Nem akármilyen fotót lőtt a kínai marsjáró

2021. július 17. – 07:44

Nem akármilyen fotót lőtt a kínai marsjáró
A hőpajzs és a fékezőernyő a Csu-zsung július 12-i fotóján – Fotó: CNSA / CLAP

Másolás

Vágólapra másolva

Túl sok mindent nem árul el a Kínai Nemzeti Űrügynökség (CNSA) a Csu-zsung (Zhurong) marsjáró útjáról és eddigi eredményeiről, az viszont tagadhatatlan, hogy jobbnál jobb képeket közölnek a Marson május 14-én landolt rover küldetéséről.

Most épp azt mutatták be színesben, ahogy a kínai marsjáró július 12-én megközelítette a saját, a landolás legvégén levetett hőpajzsát és fékezőernyőjét. A képeket a hőpajzstól nagyjából 30 méterre készítette – ehhez 350 métert kellett délre haladnia a landolóegységtől. Ezzel összesen már 450 méter távot tett meg a Marson, legalábbis a CNSA ezt az adatot közölte július 15-én.

2004 decemberében a NASA Opportunity marsjárója egyébként hasonló fotót készített a saját hőpajzsáról, igaz, azt nem ennyire sietősen kapta le, a landolás után majdnem egy évvel ejtette útba a korábbi védőeszközt.

Az, hogy a Csu-zsung a landolás után 60 nappal megközelítette az ejtőernyőjét, azt jelezheti, hogy a CNSA – az űreszközök esetében megszokott módon – jelentősen alálőtt a 90 napos küldetési idővel, legalábbis ha nem jóval hosszabb időre terveznének a roverrel, nem érné meg egy jó fotóért ekkora utat megtenni.

A Csu-zsung többek között a landolás helyéül választott Utopia Planitia síkság egy apró részének geológiáját és topográfiáját tanulmányozza, és eltemetett vízjégre vadászik. Műholdképek alapján a kínai rover a küldetésének első 60 marsi napján megvizsgálta a landolási helyének közelében található, szél által létrehozott, keresztirányú dűnék egyikét – ezt a kínai holdkutató program, a Csang-o közlése is megerősítette.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!