Sikeresen tesztelte a 6G-s adatátvitelt az LG

2022. szeptember 15. – 11:01

Másolás

Vágólapra másolva

Az LG sikeresen tesztelte a 6G terahertzes (THz) vezeték nélküli adatátvitelt és -vételt a 155-175 GHz-es frekvenciatartományban, 320 méteres távolságban, szabadtéren – írja az LG Electronics közleménye.

A berlini Fraunhofer Heinrich Hertz Intézetben (HHI) szeptember 7-én lezajlott teszt mérföldkőnek számít a 6G THz technológia kereskedelmi forgalomba hozatala szempontjából. Tavaly augusztusban még csak a 100 méteres kültéri adatátvitelt tudták teljesíteni.

Az ultraszélessávú frekvenciákat használó 6G viszonylag rövid hatótávolsággal rendelkezik, ráadásul az adástól a vételig teljesítményveszteség léphet fel. A problémák megoldására az LG, a Fraunhofer HHI és a Fraunhofer Alkalmazott Szilárdtestfizikai Intézet (IAF) közösen fejlesztett ki egy olyan teljesítményerősítőt, amely képes növelni az átviteli erősséget, valamint egy olyan alacsony zajszintű vevőerősítőt, amely javítja a bejövő jel minőségét.

A szeptember elején tartott bemutatón a felek többcsatornás teljesítményerősítője több mint 20dBm-es jelkimenettel rendelkezett — ez több mint 5dBm-es növekedést jelent az LG és a Fraunhofer HHI és az IAF által az előző kísérletben alkalmazott megoldáshoz képest. A teszt során egy olyan alacsonyzajszint-erősítőt használtak, amely minimalizálja a jel vétele során jelentkező zajt. Azért, hogy a jövőbeli kereskedelmi forgalomba hozatal könnyebb legyen, ezeket az új technológiákat az LG legújabb, az integráltáramkör-gyártásra nagymértékben alkalmas moduldizájnjába integrálták.

„A legutóbbi teszt sikerével egy lépéssel közelebb kerültünk az 1 terabit (TB)/másodperces 6G sebesség megvalósításához mind beltéren, mind a kültéri városi területeken” — mondta Dr. Kim Byoung-hoon, az LG Electronics technológiai igazgatója és ügyvezető alelnöke. Az LG azt tervezi, hogy szeptember 23-án a szöuli LG Science Parkban rendezendő 6G Grand Summiton jelenti be a legújabb 6G távközlési tesztjének részletes eredményeit, és áttekintést adnak a technológia eddigi fejlesztéséről.

Az 5G vezeték nélküli hálózatokhoz képest a 6G sokkal jobb adatátviteli sebességet biztosít alacsonyabb késleltetéssel és nagyobb megbízhatósággal.

A 6G hálózat szabványosításáról szóló megbeszélések várhatóan 2025 körül kezdődnek el, a technológia kereskedelmi forgalomba hozatala pedig 2029-re valószínű.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!