Pakisztánban felhővetőket, műesőt kell bevetni a hatalmas szmog miatt

2023. december 16. – 23:04

Pakisztánban felhővetőket, műesőt kell bevetni a hatalmas szmog miatt
Szmog Lahorban – Fotó: Arif Ali / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A történelemben először használtak műesőt a veszélyesen elszmogosodott pakisztáni megacityben, a 11 millió lakosú Lahorban, írja az AFP. A dél-ázsiai országban végzett első ilyen jellegű kísérletben felhővetővel felszerelt repülőgépek repültek át a város tíz legszmogosabb része fölött.

A felhővetés egy olyan időjárás-módosító technika, ami javítja a felhő esőképző képességét. Repülőgépekkel oltják be a felhőket, ehhez erős vízmegkötő képességgel rendelkező sórészecskéket használnak. A nátrium-klorid és kálium-klorid részecskék kis vízcseppeket vonzanak a felhő belsejébe. Ezek összeállva nagyobb esőcseppeket hoznak létre, amelyek nagyobb súlyuk miatt leesnek az égből.

Az ajándék felhővető az Egyesült Arab Emírségekből érkezett, 10-12 napja. Az Egyesült Arab Emírségekben mostanában egyre gyakrabban alkalmazzák a felhővetést, hogy esőt csináljanak az ország száraz területein.

Lahorban nem a száraz idő, hanem a szmog miatt kell bevetni a felhővetőket. Szakértők szerint még a nagyon szerény eső is hatékonyan csökkenti a szennyezést.

A városban az elmúlt években egyre súlyosbodott szmoghelyzet. A gépjárművek dízelfüstje, az egyéb ipari füst és a hidegebb téli levegő keveréke rendszerint álló szmogfelhőkké egyesül.

A PM2.5 szennyező anyagok – a tüdőn keresztül a véráramba kerülő rákot okozó mikrorészecskék – szintjét igen veszélyesnek mérték Lahorban szombaton.

A műszerek WHO veszélyességi határértékének több mint 66-szorosát mutatták ki. A szervezet szerint a hosszan tartó kitettség sztrókot, szívbetegséget, tüdőrákot és légúti betegségeket válthat ki.

Az egymást követő kormányok eddig különféle módszereket alkalmaztak a légszennyezés csökkentésére Lahorban. Vízzel permetezték az utakat, bezárták hétvégén az iskolákat, gyárakat és piacokat, de nem sok sikert értek el. A mesterséges eső használatától most többet várnak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!