Japán kutatók kétapás egereket szerkesztettek

2023. március 9. – 23:36

Másolás

Vágólapra másolva

Egy japán kutatók azt állította egy genetikai konferencián, hogy hím egerek sejtjeit felhasználva petesejtet hozott létre. Van, aki szerint ez a technológia ahhoz is elvezethet, hogy különböző nemű meddő párok, vagy férfi párok vállaljanak közös gyereket.

Hajasi Kacsuhiko, az Oszakai Egyetem professzora által vezetett kutatócsoport azt állítja, hogy sikeresen hozták létre a petéket úgy, hogy a hím egerek bőrsejtjéből származó hím XY kromoszómapárokat nőstény XX kromoszómapárokká alakították. A bőrsejteket először őssejtekké alakították át, majd törölték az Y kromoszómákat, lemásolták az X kromoszómákat, végül párosították a másolatokat az eredeti X kromoszómákkal. A petesejtet azután egy másik egér spermájával megtermékenyítették.

A kutatók ezzel a technikával hét egérkölyköt hoztak létre, amelyek egészségesnek tűntek és normális élettartamúak voltak.

Hajasi azt mondta, hogy a kutatás még nagyon korai fázisában van, a petesejtek rossz minőségűek, és embereken nem használható még biztonságosan ez a technika, bár szerint tíz év alatt ki lehet küszöbölni a jelentkező problémákat. Az egyik gond a hosszabb tenyészidő, ami alatt nagyobb esélye van a fejlődési rendellenességek kialakulásának.

A japán professzor ugyanakkor arról is beszélt, hogy nem támogatná, ha egy férfi saját spermájából és mesterségesen létrehozott petesejtjéből csecsemőt hozna létre.

A BBC által idézett George Daley professzor szerint is messze van még az emberi alkalmazhatósága az ilyen típusú génszerkesztésnek, már csak azért is, mert még a kutatók sem ismerik eléggé az emberi reproduktív sejtek működését.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!