Megint egy lépéssel közelebb kerültünk ahhoz, hogy a Sony tényleg beszálljon a robotautó-bizniszbe

2022. január 5. – 16:43

Megint egy lépéssel közelebb kerültünk ahhoz, hogy a Sony tényleg beszálljon a robotautó-bizniszbe
A Sony kedden bemutatott elektronikus SUV-prototípusa a hozzá készült videóban. Forrás: Sony

Másolás

Vágólapra másolva

Ugyan a Las Vegas-i CES-en az utóbbi években egyre intenzívebben jelent meg az autózás – legyen szó akár a General Motors új akkumulátor-technológiájáról, akár az autonóm járművekről –, két éve így is elég nagy port kavart az, amikor a Sony begurított egy saját elektromos autót a színpadra a bemutatójukon. A japán gyártó aztán hamar leszögezte, hogy nem tervez tömeggyártással, azóta viszont úgy tűnik, nagyot fordult a világ,

a cég vezérigazgatója, Josida Kenicsiro ugyanis az idei CES-en bejelentette, hogy még az is benne van a pakliban, hogy önállóan piacra dobják a saját elektromos autójukat.

Ez szépen el is vitte a showt a gyártó keddi bejelentésén, pedig más érdekességeket is mutattak, egyebek mellett a világ első QD-OLED tévéjét, a PlayStationös VR-szemüvegük továbbfejlesztett változatát (és egy erre érkező Horizon-játékot), egy tévére szerelhető kamerát, ami leszid minket, ha túl közel ülünk a képernyőhöz és egy exkluzív jelenetet a hamarosan érkező Uncharted-filmből. QD-OLED tévével amúgy a Samsung is jelentkezett a CES-en, de az ő bemutatójuk pár izgalmas kütyüt leszámítva az LG-hez hasonlóan inkább a fenntarthatóság és jegyében telt idén.

Robotautó, az itt a kérdés, hogyan döntesz, ha nincs benned érzés

Az elektromos, önvezető autókról a legtöbb embernek valószínűleg továbbra is a Tesla ugrik be elsőre, ha pedig a nagy techcégek közül kellett volna választani egyet, aki elsőként csatlakozhat Elon Musk cége mellé, két éve még biztosan az Apple lett volna a logikus választás. Ebbe a helyzetbe csörtetett be 2020-ban a Sony, mikor a CES-en begurította a Vision-S nevű prototípusát a színpadra, annak ellenére azonban, hogy az autó kívül-belül lenyűgöző volt, az hamar kiderült, hogy a prototípust inkább azért alkották meg, hogy tesztelhessék a saját fejlesztésű szenzoraikat.

Éppen emiatt továbbra is az Apple tűnhetett esélyesebbnek ebben a versenyben: 2020 decemberében kiderült, hogy állítólag 2024-től kezdenék el gyártani a saját autonóm, elektromos autóikat, pár hónappal később pedig szárnyra kaptak a pletykák, hogy hamarosan megegyeznek a Hyundai-jal egy közös projektről. Ez utóbbiból végül nem lett semmi, de a szándék így is egyértelmű volt, a Sony viszont most már tényleg beelőzheti a kaliforniai céget, idén tavasszal ugyanis új leányvállalatot alapít Sony Mobility néven, melynek célja az lesz, hogy az autók világába is elvigye a gyártóra jellemző kifinomult technológiát.

Ez alapesetben azt jelenti, hogy a Sony nagy gyártókkal együttműködve építené be autókba a saját megoldásait, de Josida elmondása szerint azzal a gondolattal is eljátszottak, hogy megpróbálják piacra dobni a saját autójukat is.

Ahogy azt a Tom's Guide is kiemelte, ez persze elég távol van attól, hogy tényleg piacra is dobják a két éve bemutatott szedánt vagy a most leleplezett SUV-t, az azonban biztos, hogy ez egy rettentően ambiciózus vállalkozás a Sony részéről. Az újonnan bemutatott SUV-be kívül-belül összesen 40 szenzort került, amelyek a jármű környezete mellett az utasokat is figyelik, az autó beltere ugyanolyan impozáns, mint az előző prototípusé volt és az olyan extrák is megvannak, mint a hangcuccokban hagyományosan erős Sony saját hangrendszere. A Wired cikke szerint japán gyártó olyan nagyágyúkkal működik együtt, mint a Bosch, a Continental, a Magna és a Benteler, úgyhogy ha egyszer lesz valami ezekből az autókból, tutira érdemes lesz majd odafigyelni rá.

Jobb virtuális valóság, szebb tévéképernyők

A bemutató másik nagy dobása az volt, hogy végre hivatalos nevet kapott a Sony saját, PlayStation konzolokhoz fejlesztett VR-szemüvege. A PS VR utódját úgy fogják hívni, hogy (dobpergés) PS VR2, természetesen a PlayStation 5 társa lesz majd, és komoly előrelépést jelent majd, többek közt a 4K HDR kijelző, a kiterjesztett látótér és a szemmozgás követése miatt is. Mint írták, ezek, illetve a PS5-ös kontrollerekből ismert haptikus visszajelzés és adaptív ravaszok a korábbinál sokkal természetesebb élményt eredményeznek majd, az egészet pedig használni is egyszerű lesz – egyetlen kábelt kell majd bedugni a PS5-be, és már mehet is a buli.

