Nyolcvan tényellenőrző szervezet kéri a YouTube-ot, lépjen fel erősebben a félretájékoztatások ellen

2022. január 12. – 15:08

Másolás

Vágólapra másolva

Több mint nyolcvan tényellenőrző szervezet „az online dezinformáció és félretájékoztatás egyik fő csatornájának” nevezi a YouTube-ot, és azt szeretnék, ha a platform többet tenne a probléma kezeléséért, írja a CNN.

A csoport szerdán írt nyílt levelet a YouTube vezérigazgatójának, mert szerintük a platform jelenlegi, a félretájékoztatás elleni küzdelemre irányuló intézkedései „elégtelennek bizonyulnak”, és adtak pár tanácsot, például legyen több a kontextus, a cáfolat, és ne kapjanak pénzt a tartalmukért azok, akik hamis információkat terjesztenek.

A YouTube szerint ők együttműködnek tényellenőrzőkkel, hogy hiteles információkhoz juttassa a felhasználókat, és hogy a jogsértő videókat eltávolítsa.

A cég szerint már lépéseket is tettek. Például amikor a felhasználók a YouTube-on a koronavírusra keresnek rá, első találatként az amerikai Betegségellenőrzési és Megelőzési Központok információit hozza fel. Szerintük 2020-ban betiltották a QAnon és a Proud Boys csoportokat is, amik az amerikai elnökválasztásról terjesztettek összeesküvés-elméleteket. Emellett szembeszálltak a klímaszkeptikus és az oltásellenes tartalmakkal is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!