A kutyák is könnyeznek örömükben, amikor újra találkoznak a gazdájukkal

2022. augusztus 22. – 23:37

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az egyik legalapvetőbb közhely, hogy a kutya az ember legjobb barátja, egy frissen megjelent japán tanulmány pedig újfent bizonyította is ezt, a kutatók ugyanis bebizonyították, hogy a kutyák képesek örömkönnyeket hullatni, például akkor, ha hosszabb különlét után újra együtt lehetnek gazdájukkal – írja az MTI.

A Current Biology nevű biológiai szaklapban megjelent kutatásban a japán Azabu Egyetem kutatói azután kezdtek el foglalkozni a kutyák könnyeivel, hogy Kikuszui Takefumi, a kutatás vezetője hat éve azt vette észre, hogy egyik uszkárja ellés után könnyes szemekkel gondozta a kölykeit. A kutyák esetében nem annyira egyszerű megállapítani, hogy sírnak-e, mert az emberekkel ellentétben nem tudnak a klasszikus értelemben véve sírni, a könnyeket a szemüknél lehet csak látni. Ez viszont elég volt ahhoz, hogy Kikuszui felállítsa a hipotézisét, miszerint az oxitocin állhat a megnövekedett könnytermelődés hátterében.

A „szeretethormonként” emlegetett oxitocin az agyban termelődik, és az anya és gyermek közti szoros kapcsolat, valamint a szülés beindítása és tejtermelődés fokozása révén fontos szerepe van a szülésben, de ez a hormon felelős az embertársaink felé irányuló bizalomért, megértésért és együttérzésért is. Korábbi megfigyelésekből azt is tudták már a kutatók, hogy mind a kutyákban, mind gazdájukban oxitocin szabadul fel a kettejük közti interakció során, ezért olyan kísérleteket végeztek, ahol az állatok a gazdájukkal találkoztak. Első körben megfigyelték a kutyák könnyeinek mértékét a találkozó előtt és után, ebből pedig kiderült, hogy a kutyák könnytermelődése megnőtt, ha a gazdájukkal találkoztak, de változatlan maradt, ha egy idegenhez vezették oda őket.

Amikor oxitocint adagoltak a kutyák szemébe, ugyancsak megnőtt a könnytermelődés, ami arra utal, hogy a hormon valóban szerepet játszhat a folyamatban.

A kutatók emellett könnyes és száraz szemű kutyákról készült képeket is mutogattak embereknek, akik rendre pozitívabban reagáltak a könnyező ebekre, vagyis a jelek szerint a könnytermelésnek szerepe lehet a kutyák és az emberek közti szorosabb kapcsolat kialakításában is. Kikuszui elmondta, őket is meglepték az eredmények, korábban sosem hallottak még olyasmiről, hogy az állatok örömkönnyeket hullajtottak volna az emberek által boldognak tartott helyzetekben – itt viszont úgy tűnik, ez a helyzet. Azt egyelőre nem tudni, hogy a kutyák bánatukban is sírnak-e, ahogy azt sem, hogy más kutyákkal való találkozáskor is könnyeznek-e, de az biztosnak tűnik, hogy az ember-kutya kapcsolatban komoly szerepet játszhat a dolog.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!