Azt egyelőre nem tudni, hogy mikor és mennyiért jön majd az új szemüveg – sőt, azt sem, hogy egyáltalán hogy néz ki –, de hogy így is legyen miért izgatottnak lenni, a Sony bejelentette azt is, hogy érkezik majd rá egy játék a Horizon Zero Dawn és a hamarosan megjelenő Horizon Forbidden West készítőitől, Horizon Call of the Mountain címmel. Az utóbbi években egyébként több VR-játék is sikeres tudott lenni, elég csak a Half-Life: Alyxre vagy a Resident Evil 4 VR-változatára gondolni, szóval annak ellenére, hogy egyelőre nagyon messze vagyunk a virtuális valóság dominanciájától, valószínűleg az új Horizont is érdemes lesz majd kipróbálni.

Ebből az előzetesből mondjuk nem sok minden derült ki, ellentétben azzal az exkluzív klippel, ami a Tom Holland főszereplésével készülő Uncharted film egyik akciójelenetét mutatta meg. A CES-en maga Holland is ott volt, aki többek közt arról is beszélt, hogy míg a Pókember-filmekben nagyjából minden akrobatikus trükk utómunkával készült, itt tényleg meg kellett csinálnia egy csomó mindent, ami olykor kisebb-nagyobb sérülésekkel is járt. Az alábbi jelenet alapján ez amúgy nem is meglepő – dacára annak, hogy láthatóan itt is sok volt az utómunka –, és az is kiderült, hogy a film tényleg hű lesz majd a játékokhoz, mert nagyjából ugyanez történik az Uncharted 3-ban is egy ponton.

A Sony a fenti dolgok mellett elsősorban tévéket mutogatott, ami nem is meglepő: mint azt a Tom's Hardware cikke is kiemelte, a nagy riválisaikkal ellentétben ők nem gyártanak saját paneleket, az OLED egységeket az LG-től, az LCD-k egy részét pedig a Samsungtól veszik. Így aztán leginkább azzal tudják felhívni a figyelmet magukra, ha ezeken a paneleken szebb képet varázsolnak, mint a gyártóik. A legnagyobb dobásuk természetesen a világ első QD-OLED tévéje volt – ami mondjuk csak azért előzte meg a Samsung hasonló technológiát használó tévéjét, mert a koreai gyártó nem jelentette be külön a sajátját, hanem megvárta, hogy a legjobb innovációért járó díjból derüljön fény a létezésére.

Ez a technológia a Verge cikke szerint az OLED-ek (tökéletes feketék, végtelen kontrasztarány) és a kvantumpontos LED-ek (magasabb fényerő, élénkebb színek magasabb fényerőn) legjobb tulajdonságait. A technológia lényege nagyon konyhanyelven az, hogy a kvantumpontokból álló réteg alá egy kék fényt kibocsátó réteg kerül, ennek egy része pedig vörös és zöld fénnyé alakul külön színszűrő nélkül. Így a kijelző hatékonyabban gazdálkodik a fénnyel és magasabb fényerőre lesz képes. Ezen túl talán még a Bravia Camet lehet kiemelni, ami nem tévé, hanem egy kamera a tévénkhez, amivel többek közt lehetővé válik a gesztusvezérlés, a kép és a hang pedig automatikusan változik annak függvényében, hogy milyen pozícióban nézzük a képet. Ja, és arról is szól, ha túl közel ülünk a tévéhez.

A Samsung bemutatója ennél jóval visszafogottabb volt, többek közt azért is, mert a tévéket és a Galaxy S21 FE-t már korábban bemutatták, a nagy bejelentések helyett inkább a fenntarthatóságra, a zöld jövőre és a környezetvédelemre fókuszáltak, de pár érdekesség azért így is kiesett belőle. A legizgalmasabb kütyü egyértelműen a Samsung Freestyle volt, egy mini reflektornak kinéző hordozható projektor, ami Full HD felbontást és maximum 254 centis képet tud kivetíteni, amit automatikus felülethez is igazít és természetesen hangot is tud lejátszani, mindezt 900 dollárért. Kiderült továbbá, hogy a Samsung idei tévéiben már lesz egy külön videójátékos felület, olyan felhő alapú videójátékos szolgáltatásokkal, mint a Google Stadia és a Geforce Now, amikkel konzol nélkül is lehet játszani a tévénken. Mondjuk azt hozzá kell tenni, hogy egy csomó tévére már most is le lehet tölteni ezeknek a szolgáltatásoknak a saját alkalmazását, amivel ugyanezt meg lehet tenni, de az biztos, hogy ezzel egy fokkal egyszerűbb lesz majd az egész folyamat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!