Diszkréten segít teljesebb életet élni az okos cukormonitorozó rendszer

2024. május 27. – 10:53

Diszkréten segít teljesebb életet élni az okos cukormonitorozó rendszer
Forrás: 77 Elektronika

Másolás

Vágólapra másolva

A cukorbetegség népbetegség Magyarországon, minden tizedik ember érintett valamelyik formájában. Bár nem gyógyítható, kezelését mégis sikertörténetnek tekinthetjük. Ma már sokkal teljesebb életet élhetnek a cukorbetegek a technológiai fejlődésnek köszönhetően, mint akár tíz évvel ezelőtt. Erre a legújabb példa a 77 Elektronika hozzájárulásával fejlesztett készülék, a CareSens Air.

A magyarországi vércukormérő piac vezető szereplője, a 77 Elektronika most egy újgenerációs, integrált, folyamatos monitorozó rendszerrel lépett a piacra. A CareSens Air nevű készülékben a cukorszenzor és az adatokat okoseszközre továbbító távadó egybe van építve. Folyamatosan méri a beteg szöveti cukorszintjét, ötpercenként küldi az adatokat egy okostelefon alkalmazásba, részletes statisztikákkal segítve a megfelelő terápia beállítását.

Ez ma a hazai piacon elérhető leghosszabb ideig, 15 napig folyamatosan használható cukormonitorozó készülék, amely víz- és izzadtságálló, egy mozdulattal felhelyezhető a felkarra, és egyedüliként magyar nyelvű menüvel és ügyfélszolgálattal rendelkezik.

A CareSens Air gyártója a dél-koreai i-Sens nevű orvostechnológiai cég, amellyel már húsz éve működik együtt a 77 Elektronika a vércukormérők fejlesztése terén. A 77 Elektronika a készülékhez tartozó szoftver fejlesztésében, a magyar kezelőfelület kialakításában vett részt. A CareSens Air elsőként Magyarországra jutott el Dél-Koreából a 77 Elektronika forgalmazásában.

A becslések szerint az 1-es típusú cukorbetegség ma Magyarországon hozzávetőlegesen 40-50 ezer embert érint. A leggyakrabban gyerekkorban kialakuló betegségben nem termel inzulint a szervezet, ezért azt injekcióval vagy automatikus inzulinpumpával kell pótolni.

A 2-es típusú cukorbetegségben 800 ezer – 1 millió ember lehet érintett. Ennél a típusnál lecsökken a sejtek érzékenysége az inzulin hormonnal szemben, így azok nem látják el megfelelően a funkciójukat. Megfelelő életmódterápiával és gyógyszeres terápiával lehet kezelni, de előfordulhat, hogy végül inzulinpótlásra lesz szükség. Az inzulinrezisztencia is ide tartozik, amely a 2-es típusú cukorbetegség előszobája és hosszabb idő, 10-15-20 év alatt alakul ki.

Pillanatképből mozgókép

A hagyományos ujjbegyes vércukormérés mindig egy pillanatnyi értéket mutat, amely fontos adat inzulin beadása előtt, de a megfelelő terápia meghatározásához fontos trendeket ilyen kiragadott értékből nem lehet jól látni.

Forrás: 77 Elektronika
Forrás: 77 Elektronika

„A folyamatos szöveti cukormonitorozó rendszer sokkal komplexebb képet ad a beteg állapotáról – olyan, mintha pár fénykép helyett egy teljes mozgóképsort látnánk. Így a beteg és orvosa számára is azonnal nyomon követhető, hogyan befolyásolja az étkezés, a testmozgás vagy egyes gyógyszerek használata a cukoranyagcserét. Ráadásul szinte teljesen észrevétlenül viselhető a felkaron, könnyű elfelejtkezni róla” – mondta Dr. Varga Csaba orvos, a 77 Elektronika Értékesítési vezetője.

A szöveti cukorszenzor használata esetén türelmesebbnek kell lenniük a betegeknek, mivel az ujjbegyes vércukorméréshez képest kicsit eltolódva kapnak eredményt.

