Itt a grillszezon, mutatjuk az alapokat, hogy ne nyúlj mellé

2024. május 19. – 10:55

Itt a grillszezon, mutatjuk az alapokat, hogy ne nyúlj mellé

Másolás

Vágólapra másolva

Nem állítjuk, hogy mindenki grillmesterré fog válni ennek a cikknek az elolvasása után, viszont biztosan képes lesz alapszinten villantani a kerti sütögetésen, jó alapanyagokat választani és ehetőt kihozni a dologból. Ehhez a Lidl tanácsaira is támaszkodni fogunk, mert náluk már elkezdődött a grillszezon.

Valójában a közepesen rosszul elkészített grillételek is sokkal finomabbnak tűnnek, mint a hagyományos társaik. Az extra ízek mellett a közösségi élmény és a szabad tűzi elkészítés varázsa is hat ránk ilyenkor, ahogy a hideg italok is.

Grillezni sokféleképpen és rengeteg mindent lehet, úgyhogy szűkítsük le a lehetőségek körét, és beszéljünk arról a hagyományos felállásról, hogy faszénen készítünk el húsokat és zöldségeket.

A rács legyen forró, a vendég türelmes

A grillezés egyfajta türelemjáték, érdemes elfogadni, hogy a háttérmunka igenis fontos, nem a húsforgatással kezdünk. Már a grill begyújtása sem mindig zökkenőmentes, ezért rá kell szánni az időt. A legegyszerűbb elronthatatlan eszközöket választani ehhez: jó minőségű grillszént, gázgyújtót vagy speciális gyújtóeszközt, gyújtókéményt (amibe fel lehet halmozni a szenet). Természetesen figyeljünk a biztonságra is – ne tegyen kárt semmiben a kipattogó parázs, a füst.

Grilleszközöket esetében tippünk is van: a Lidlnél már javában válogathatunk a kinti sütéshez-főzéshez elengedhetetlen eszközök közül, többek között bográcsok, grillek, húsvasaló, grillnyárs, pizzakő, de még grillhőmérő is megtalálható a polcokon, de érdemes figyelni az akciós újságot az újdonságok miatt.

A szénnek kell némi idő, hogy alaposan átizzon és felmelegítse a grillrácsot; a rács szintjén 150-200 fok körüli hőmérsékletet érdemes tartani, ha ennél lényegesen alacsonyabb, akkor ki fogjuk szárítani az ételt. Tehát, ha éhesek az egybegyűltek, vagy feladatot adjunk nekik (például zöldségnyársak készítését) vagy valamilyen előétellel készüljünk, mert a jó eredményhez időre van szükség, amit megspórolni nem lehet. Túl korán sem jó begyújtani a grillt, mert akkor meg nem lesz már elég forró, mire rákerülnek a falatok.

A parazsat a rács alatt néhány centiméter távolságban, egyenletesen terítsük szét, hogy ne érjen az ételhez. Vannak eltérő technikák is, a steaket például alacsonyabb hőmérsékleten kell sütni.

Mi kerüljön a grillre és hogyan?

Ha szép szelet húsokat szeretnénk grillezni, inkább a márványos, kissé zsírosabb és vaskosabb szeleteket részesítsük előnyben, lehet akár marha (hátszín, bélszín, borda), akár sertés (tarja, oldalas, borda csonttal együtt), szárnyas (szárny, comb, akár mell is), illetve halak (tenger gyümölcsei, lazac, vagy bármi más). Húspogácsát burgernek marhából, pulykából és sertésből is sikeresen tudunk előállítani, bár a szárazabb alapanyagokhoz faggyút vagy apróra vágott szalonnát érdemes adni, így kicsit bonyolultabb lesz a művelet.

GrillszezON – Fotó: Lidl Magyarország
GrillszezON – Fotó: Lidl Magyarország

A grillre szánt húst kevés olajjal, száraz páccal is jó feldobni. Az esetleges páclét érdemes alaposan letörölgetni a húsról, hiszen a nagyon tocsogós megoldás során a lé rá fog folyni a szénre, ami a zsiradéktól lángolni kezd, az egyéb folyadék pedig elolthatja a parazsat. Minden hús kicsit más fűszerezést igényel, ez egyéni ízlés kérdése is. Válaszhatunk kész pácsót és fűszerkeverékeket, ami gyorsabb és egyszerűbb is, a sütés felénél egy friss rozmaring ág viszont minden hússal csodát fog tenni. A húst csak akkor sózzuk, ha a grillre került vagy közvetlenül előtte, így, ha sót tartalmaz a kész fűszerkeverék, akkor azt gyorsan masszírozzuk a húsba és úgy tegyük a rácsra.

A marhahúshoz a borskeverék mustármaggal és rozmaringgal például kifogástalan, a sertés szereti a pirospaprikát, hagymát és fokhagymát, akár a curry-t is, a szárnyasok a lágyabb összetevőket, például majorannát, petrezselymet, egyéb zöldfűszereket.

