Elon Musk visszaállította Donald Trump Twitter-fiókját

2022. november 20. – 07:02

Elon Musk visszaállította Donald Trump Twitter-fiókját
Elon Musk Donald Trump társaságában egy fehér házi megbeszélésen 2017. január 23-án – Fotó: Matt McClain/The Washington Post via Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

Elon Musk visszaállította Donald Trump Twitter-fiókját szombatról vasárnapra virradó éjszaka. A korábbi elnököt az Egyesült Államok szövetségi törvényhozásának otthont adó Capitolium 2021. január 6-i ostroma után tiltották le a közösségi oldalról. A Twitter új tulajdonosa korábban már többször is beszélt arról, hogy hibának tartja Trump kitiltását a platformról, három és fél héttel azután pedig, hogy 44 milliárd dollárért megvásárolta a közösségi oldalt, Musk vissza is állította a korábbi elnök fiókját.

A fiókját ugyan visszakapta Trump, aki kedden jelentette be, hogy ismét elindul az elnökségért, viszont ideiglenesen elveszítette az összes követőjét (közel 90 milliót). A fiók visszaállítását követő órákban néhány százezer és 5 millió között ingadozott Trump követőinek száma. Az exelnök valószínűleg vissza fogja kapni a követőit. Egy, a Washington Postnak nyilatkozó korábbi Twitter-dolgozó szerint akár egy teljes napba is telhet, mire visszaállítanak egy felfüggesztett fiókot eredeti állapotába.

Mielőtt visszaállította volna a fiókot, a SpaceX és a Tesla vezére szavazásra bocsátotta a kérdést saját fiókján. A szavazásra buzdító posztot péntek este rakta ki Musk, és 24 órát adott a Twitter-felhasználóknak a voksolásra. A kérdésben Orbán Viktor is állást foglalt, szombat délután azzal az üzenettel retweetelte Musk posztját, hogy „találjátok ki, mire szavazok”. A miniszterelnök egy kacsintós szmájlit is mellékelt a bejegyzéshez.

A szavazásban végül a szombat esti határidőig több mint 15 millióan vettek részt, és az Igenek nyertek a voksok 51,8 százalékával. Trump fiókjának visszaállítását a szavazók 48,2 százaléka ellenezte. Musk néhány perccel a szavazás lezárulta után azt írta, „Az emberek kinyilvánították véleményüket. Trump vissza lesz állítva. Vox Populi, Vox Dei.” (A „Vox Populi, Vox Dei” egy régi latin mondás, jelentése: A nép hangja az Isten hangja.)

Trump sokat tett azért, hogy a Twitter az egyik legbefolyásosabb médiummá váljon a világon. Elődeivel szakítva számos alkalommal hivatalos elnöki bejelentéseket is az alkalmazáson keresztül tett, sajtóközlemény, sajtótájékoztató, vagy tévébeszéd helyett. 2009 és 2021 között összesen 56 571 alkalommal posztolt a közösségi oldalra.

Még nem biztos, hogy Trump vissza is tér a Twitterre

Donald Trump közel 90 millió követővel rendelkező Twitter-fiókját a Capitolium 2021. január 6-i ostroma után először 12 órára, majd január 8-án végleg felfüggesztették, miután a közösségi oldal moderátorai szerint több bejegyzésével is megszegte az oldal szabályzatát, egészen pontosan az „erőszak dicsőítésére” vonatkozó tilalmat.

Trump a 2020-as elnökválasztás után nem volt hajlandó elfogadni, hogy vereséget szenvedett a demokrata Joe Bidennel szemben, és arról beszélt, hogy a demokraták elcsalták a választást. Ennek az lett a végkimenetele, hogy támogatói 2021. január 6-án megostromolták az amerikai törvényhozás épületét, a Capitoliumot. A támadás során öten meghaltak és több mint százan megsérültek. A Capitolium ostromához vezető eseményekről, a megdöbbentő jelenetekről és a történtek politikai utóéletéről ebben a cikkben olvashat részletesen.

