Armageddon után – mi várható az ingatlanpiacon jövőre?

2023. december 2. – 10:55

Armageddon után – mi várható az ingatlanpiacon jövőre?
Fotó: OTP Otthon

Másolás

Vágólapra másolva

Mely ingatlanok mennek a legjobban? Mikor és miért várható felpattanás? Kinek éri meg kivárnia a lakáspiacon? Mire számíthatunk a jövőben? E kérdésekre kereste a választ az otpotthon.hu konferencia keretében professzionális partnereivel együtt.

12 éven át szárnyalt az ingatlanpiac Magyarországon, mindez azonban villámgyorsan véget ért az állami támogatások beszűkülése, az energiakrízis, a brutális mértékben megnövekedett hitelkamatok, a korántsem ideális külső gazdasági körülmények és az általános recesszió következtében.

Túlzás nélkül állíthatjuk, hogy sokak számára bír óriási jelentőséggel, hogy mi várható ebben a szektorban a közeli- és középtávoli jövőben. Tovább tart a stagnálás? Mely ingatlanok tartják az értéküket? Mitől szabadulnának, és mit keresnek az emberek? Mibe érdemes fektetni? Változhatnak-e a körülmények és a szabályozások, amelyek felpezsdíthetik az iparágat?

E kérdésekre (is) kereste a választ az online ingatlanhirdetési szektor egyik legnagyobb hazai szereplője, az OTP Otthon, amely hagyományteremtő szándékkal rendezte meg első alkalommal az otpotthon.hu ingatlan- és hitelpiaci konferenciáját kifejezetten a cég ingatlanértékesítéssel foglalkozó, professzionális partnerei számára.

Az OTP M12 Irodaházában megrendezett konferencián több mint 100 szakmabeli vett részt, köztük az OTP Bank szakértői és kiváló vendégelőadók.

Mi várható jövőre?

Tardos Gergely, az OTP Elemzési Központjának igazgatója előadásában igen borús képet festett az idei évről a már említett negatív külső tényezők miatt. Viszont meglátása szerint a mélypontot elértük, és 2024-ben már az ingatlanpiac enyhe bővülésére számít. De ennek mértéke igen sok mindentől függ, így például a gazdaság stabilitásától, valamint az infláció mértékétől. A jelenleg rendelkezésre álló adatok értelmében a magyar gazdaság jövőre kilábal a recesszióból, csökken az infláció, és ezzel párhuzamosan jelentősen, akár 10 százalékos mértékben növekedhetnek a reálbérek. Felhívta a figyelmet arra, hogy jó eséllyel bővülni fog az állami támogatások nagysága, illetve a támogatottak köre is. Emellett nagyon úgy fest, hogy az alapkamat csökkentésével párhuzamosan csökkenhetnek a hitelek kamatai is, ami szintén felpezsdítheti a vásárlói kedvet.

A konferencia közönsége – Fotó: OTP Otthon
A konferencia közönsége – Fotó: OTP Otthon

A nemzetközi környezet finoman szólva sem volt ideális az elmúlt két esztendőben, és ez bizony jelentősen hozzájárult az ingatlanpiac kiszáradásához. Viszont e téren is abszolút pozitív folyamatok figyelhetőek meg. A 2022-ben berobbant, az idei esztendőre is komoly hatást gyakorló energiakrízistől már nem kell tartani a közeljövőben. Az Európai Központi Bank pedig a korábbi kamatemelések után most már a csökkentés irányába fordult, amelynek kedvező hatásai hazánkban is érezhetőek lesznek.

A legfontosabb szempont a lakásvásárlások szempontjából a stabilitás. Amennyiben ez hiányzik, vagy a potenciális vásárlók bizonytalannak és kiszámíthatatlannak tartják a jövőt, akkor az brutálisan meglátszódik az értékesítési adatokon is. Tehát mindent mérlegre téve mondhatjuk azt, hogy előrelépést várhatunk e téren is, és 2025-re már komoly fejlődésre számíthatunk Tardos Gergely szerint.

Hitelek és CSOK+

Szabó István, Az OTP Lakossági Hitelfejlesztési terület igazgatója sokkolt a számokkal, hiszen arról számolt be, hogy 2023-ban 50 százalékkal zuhant be a lakáshitelezés mértéke az egy évvel korábbi adatokhoz képest. Viszont e téren felpattanás várható, hiszen a következő esztendőben 30 százalékos növekedésre számít, amely önmagában alkalmas lehet a piac felrázására.

Épp úgy, mint a CSOK Plusz, amely nagyjából a babaváró hitel logikájával egyezik meg. Az elérhetősége 54 százalékkal csökken a CSOK-hoz képest a jelenlegi számítások szerint. Viszont a hitelösszeg megnő, ráadásul radikálisan, és ez óriási vonzerőt jelenthet. Ez pedig szintén egy olyan szempont, amely már 2024-ben azt eredményezheti, hogy jelentősen megnőhet az érdeklődés az ingatlanok iránt, ami az árak növekedésével járhat együtt.

Csökkenő panelárak

Ma már teljesen általános, hogy az emberek, illetve az iparági szereplők online keresnek és kínálnak ingatlanokat. E piacon jelenleg az egyik legerősebb versenyző Magyarországon az otpotthon.hu, amelynek oldalán jelenleg több mint 140 000 hirdetés található meg, és egymillió látogató keresi fel havi szinten a webhelyet.

