Komoly videócsomagot küldött a kínai Marsjáró

2021. június 27. – 10:37

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Azok után, hogy a Kínai Nemzeti Űrügynökség (CNSA) Amerika után másodikként sikerrel juttatott rovert a Mars felszínére, igyekeznek bemutatni, hogy a Csu-zsung (angolos átírással Zhurong) névre keresztelt marsjáró nagyjából hasonlókat tud, mint a legújabb amerikai párja, a Perseverance.

Ezt pár, frissen, vasárnap kiadott videó is igazolja, amiken többek között azt látjuk, ahogy a Csu-zsung zuhanás közben kinyitja a fékezőernyőjét, ahogy landol a Mars felszínén, vagy ahogy legurul a landoló platformról – utóbbihoz hangot is mellékeltek, ami elég nagy dolog, hiszen a februárban landoló Perseverance volt az első eszköz, ami hangot küldött a Mars felszínéről.

A videók persze a május közepi landoláshoz, majd a landolóegységről való leereszkedéshez köthetők, nem siették el tehát a videók kiadását Kínában. Emellett képeket is közölt a CNSA, az egyiken a marsjáró által hagyott nyomokat látni a talajban, a másikon pedig a tájat örökítette meg.

Az űrügynökség közlése alatt a Csu-zsung 42 marsi nap alatt 236 métert tett meg eddig. Az eredeti tervek szerint 90 marsi napig szolgál majd – bár ez a hasonló űreszközök esetén jelentősen elnyúlhat, ez csak a biztonsággal bevállalt küldetéshossz –, fő célja pedig a Mars topográfiájának, geológiai szerkezetének és a talajszerkezet vizsgálata, illetve a vízjég keresése.

Kiderült közben az is, hogy a Csu-zsung meglehetősen önálló navigációs rendszerrel bír, minden egyes megtett méter után felülvizsgálja az eltervezett útvonalat, amit a kameraképeken látható akadályok alapján gondol újra a földi irányítás által meghatározott cél felé haladva, árulta el Tienven-1 kínai marsküldetés – ennek része a marsjáró is – helyettes főtervezője, Csia Jang.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!