A gépelés hangja alapján talál ki jelszavakat egy mesterséges intelligencia

2023. december 10. – 11:40

Másolás

Vágólapra másolva

Brit kutatók mesterséges intelligenciát képeztek ki arra, hogy hang alapján felismerje a billentyűleütéseket, ennek segítségével pedig nagy pontossággal rekonstruáltak jelszavakat – írta a PCWorld.

Szakértők szerint a Zoomhoz hasonló videokonferencia-eszközök használatának növekedésével és a beépített mikrofonnal rendelkező eszközök elterjedésével a hangokra épülő kibertámadások veszélye is megnőtt. A kutatók gépi tanulási algoritmusok segítségével olyan rendszert hoztak létre, amely a hang alapján képes azonosítani, hogy melyik billentyűt nyomják le egy laptopon – írta a Guardian.

A kutatók mikrofonként egy laptop mellé helyezett okostelefont használtak. A gépelés közben rögzített hangokat betáplálták egy gépi tanulási rendszerbe, amely idővel megtanulta felismerni az egyes billentyűkhöz tartozó hangjelek jellemzőit. Ezután beírtak egy jelszót a laptopba, és a mesterséges intelligencia a leütések hangja alapján kiszámolta, hogy nagy valószínűség szerint melyik gombot nyomták le. Az MI 95 százalékos pontossággal ismerte fel a jelszót.

Hogy a „feltörés” valósághű legyen, a kutatók tesztelték, hogy a módszer használható-e egy Zoom- vagy Skype-hívás közbeni lehallgatáshoz. Úgy tűnik, a jelszavak kikémlelése így is működik: a mesterséges intelligencia a Skype-on keresztül észlelt hang esetében 92 százalékos, a Zoom esetében pedig 93 százalékos pontossággal rekonstruálta a jelszót.

Védekezésképpen a kutatók azt javasolják, hogy a felhasználók mind a tíz ujjukat használják gépelés közben, mert ez jelentősen csökkenti az egyes billentyűk felismerési arányát. Emellett a kis- és nagybetűk, valamint a speciális karakterek használata szintén megnehezítik a jelszavak ilyen módon történő rekonstruálását. „Nagyon nehéz kitalálni, hogy mikor engedi fel valaki a shift billentyűt” – mondta Joshua Harrison, a Durham Egyetem munkatársa.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!