Milliókat érhet most a gyerekek és tanárok jövőt építő ötlete

2024. március 13. – 10:55

Másolás

Vágólapra másolva

Komoly anyagi támogatást kaphatnak azok az iskolai és óvodai csoportok, akik készek aktívan tenni a környezetvédelemért és a fenntarthatóságért. Az E.ON Hungária Csoport által tavaly elindított Föld bajnokai programra idén újra lehet jelentkezni.

Óvodás vagy iskolás gyermeke van, aki imádja a növényeket és állatokat? Esetleg ilyen nebulók mellett dolgozik, és van is elképzelése arról, hogyan lehetne őket még közelebb hozni a természethez? Akkor a Föld bajnokai programot önnek találták ki!

Egyre többen ismerik fel, hogy a környezet- és természetvédelem, valamint a fenntarthatóság közös ügyünk. Ebből a feladatból mindenkinek ki kellene vennie a részét, kicsiknek és nagyoknak egyaránt, hiszen már a gyermekek is sokat tehetnek a bolygó védelméért különféle hasznos tevékenységekkel. Ha már kiskorban az életük szerves részévé válnak a zöld megoldások és a természet szeretete, akkor később felnőttként még többet tehetnek környezetük megóvása érdekében.

Az E.ON Hungária ezt szem előtt tartva hívta életre 2023-ban a Föld bajnokai programot, amellyel kifejezetten a fiatalabb korosztály tagjait, illetve az őket mentoráló nevelőket célozták meg. A kezdeményezés óriási sikert aratott, csak úgy záporoztak a jobbnál-jobb ötletek, bebizonyítva azt, hogy a gyerekek és pedagógusok kreativitása óriási, e téren tele van rejtett kincsekkel az ország. A lelkesedés azt is mutatta, hogy bár a kütyük csábítása óriási, szó nincs arról, hogy a fiatalok elfordultak volna természettől, a növényektől vagy állatoktól.

Az idén újra meghirdetett pályázatra az óvodai, általános vagy középiskolás közösségek konkrét ötletekkel, projektekkel jelentkezhetnek. Ezek témája lehet a megújuló energia, az energiahatékonyság, a klímavédelem, a vizek/termőföldek/erdők védelme, a hulladék-újrahasznosítás, a természeti erőforrások fenntartható használata, valamint a biodiverzitás. Az elmúlt esztendőhöz hasonlóan tehát a lehetőségeknek semmi sem szab határt, szó sincs arról, hogy szűk korlátok köré szorítanák a jelentkezőket. Biztosan ennek is köszönhető, hogy a 2023-as program nyertesei között éppúgy megtalálható egy kistelepülés óvodája, mint egy budapesti középiskola. Azaz bebizonyosodott, hogy bárkiből, bármikor válhat a Föld bajnoka!

A közösség bevonása

A tavalyi győztes pályázatok bebizonyították, hogy egy aprócska óvodai vagy iskolai közösség képes kitágítani határait, és egy izgalmas zöld ötlettel a tágabb környezetét, a szülőket, szomszédokat, lakóközösségeket, akár az egész várost bevonni a programba. Ez pedig elképesztően fontos, hiszen a kicsik révén az idősebbek is közelebb kerülhetnek vagy visszatalálhatnak a természethez.

Fotó: E.ON Hungária
Fotó: E.ON Hungária

A Taksonyi Német Nemzetiségi Óvoda a projektjében például a fenntartható közlekedést helyezte középpontba, és kismotorokra és rollerekre kért támogatást. Az óvoda a szülőket bevonta abba, hogy négy gyermek szállítására alkalmas úgynevezett „visziklikkel” saját gyermekükön kívül három másikat is két keréken vigyenek reggelente az oviba. A nagyszülőket pedig arra ösztönözték, hogy egy kiadósat sétálva kísérjék el a gyermekeket az oviig, délután pedig haza. Fontos volt, hogy a gyerekek többet tudjanak a kreszről, és a kétkerekű járművekről, ezért a rendőrség támogatását kérve játékos közlekedésbiztonsági napot is szerveztek.

A székesfehérvári Gyöngyvirág Óvodában a pedagógusok az ovisokkal együtt megálmodtak és létrehoztak egy madárbarát tanösvényt, amely mellett játszó-kutatóhelyek, tájékoztató táblák és madárvédelmi eszközök várják a látogatókat. A megvalósításba bevonták a szülőket, intézményeket, civil szervezeteket is, az idén tavasszal bezöldülő madártanösvény más csoportok számára is látogatható lesz. Célul tűzték ki, hogy a madárbarát kert adta eredményeket pedagógus hallgatóknak, valamint más oktatási intézményeknek is bemutatják.

Díjazás

Az ígéretes zöld tervek megvalósításának olykor gátat szabnak az anyagi lehetőségek. Sokszor egyszerűen nincs elég pénze arra egy közösségnek, hogy megvalósítsa álmait. A Föld bajnokai program szerencsére ebben is segít a gyerekcsoportoknak. Az egyes közösségek akár 2,5 millió forint összegű támogatásra is benyújthatnak pályázatot.

A tavalyi díjazottak – fotó: E.ON Hungária
A tavalyi díjazottak – fotó: E.ON Hungária

A pályázatok leadási határideje 2024. április 5., tehát érdemes igyekezni, hiszen egy jó projekt kidolgozásához idő kell. A megmérettetés pedig jó eséllyel komoly lesz, hiszen már tavaly is 400 intézmény pályázott a díjra. Közülük tizenhármat választott ki a zsűri, egyet pedig a Facebook-os szavazáson a közönség juttatott a nyertesek közé.

A szakmai zsűri a döntését a nyár első napjaiban hozza meg, ősszel egy szakmai tudásmegosztó nap fénypontjaként kerül sor az ünnepélyes díjátadó gálára. A pályázat pontos feltételei a hivatalos honlapon találhatóak. Aki pedig szeretne inspirálódni, vagy egyszerűen csak megmerítkezni az óvodák és iskolák zöld ötleteiben, az nézzen bele a 2023-as győztes pályázatokba is!

A cikk megjelenését az E.ON Hungária támogatta

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!