„Meg kell tanulniuk a betegeknek, hogy ne azonnal reagáljanak egy magasabb vagy alacsonyabb értékre, várjanak öt percet, hogy lássák, csökken vagy nő a szint. Meg kell szokni ezt az eltolódási időt, akár inzulinadásról, akár étkezésről, akár testmozgásról van szó” – emelte ki Dr. Varga Csaba.

Így működik

A szenzor egy enzimekkel bevont, mindössze három hajszálnyi vékonyságú, 6-7 milliméteres szál, amely tulajdonképpen áramerősséget mér. Az enzimek ugyanis reakcióba lépnek a szövetben található sejtközi állománnyal, és az ott található cukorból biokémiai reakció során szabad elektronokat képeznek, amelyeknek már lehet mérni az áramerősségét. Ennek a mértékét alakítja át egy algoritmus mmol/l egységben mért cukorszintté, amelynek 4-7 között van az átlaga normál esetben. Ha csökken az áram, csökken a cukorszint, ha emelkedik, nő a cukorszint. A szenzor jeleit a vele egybeépített távadó azonnal továbbítja az okostelefonra vagy más eszközre.

„Az eltolódás oka, hogy étkezéskor, amikor bevisszük a szénhidrátot, a cukormolekula először az érrendszerbe kerül, és onnan megy át a kapilláris ereken keresztül diffúzióval a szövetközi folyadékba” – magyarázta Kiss Luca orvosbiológiai mérnök. „Ezért van a késleltetés, hogy az adatok 15-20 perc eltolódással jelennek meg a mostani szenzoroknál, de ez függ attól is, milyen gyorsan vagy lassan felszívódó szénhidrátot fogyasztottunk.” A szöveti cukormonitorozó szenzorokkal tehát a trendet lehet megfigyelni, hogy étkezés után jellemzően hogyan nő, vagy sportoláskor mennyit csökken a cukorszint.

Azonnali segítség

A rendszerhez tartozik egy, a beteg és az orvosok számára elérhető webes felület is, a Sens365, amelyen strukturált módon elérhetők a korábbi statisztikák. A családdal, esetleg barátokkal pedig az Androidra és iOS-re is letölthető Sens365 mobiltelefonos alkalmazáson keresztül lehet megosztani az adatokat, és így szükség esetén a betegen kívül őket is tudja riasztani a rendszer a telefonjukon.

Forrás: 77 Elektronika
Forrás: 77 Elektronika

Például abban az esetben, ha egy 1-es típusú cukorbetegséggel élő gyereknek az iskolában esetleg súlyos hipoglikémiája van, erről az alkalmazás segítségével a szülei is gyorsan értesülhetnek.

A riasztás funkció azért is nagyon fontos, mert az éjszakai hipoglikémiát, a nagyon alacsony vércukorszintet nem feltétlenül veszik észre a betegek. „A rejtett hipoglikémiák is károsíthatják a szervezetet, vagy akár súlyos hipoglikémiába is eshetnek ilyenkor a betegek, ami kórházi kezelést igényel. Hatalmas segítséget jelent, ha a rendszer időben riasztja a beteget, hozzátartozót, hogy kritikus határ alá esett a cukorszintje” – mondta Kiss Luca.

Telemedicina a gyakorlatban

Mivel az adatok online követhetőek, nincs feltétlen szükség személyes találkozásra az orvos és a beteg között. A kezelőorvos több hónapra visszamenőleg látja a webes felületen a beteg cukorháztartását, napra pontosan ki tudja elemezni a trendeket és ez alapján tud terápiás döntést hozni akár a beteg jelenléte nélkül is.

A CareSens Air már kapható a piacon, de folyamatban van a NEAK-hoz benyújtott támogatási kérelem elbírálása, pozitív döntés esetén pedig még szélesebb rétegek számára is elérhető lesz.

A cikk megjelenését a 77 Elektronika Kft. támogatta.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!