Véget ért a marshelikopter küldetése

2024. január 25. – 22:50

Másolás

Vágólapra másolva

Végrehajtotta utolsó küldetését az Ingenuity, a NASA marshelikoptere, írja az űrügynökség. A szerkezet már így is több repülést hajtott végre, mint amennyire eredetileg tervezték.

Az utolsó, január 18-i repülésről készült felvételek alapján a helikopter legalább egy rotorlapátja megsérült leszállás közben, és már nem képes repülni.

Az Ingenuity-t eredetileg technológiai bemutatónak szánták, és az volt a terv, hogy 30 napon keresztül legfeljebb öt kísérleti tesztrepülést hajtson végre. Ehhez képest a helikopter csaknem három évig végezte a munkáját, 72-szer repült, és ezek közül több mint 14-szer még messzebbre is, mint a tervezett két órás repülési táv.

„Véget ért az első másik bolygón repülő helikopter, az Ingenuity történelmi utazása” – mondta Bill Nelson, a NASA adminisztrátora. „A figyelemre méltó helikopter magasabbra és messzebbre repült, mint azt valaha is elképzeltük volna, és segített a NASA-nak megtenni, amihez a legjobban értünk: lehetővé tenni a lehetetlent. Az olyan küldetések révén, mint amilyen az Ingenuity-é is volt, a NASA előkészíti az utat a jövőbeli repülésekhez, és az intelligensebb, biztonságosabb emberi kutatásokhoz is, mind a Marsra, mind pedig azon túl.”

Az Ingenuity 2021. február 18-án landolt a Marson, a NASA Perseverance roverjének aljához rögzítve, és április 19-én emelkedett fel először a bolygó felszínéről, bizonyítva, hogy lehetséges a motoros, irányított repülés a Marson.

További négy repülést követően új küldetésbe kezdett, légi felderítőként szolgálva a Perseverance tudósai és rovervezetői számára. 2023-ban a helikopter két sikeres repülési tesztet hajtott végre, amelyek tovább bővítették a csapat ismereteit az aerodinamikai határairól.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!