Negyven éve nem volt ilyen meleg a tenger Új-Zélandnál, több százezer tengeri szivacs fehéredett ki

2022. május 16. – 11:21

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Most először találtak Új-Zéland partjainál olyan tengeri szivacsokat, amelyek – a korallfehéredéshez hasonlóan – elveszítették színüket, vélhetően az óceán szokatlanul magas hőmérséklete miatt – írja az MTI a Guardian alapján.

A Wellingtoni Victoria Egyetemen kutatói egy áprilisi expedíció során a Déli-sziget déli partjánál több helyen kifehéredett tengeri szivacsokat találtak. Ezek az élőlények normál esetben barna színűek lennének. Helyenként a tengeri szivacsok 95 százaléka is kifehéredett – mondta James Bell, az egyetem tengerbiológusa.

A kutatók az első adatok alapján úgy vélik, hogy tengeri szivacsok százezrei fakulhattak ki.

Az Új-Zéland körüli vizek mélyét tengeriszivacstelepek népesítik be, amelyek élőhelyet és táplálékot nyújtanak a halaknak és más fajoknak. Egy ideje már érkeznek hírek szórványos szivacsfehéredésről, nemrég például az Ausztráliához tartozó Tasmania partja mentén észlelték a jelenséget, de a tengeri szivacsok jellemzően könnyebben elviselik az óceán változásait, mint más fajok, például a korallok. A mostani egy merőben szokatlan jelenség – mondta James Bell. „Rengeteg faj él Új-Zéland körül, és fogalmunk sincs, milyen a hőtűrőképességük” – tette hozzá.

Az expedíció egyik részvevője, a Valerio Micaroni a Twitter-oldalán számolt be arról, hogy több százezer, ha nem millió kifehéredett szivacsot fedeztek fel a Fiordland Nemzeti Parkban. Úgy véli, a jelenséget az Új-Zélandot idén sújtó erős tengeri hőhullámok okozták.

Áprilisban 2,6 Celsius-fokkal voltak melegebbek a parti vizek az átlagosnál. A szivacsfehéredés által leginkább sújtott területek közül az átlagosnál is jobban felmelegedett a tenger a Dél-sziget délnyugati csücskénél (Fiordland), ahol a szokásosnál 5 Celsius-fokkal mértek magasabb hőmérsékletet, ez az utóbbi negyven év legerősebb tengeri hőhulláma Új-Zélandnál.

Bár a kutatók nagyon erős korrelációt figyeltek meg a fehéredés és a meredek hőmérsékletemelkedés között, Bell szerint további kutatások szükségesek ennek megerősítéséhez. A tengerbiológus szerint egyes kifehéredett szivacsok életre kelhetnek, de hogy ez megtörténik-e, arra csak további megfigyelések során derülhet fény.

A Climate Council nevű civil szervezet márciusban közzétett jelentése szerint az Ausztrália északkeleti partvidékén található, egyben a világörökség részének számító Nagy-korallzátonyt is a kifehéredés veszélye fenyegeti.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!