Örökre elhagyta a repülőgép-hordozókat a rettegett F/A-18C Hornet

2021. március 8. – 09:52

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Közel 35 év szolgálat, több mint 35 000 repült óra, 14 ezer küldetés és 250 000 elhasznált lőszer után végleg visszavonulnak az amerikai repülőgép-hordozókról az F/A-18C Hornet vadászrepülők. Az utolsó küldetésüket a USS Nimitz fedélzetén, március elején zárták – a Death Rattlers egység a következő küldetésre már az F-35-ökkel indulnak neki.

A haditengerészet repülőgép-hordozóinak ikonikus vadászgépei 1985-ben kezdték meg a szolgálatukat a hordozókon, először a Coral Sea fedélzetén vetették be őket (nem szárazföldi támaszponton állomásozva).

Azóta részt vettek az 1991-es Öbölháborúban, jelen voltak 2003-ban Irak megszállásánál, de 1985 óta lényegében minden amerikai fegyveres konfliktusban jutott nekik valamilyen szerep.

Az idő múlásával viszont az F/A-18C Hornetek elkezdték átadni a helyüket a modernebb F/A-18E/F Supre Horneteknek és az F-35C vadászgépeknek, most pedig az utolsó egység is leszerelt. A késlekedés oka az volt, hogy a haditengerészet a Super Hornetek helyett inkább megvárta volna az F-35 Joint Strike vadászgépeket, ezek viszont elég sokat csúsztak, így a haditengerészet a vártnál hosszabb ideig hagyta szolgálatban az egyre jobban elavuló F/A-18C-ket.

Az F/A-18 Hornet a haditengerészet bemutatóegységéből, a Blue Angelsből is ismert lehet, ők a mai napig ezt a típust használják.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!