Trump Twitterről (és a Facebookról) való kitiltása után a Parler nevű közösségi oldal lett a Trump-rajongók gyűjtőhelye, azonban az exelnök maga nem regisztrált az oldalra. Ehelyett idén februárban elindította saját közösségi oldalát, a Truth Socialt, ahol a régi twitteres időkre jellemző vehemenciával kezdett újra posztolni.

Donald Trump bejelenti indulását a 2024-es elnökválasztáson – Fotó: Octavio Jones / Reuters
Donald Trump bejelenti indulását a 2024-es elnökválasztáson – Fotó: Octavio Jones / Reuters

Egyelőre nem tudni, hogy Trump visszatér-e egyáltalán a Twitterre, és ha igen, mennyire lesz aktív. Egy Fox Newsnak adott október végi interjúban nem volt hajlandó válaszolni arra a kérdésre, hogy használni fogja-e újra a Twittert, ha Musk visszaengedi a platformra. Viszont arról beszélt, hogy „maradni fog” a Truth Social-ön, illetve úgy fogalmazott, hogy ha indul a 2024-es elnökválasztáson, akkor „csak a Truth Socialt fogja használni”.

A Washington Post néhány hete arról írt, hogy Trump közölte bizalmasaival, hogy nem hagyhatja ott a Truth Socialt a Twitterért, mert az ő aktív jelenléte nélkül bedőlne a közösségi oldal. Ő pedig nem engedheti meg, hogy egy hozzá szorosan kötődő brand összeomoljon. Trumpnak jelenleg 4,5 millió követője van a Truth Social-ön.

Trump néhány hónappal ezelőtt egy kampányeseményén kamugépnek nevezte Muskot, miután a milliárdos korábban azt mondta neki, hogy rá szavazott a 2016-os elnökválasztáson, közben viszont májusban arról posztolt, hogy soha nem szavazott republikánus jelöltre korábban. Az október végi Fox News-interjúban viszont sokkal barátságosabb hangnemet ütött meg, és arról beszélt, hogy „szereti Elont” és sok sikert kíván neki.

Teljes a káosz a Twitteren

A világ leggazdagabb emberének számító Elon Musk hónapokig tartó kálvária után, október 27-én vásárolta meg hivatalosan is a világ egyik legnagyobb közösségi oldalát, és kezdett több milliárd dolláros ámokfutásba. Egyik első lépéseként kirúgta a Twitter 7500 dolgozójának a felét, majd most csütörtökön ultimátumot adott a maradék dolgozónak, hogy vagy csatlakoznak az „extrém hardcore” munkát és rengeteg túlórát követelő Twitter 2.0-hoz, vagy távoznak a cégtől. Erre aztán további 1200-an távoztak a vállalattól, ami azt jelenti, hogy a Twitter néhány héten belül elveszítette dolgozói kétharmadát, ami egyre közelebb sodorja a portált a leálláshoz.

Közben Musk fizetőssé, és mindenki számára elérhetővé tette a verifikációt, majd néhány nap után le is lőtte a funkciót, miután csomóan arra használták azt, hogy magát Muskot, illetve politikusokat és nagyvállalatokat figurázzanak ki. Egy ál-Biden a nemiszervével volt elfoglalva, egy ál-Bush az irakiak megölésén nosztalgiázott egy ál-Tony Blair társaságában, egy ál-Rudy Giuliani pedig arról panaszkodott, hogy Soros György fellökte az utcán.

A világ egyik legnagyobb gyógyszeripari vállalata, az Eli Lilly többmilliárd dollárt bukott, miután egy ál-Eli Lilly fiók arról posztolt, hogy ingyenessé teszik az Egyesült Államokban irreálisra drágított inzulint. Az Eli Lillyhez hasonlóan a Lockheed Martin hadiipari vállalat részvényei is beestek, miután valaki azt posztolta a nevükben, hogy a vállalat nem szállít több fegyvert Szaúd-Arábiának és Izraelnek az emberi jogi aggályaik miatt.

Ha mindez nem lenne elég, a twitterezők élő egyenes adásban követhetik napról napra, ahogy Musk Office-ba illő módon próbálja mikromenedzselni új vállalatát.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!