Globális szakszervezeti szövetséget alapítottak a Google alkalmazottai

2021. január 25. – 14:40

Másolás

Vágólapra másolva

Január elején elég nagy port kavart a hír, hogy a techvilágban egyedülálló módon a Google, illetve annak anyacége, az Alphabet alkalmazottai megalapították a cég történetének első szakszervezetét. Most tovább gyűrűzik az ügy, a cég alkalmazottai ugyanis Alpha Global néven globális szakszervezeti szövetséget alapítottak, amely tizenhárom különböző szakszervezetet foglal magába, és összesen tíz ország alkalmazottait hivatott képviselni – írja a The Verge.

A bejelentés szerint az Alpha Global a UNI Global Union nevű svájci szervezethez tartozik, ami több mint 20 millió alkalmazott jogaiért felel, beleértve ebbe például az Amazon munkásait is. Parul Koul, a január elején nagyjából kétszáz taggal alapított, egy hét alatt több mint hétszáz fősre duzzadó Alphabet Workers Union (AWU) igazgatója közleményében azt írta, hogy tudják, hogy egy olyan globális cégnél, mint az Alphabet, az igazságért történő szervezkedés nem állhat meg az országhatároknál.

„Pont emiatt nagyon fontos, hogy más országok munkásaival is közösen dolgozzunk. Egy olyan világban, ahol az egyenlőtlenség egyre inkább megosztja a társadalmunkat, a nagyvállalatoknak pedig egyre nagyobb a hatalma, minden eddiginél fontosabb az, hogy a szakszervezetek segítségével visszaszerezzük az irányítást”

– tette hozzá Koul.

Az Alpha Global az AWU-hoz hasonlóan a szolidaritásra, és a munkások egyesítésére alapoz, formálisan egyelőre semmilyen kényszerítő ereje nincsen a Google-lel szemben, ezt ugyanis nehezebb kierőszakolni úgy, hogy a munkavállalók mellett a vállalkozók jogait is szeretnék védeni. A szervezet megpróbálhat egyezkedni egy olyan megállapodásról, ami kényszeríthetné őket a szakszervezeti törekvések támogatására, de nem valószínű, hogy az Alphabet belemenne ebbe.

Az ugyanakkor egyértelmű, hogy ha elég munkás vesz részt a kezdeményezésben, nem is feltétlenül van szükség erre. A UNI korábban az Amazonnál például tavaly segített megszervezni egy nemzetközi sztrájkot a Black Friday-re időzítve, ami több mint 30 ország több száz törvényalkotójának szimpátiáját vívta ki.

Az Alpha Global alapítói állításuk szerint olyan problémákkal akarnak megküzdeni, mint a moderátorokkal szembeni rossz bánásmód, vagy a titoktartási megállapodások aláíratása. A kezdeményezésben jelen állás szerint az Egyesült Államok, Svájc, Írország, az Egyesült Királyság, Olaszország, Németország, Dánia, Finnország, Svédország és Belgium vesz részt különféle szakszervezetek révén.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!