A Lidl felmérése szerint a magyar vásárlók körében a legkedveltebb a magyaros, a paprikás, a zöldfűszeres és a mustáros ízvilág, úgyhogy ezekkel nem nyúlhatunk mellé. Az üzletlánc tavaly több, mint 5,7 millió kilogramm grillterméket értékesített, ami mutatja a rutinjukat és hogy nagyon szeretünk grillezni. Idén új ízekkel is érkeznek, mint például a gyömbéres- vagy currys-chillis és a BBQ-s tarja. Az áruházban friss halakat és tenger gyümölcseit is vásárolhatunk. A Halpéntekek keretében ezekhez a termékekhez kedvezményes áron is hozzájuthatunk. A halak fantasztikusak grillen átsütve, friss kaporral, zöldfűszerekkel, citrommal és vajjal.

Ízletesebb lesz a hús, hogyha sütés közben fűszeres olajjal vagy olvasztott vajjal, esetleg mézzel vagy például BBQ szósszal kenegetjük vékonyan. Sütés után – főleg a nagyobb darab húsokat – pihentetni kell, tegyük ki ezeket egy deszkára és csomagoljuk be zsírpapírba vagy alufóliába, akár egy darab vaj társaságában.

Semmi pánik, jöjjenek az előkészített hozzávalók

Ha ez az egész bonyolultnak tűnt, az sem baj, mert sokkal egyszerűbben is meg lehet oldani mindezt már előre ízesített, előkészített grillételekkel. A Lidlnek például létezik egy már jól bejáratott és a hazai ízlésre kikísérletezett grillcsaládja, a sajátmárkás Grill&Fun. Ahogy egyéb rácsra kínálkozó termékei is, melyek jelentős része hazai beszállítóktól származik, és annyira jól sikerültek, hogy a vállalat például a Party-mix magyar grillkolbászt pedig már exportálja is ezeket. Húzótermék a juhbeles grillkolbász; szarvasi és a füstölt paprikás ízek mellett idén még többféle fűszerezéssel megtalálhatjuk ezeket, köztük gyömbéres-citromos, fajitas, tormás, cayenne borsos is a polcokra került.

Az üzletlánc grillkínálatában gondosan válogatott és előre pácolt, illetve marinált szárnyas, sertés, marha, hal termékek is kaphatók, úgyhogy a kínálat a különleges elképzeléseket, ízlést is képes kiszolgálni. Újdonság, és biztos nagy sikere lesz a sörben pácolt sertésoldalasnak mindenféle fűszerrel.

Ahogy már kitértünk erre, a marinádot (ami egy folyadékos pácolási eljárás) mindenképpen öntsük le, illetve itassuk le a húsról, mielőtt feltesszük a grillre. A combok és szárnyak mellett gyorsan és zökkenőmentesen elkészíthető különlegességek is kaphatók, ilyen a csirkecombsaslik vagy a pulyka grillkolbász, amik tökéletesek lesznek, ha a fenti néhány alapszabályt betartjuk.

A hamburger-probléma is áthidalható az előkészített húspogácsákkal. Itt érdemes kitérni az üzletlánc Wagyu marha és steak kínálatára is, illetve a jalapenós burger termékekre, melyeket elég körülményes lenne önállóan elkészíteni, viszont így a kert végében is megidézhetjük a belvárosi burgerezők élményét és változatosságát.

Van, amit csak fel kell tenni a rácsra – Fotó: Lidl Magyarország
Van, amit csak fel kell tenni a rácsra – Fotó: Lidl Magyarország

Fontos, hogy nem szabad az előkészített termékeket „szétsütni”, a tőkehúsoknál ezek lényegesebb kevesebb sütést igényelnek. Akkor lesz jó, ha a lapáttal finoman megnyomkodva még éppen kellemesen rugózik, mint gumicukor.

Szószok, saláták és köretek

A grillételekben az is jó, hogy rengeteg szószt, mártást kínálhatunk hozzá, ezért mindenki személyre szabhatja a tányérján lévő ételt. Ebből az is következik, hogy nem muszáj halálra fűszerezni sem a húsokat, sem a zöldségeket. Készíthetünk is házilag néhányat, de már kész megoldásokból is egész szép a választék: barbecue, rengeteg féle mustár, remulád, fokhagyma és sajtszósz, számtalan ketchup, zöldborsszósz – ezek általában nem okoznak csalódást.

Az ízek kiegyenlítéséért készíthetünk egy citromos-olívás friss salátát, vagy a rácsra is rakhatjuk a felszeletelt zöldségeket: paprika, cukkini, paradicsom, padlizsán és hagyma is tökéletes. Még éppen elkapjuk a zseniális nevű aszparágusz, avagy spárga szezonját, amit pont a grillre találtak ki: olaj, citrom és bors kombóval kenegessük sütés közben, meghálálja.

Ne feledkezzünk meg a péksüteményről, amit akár frissen grillezett pitával is helyettesíthetünk. Természetesen a klasszikus sültkrumpli-rizs variációk éppen ilyen jók, ha ezeket szeretjük.

Édességet is összehozhatunk grillen, például sült gyümölcs formájában. Sikerünk lesz a csokoládéval töltött főzőbanánnal, amit héjában kell hosszában elfelezni, megtölteni csokoládéval és a grillre rakni. Tehetünk mellé pillecukrot vagy helyettesíthetjük mézzel a csokit, a variációk végtelenek.

A grillezésben az a legjobb, hogy nyugodtan lehet kreatív az ember, legyünk tehát találékonyak és persze tartsuk forrón a rácsot!

A cikk megjelenését a Lidl Magyarország támogatta

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!