Szovjet vakcinák, gyógyító imák és természetpusztítás – ezeket az állításokat ellenőriztük le a héten

2021. március 14. – 14:03

Másolás

Vágólapra másolva

Az internettel és a közösségi oldalakkal eljött a post-truth korszak, az igazság sokak számára nézőpont kérdésévé vált. Gyakorlatilag bárki bármit mondhat, de ezzel nemcsak a kispályás bűnözők élnek vissza, akik egy Facebookos átveréssel akarnak nagyot szakítani, hanem átlag emberek és közszereplők is.

Hazudik Brüsszel?

A Telex is igyekszik benézni a tényként bemutatott elképzelések mögé, így a héten több mindennek is utánajártunk. Miután megírtuk, hogy a kormány nem kötötte le a teljes rendelkezésre álló mennyiséget a Moderna vakcinájából, Gulyás Gergely a Facebookon bejelentette, hogy gyűlöletkampány folyik a kormány ellen, majd hazugsággal vádolta meg az Európai Uniót és a médiát.

A panoráma kedvéért tényleg kinyírják a fákat Tihanyban?

Amikor azt írjuk, hogy olvasóink nélkül a Telex nem lehetne olyan, amilyen, nem csak a támogatásra gondolunk. Sok cikkünk, nyomozásunk egy olvasói levélből, kommentből indul. Ilyen volt például a tihanyi riportunk, ami azért készült, mert egy olvasónk felhívta a figyelmünket arra, hogy valaki klórmésszel próbálja meg elpusztítani a József főherceg kastély két jegenyefáját, mert rontják a panorámát.

Valóban szovjet védőoltás kering minden magyarban?

A járványt a kezdete óta komoly vita lengi körül. Van, aki már a létezését is tagadja, de olyanok is akadnak, akik az oltásoktól tartanak. Itthon nem tör az egekbe az oltási kedv, amit külön megnehezít a bizalmatlanság, ami körül lengi a keleti vakcinákat. Orbán Viktor és Szijjártó Péter úgy próbáltak meg ezen változtatni, hogy rámutattak, hogy nem kell félni az orosz vakcinától, hiszen ők is úgy nőttek fel, hogy szovjet oltásokat kaptak.

Segíthet a gyógyulásban egy betegért indított imalánc?

A placebohatást már régóta ismeri az orvostudomány, bár leggyakrabban szigorúan ellenőrzött gyógyszerkísérleteknél merül fel. Ennek ellenére vannak, akik azt gondolják, hogy az imádság gyógyít, így a Gottsegen György Országos Kardiovaszkuláris Intézet Áder János fővédnökségével mozgalmat indít, amivel az intézet lehetőséget biztosít arra, hogy imaláncok induljanak a betegekért a közösségi oldalakon. Ezen persze felhördültek a kommentelők.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!