Többméteres ősi százlábú fosszíliájára bukkantak Angliában

2021. december 21. – 10:15

Másolás

Vágólapra másolva

Egy 326 millió évvel ezelőtt élt óriási százlábú fosszíliáját fedezték fel Észak-Angliában. A tudósok szerint a karbon kori élőlény több méter hosszú lehetett, és akár ötven kilót is nyomhatott – írja a Sky News.

A fosszíliát a véletlennek köszönhetően fedezték fel a northumberlandi Howick Beachnél, ahol a tengerparti sziklafal egy része leszakadt, és így került elő az ősi százlábú lenyomata. Az Arthropleura néven ismert élőlény minden idők legnagyobb szárazföldi ízeltlábúja volt, egyes példányok két méternél is hosszabbra nőhettek meg. A szakértők szerint ahhoz, hogy egy Arthropleura ilyen nagyra nőhessen, táplálékban gazdag környezetben kellett élnie, és a növények mellett valószínűleg gerinctelen élőlényeket és kisebb kétéltűeket is fogyasztott.

„Teljesen véletlenszerű felfedezés volt. Ahogy a szikla lezuhant, feltárta a fosszíliát, amelyet az egyik volt PhD-hallgatónk véletlenül észrevett, amikor arra sétált” – mondta Dr. Neil Davies, a Cambridge-i Egyetem földtudományi tanszékének munkatársa, a fosszíliáról szóló tanulmány vezető szerzője. A tanulmányt a Journal of the Geological Society folyóiratban kedden publikálták.

A szakértők úgy vélik, hogy a körülbelül 75 centiméteres lelet az élőlény külső, páncélszerű burkának a lenyomata. Ebből úgy becsülik, hogy a teljes hossza 2,7 méter, a súlya pedig ötven kiló lehetett. A fosszíliát Cambridge-be vitték további elemzésekre, újévkor pedig a Sedgwick Múzeum állítják majd ki.

Korábban csak két hasonló jellegű fosszíliát tártak fel, a mostani az eddigi legnagyobb és legrégebbi Arthropleura-fosszília. A karbon korban a Brit-szigetek szárazföldje az Egyenlítő közelében feküdt, ahol az Arthropleurák mintegy 45 millió éven át éltek. A kihalásuk valószínűleg a globális felmelegedéssel függ össze, valamint azzal, hogy a hüllők megjelenése után a táplálékért való versenyben alulmaradtak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!