Istenem, nem hiszem el, mit találtam a fejében: él és vonaglik!

2023. augusztus 28. – 19:47

Másolás

Vágólapra másolva

„Istenem, nem hiszem el, mit találtam a fejében: Él és vonaglik!”

– hívta fel Hari Priya Bandi idegsebész kollégáját, Sanjaya Senanayakét, a canberrai kórház fertőző betegségekkel foglalkozó orvosát. Az idegsebészt az izgatta fel, hogy egyik páciense agyából egy nyolc centiméter hosszú orsóférget távolított el.

A 64 éves nő Ausztrália délkeleti részén élt, és először 2021-ben került a fővárosi kórházba hasi fájdalmakkal és akut hasmenéssel, melyet száraz köhögés, láz és éjszakai verejtékezés kísért. A nő által tapasztalt tünetek 2022-re nemhogy nem javultak, de ki is egészültek feledékenységgel és depresszióval, orvosai pedig az agyi MR-vizsgálat alapján műtétet javasoltak.

Arra azonban senki nem számított, hogy az agyban egy parazitát fognak találni. Az orvosok ráadásul egyetlen jelenlegi fajba sem tudták besorolni felfedezésüket, de amikor felkértek egy parazitákra specializált szakértőt, ő azonnal rávágta: „Ez egy Ophidascaris robertsi!”

Az Ophidascaris robertsi egy olyan orsóféreg, mely rendszerint kígyókban, azon belül is pitonokban fordul elő, a canberrai egyed az első, mely emberen élősködött. Áldozata (gazdateste) nem emlékezett kígyóval való érintkezésre, de beszámolt arról, hogy gyakran gyűjtött egy új-zélandi paraj nevű ehető növényt, és elképzelhető, hogy az orsóféreg a piton székletén keresztül tapadt meg az egyik levélen.

A páciens kezelését az orvosok a példátlan eset által megkövetelt óvatossággal kezdték meg, ugyanis egyes féregirtók például súlyos gyulladást válthatnak ki az emberi szervezetben. Doktor Senanayake méltatta is páciense bátorságát és türelmét:

„Le a kalappal, nyilván senki nem vágyik arra, hogy egy pitonokon élősködő orsóféreg első emberi áldozataként rajta kísérletezzék ki a gyógymódot.”

Az orvos szerint az eset felhívja a figyelmet az állatokról emberekre terjedő betegségek fenyegetésére (mondjuk a közelmúltban mintha egy másik betegség már megkongatta volna ezt a vészharangot), és arra a tényre, hogy az elmúlt harminc évben világszerte harminc új fertőzésfajtát fedeztek fel, melyek 75 százaléka zoonotikus jellegű, azaz állatról terjed az emberre. Több esetben a fertőzés annyira egyedi, hogy nem is azonosítják zoonotikus esetként.

Egyébként a koronavírussal vagy az ebolával ellentétben az Ausztráliában felfedezett orsóféreg által terjesztett fertőzés nem terjed emberről emberre, a férgesedést pedig meg lehet előzni gondos kézmosással és a nyersanyagok alapos átsütésével vagy főzésével.

Az esetről az amerikai járványügyi központ szakfolyóiratának cikke alapján a Guardian számolt be.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!