre emelkedett el a talajtól.

A szombaton végrehajtott repülés más miatt is különleges volt, a NASA ugyanis minden eddiginél komplexebb röppályát írt elő az 1,8 kilogrammos drónnak. Az Ingenuity felszállás után dél-délnyugat felé indult el, majd nyugatra haladt, utána pedig egy északnyugat-északkelet kanyart írt le.

Az összesen 10 pontból összeálló repülés a NASA előzetes tervei alapján 165 másodpercig kellett, hogy tartson – a friss adatokat még nem adták ki, csak annyit közöltek magyar idő szerint vasárnap hajnalban, hogy sikeres volt a repülés. A szombati etappal az Ingenuity már biztosan több, mint 15 percet töltött összesen a levegőben, és közelít a 2 km-es, levegőben megtett távolsághoz – ennek harmadát, 625 métert egyhuzamban, a kilencedik repülés során tett meg.

Az Ingenuity marshelikopter tizedik repülésének tervezett útvonala – Fotó: NASA / JPL-Caltech / University of Arizona
Az Ingenuity marshelikopter tizedik repülésének tervezett útvonala – Fotó: NASA / JPL-Caltech / University of Arizona

A kilencedik és tizedik repülés alkalmával a Perseverance marsjáró előtt álló területet derítette fel az égből a drón, a kilencedik bevetése során átlósan húzott át egy homokdűnékkel borított terület fölött, amit a marsjárónak meg kell kerülnie. Tizedikre pedig a Raised Ridges névre keresztelt területet derítette fel a levegőből a drón – a NASA tervei szerint a későbbiekben közelebbről is megvizsgálnák ezt a régiót.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!