Az NFT-k oroszlánrésze nagy büdös semmit ér

2023. szeptember 24. – 09:59

Másolás

Vágólapra másolva

„Minden dolog annyit ér, amennyit az emberek hajlandóak érte fizetni” – írtuk két évvel ezelőtt az NFT-kről szóló cikkünkben, és egy mostani jelentés szerint az NFT-k oroszlánrésze egy kanyi vasat sem ér.

A dappGambl oldal 73,257 darab NFT-kollekciót vizsgált meg, és kiderült, hogy ezeknek a 95 százaléka 0 ETH, azaz etherium értékű. Azaz semmit sem érnek.

Az NFT-k 2021-ben még óriási népszerűségnek örvendtek, és józan ésszel felfoghatatlan költekezési és felvásárlási lázat eredményeztek. A nem helyettesíthető tokenek az év augusztusában még 2,8 milliárd dollárnyi kereskedés bonyolítottak le, celebritások nyomtak NFT-ket, Stephen Curry, Snoop Dogg, Quentin Tarantino, Donald Trump, sőt, még Pumped Gabó is beszállt, vagy be akart szállni a piacba.

Abba a piacba, ahol a vizsgált NFT-k nagyjából 79 százalékának nincsen tulajdonosa. Azaz eladni sem sikerült.

Ha 95 százaléka az NFT-nek értéktelen, akkor mi van a maradék 5 százalékkal? Ezeknek a 18 százaléka 5 dollár alatti értékkel bír, 41 százaléka 5 és 100 dollár között tanyázik. Csak egy százalékuk ér 6000 dollárnál is többet.

Korábban itt írtunk arról, hogyan szállt be az NBA kriptoőrületbe, és hogyan kezdték el a piacot átvenni az NFT-k. De csak egy kis időre, bár már voltak jelei annak, hogy a dolog kifulladt, például a metaverzum ideálja is hamar bedőlt.

A Business Insider azt is megjegyzi, hogy az NFT-k népszerűsége egybeesett a bitcoin legmagasabb értékével is: akkor 70  ezer dollárt ért egy darab bitcoin, ez az érték most inkább 27 ezer dollár.

A jelentést készítő dappGambl szerint minden jel ellenére az NFT-knek még lehet jövője, de szóvá teszi a tokenek készülésének eszetlen környezetvédelmi hatását is. A tulajdonos nélküli, gyakorlatilag a fióknak készült NFT-k nyomása nagyjából 16 243 tonna széndioxid-kibocsátással járt együtt, ami több mint kétezer háztartás éves kibocsátásának feleltethető meg.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!