Mégsem fog közösen elektromos autót gyártani az Apple és a Hyundai

2021. február 8. – 09:32

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Bár az elmúlt hónapban úgy tűnt, hogy az Apple hamarosan megállapodhat a Hyundai Motor Grouppal a saját önvezető elektromos autóinak gyártásáról, a cég hétfői közleménye szerint jelenleg nem egyeztetnek erről, vagyis sem a Kia, sem a Hyundai nem lesz partner a projektben. A korábbi szárnyalás után így mindkét gyártó részvényei alaposan bezuhantak, és összesen több mint 8 milliárd dollárt vesztettek az értékükből – írja a Reuters.

Az már tavaly decemberben kiderült, hogy az Apple autonóm elektromos autókat gyártana, és egyesek azt is tudni vélték, hogy a cég egy saját akkumulátordizájnt is kifejlesztett, amivel radikálisan csökkentenék az elektromos autók akkumulátorainak árát és megnövelnék az autó hatótávját. Január elején aztán a Hyundai megerősítette, hogy egyeztet az Apple-lel a projektről, illetve akkumulátorok gyártásáról, melyre vagy a Kia, vagy a Hyundai által üzemeltetett amerikai gyárakban kerülne sor.

A Hyundai akkor kiemelte, hogy egyelőre korai fázisban járnak a megbeszélések, és semmi nem dőlt még el, a Kia részvényei azonban így is szárnyalni kezdtek, és 61 százalékkal nőtt az értékük a megerősítést követően. Ezt a növekedést az is tüzelte, hogy több lap készpénzként kezelte a megállapodást, és még múlt héten is többen írtak arról, hogy február 17-én megállapodhatnak egymással a cégek. A hétfői bejelentés ugyanakkor végleg lelőtte a pletykákat, a Hyundai és a Kia anyavállalata, a Hyundai Motor Group ugyanis megerősítette, hogy jelenleg nem folytat tárgyalásokat az Apple-lel.

A fejlemények nem is túl meglepőek, a Hyundai ugyanis jellemzően nem szeret másokkal együtt dolgozni, még az acélt is magának állítja elő a dél-koreai beszállítói rendszerén keresztül. A cégnél a részvényárfolyam jelentősen növekedése ellenére a belső folyamatokra rálátó források szerint elég nagy volt az ellenállás, mert stratégiai partnerek helyett az Apple szerződéses beszállítói lettek volna. Elemzők szerint az Apple-nek is lehettek problémái a helyzettel, mert dacára annak, hogy mindig hétpecsétes titokként kezelik a terveiket, azok most mégis kiszivárogtak a média felé.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!