Lipták Zsuzsa, az OTP Otthonmegoldások Kft. ügyvezetője a rendezvényen világossá tette, hogy az online trendek is pontosan jelzik, hogy az elmúlt időszakban bezuhant az ingatlanpiac. 2021 és 2023 között 21 százalékkal csökkent a Google keresőben indított, ingatlanvásárlással kapcsolatos keresések száma. A tranzakciós adatok száma ebben az időszakban több mint 30 százalékkal csökkent, az idei évben várhatóan 90 000 darabra, ami a 2008-2009-es válság szintje. Ideális körülmények között ez az érték 140 000-150 000 lenne.

Azt is elárulta, hogy megfigyelhető, hogy a korábbinál sokkal hosszabb ideig vannak a hirdetések a portálon. Jelenleg a korábbi, durván 60 nap helyett átlagosan 90 napot tölt egy értékesítése váró ingatlan az otpotthon.hu-n. Az eladók nagyrésze kivár, azonban a jelenlegi hirdetési állomány 32 százaléka már módosított az eredeti hirdetési áron, és nagyrészük lefelé; átlagosan 8-11%-kal hajlandóak csökkenteni.

Az egyik legérdekesebb és persze legtöbb embert érdeklő kérdés az árak alakulása. A hirdetési adatokat elemezve az otpotthon.hu munkatársai hirdetési adatbázisuk alapján úgy látják, hogy a panellakások ára négy százalékkal csökkent, a családi házak ára tavalyhoz képest átlagosan 3 százalékkal nőtt, az új építésűeké 8 százalékkal, a téglalakásoké 5 százalékkal lett drágább. Ám Lipták Zsuzsa arra is felhívta a figyelmet, hogy az inflációs adatok ismeretében ez még mindig visszaesést jelent reálértéken.

Lipták Zsuzsát az előadások után kérdeztük az oldalról és arról, mit kínálnak ügyfeleiknek

Lipták Zsuzsa – Fotó: OTP Otthon
Lipták Zsuzsa – Fotó: OTP Otthon

Mit takar a lakásökoszisztéma koncepció?

Az ingatlanvásárlás egy hosszú, bonyolult, stresszpontokkal teli folyamat. A lakásökoszisztéma koncepció lényege, hogy a felhasználókat az online térben, egy helyen vezetjük végig a teljes ingatlan-adásvételi folyamaton, és szolgáltatásokkal, funkciókkal támogatjuk őket, az ingatlanvásárlási szándéktól egészen a beköltözésig. Ezáltal célunk, hogy az ingatlan-adásvételi folyamatot kényelmesebbé tegyük. Ez a koncepció Magyarországon és a régióban is egyedi.

Elérhető online szolgáltatásaink közé tartozik például a képes ingatlanhirdetés, ami magánszemélyeknek jelenleg ingyenes. A finanszírozási funkciónkkal a felhasználók ellenőrizhetik hitelképességüket, valamint hitelkalkulátorunk segítségével automatikusan személyre szabott kalkulációt mutatunk számukra az ingatlanok adatlapján.

Lakópark aloldalon gyűjtjük az új építésű ingatlanokat, így a kifejezetten ez iránt érdeklődők célzottan kereshetnek az oldalon. Egyedülálló ügyvédkereső szolgáltatásunk segítségével ingatlan-adásvételben jártas ügyvédeket jelenítünk meg, ahol az érdeklődő lokáció alapon kereshet az ügyvédek között országosan, és felveheti velük a kapcsolatot.

A Hello, Otthon Magazinban ingatlanpiaci hírekkel, statisztikákkal, lakberendezési témakörökkel, ingatlanválogatásokkal támogatjuk az ingatlan téma iránt érdeklődőket, amik már a Telex oldaláról is elérhetőek. A cikkeink havonta több mint 200 ezres olvasottságot érnek el.

Legújabb szolgáltatásunk pedig az ingyenes online értékbecslő, aminek segítségével a hirdetésfeladás során megadott paraméterek alapján valós tranzakciós adatok alapján sávos becslést adunk az ingatlan értékére.

Mennyiben változnak az ügyféligények, a nem ár jellegű elemek szerepe hogy változik, hogy válik fontosabbá?

A több mint egy éve megváltozott ingatlanpiaci környezetben az ingatlanközvetítők számára a legfontosabb, hogy érdeklődés érkezzen az ingatlanhirdetéseikre (telefonon vagy üzenetben történő megkeresés). Az otpotthon.hu oldaláról elmondhatjuk, hogy míg a versenytársak esetében csökkent az ingatlanérdeklődések száma az elmúlt időszakban, addig mi 2023-ban meg tudtuk tartani, a tavaly nyárvégi indulás óta pedig jelentősen növelni is tudtuk az érdeklődések számát.

Második legnagyobb szereplő, az otpotthon.hu számai nem csökkentek. Mivel magyarázható?

Az otpotthon.hu oldalán a piaci lassulás óta sem oldallátogatásban, sem ingatlanérdeklődésekben nem jelentkezett csökkenés. Hatékonyság fókuszú marketinget folytatunk, amelynek célja, hogy minél több érdeklődés keletkezzen a hirdetéseken. Egyedi hirdetési megoldásokkal rendelkezünk és folyamatosan újabbakat tesztelünk.

A számaink azt mutatják, hogy van igény arra, hogy egy megbízható szereplő támogatást adjon az ingatlan-adásvétel teljes folyamatán egyedi szolgáltatásokkal.

Mit kínál az ingatlanos partnereknek. Az ingatlan.com 20 éve ural mindent, mivel lehet föléjük kerekedni?

Az ingatlanközvetítők számára két pontban összegeznénk az értékajánlatunkat. Az első az, hogy partnerként tekintünk rájuk – ennek része, hogy visszajelzéseik alapján fejlesztjük és optimalizáljuk az oldalt, hogy nekik minél ügyfélbarátabb és hatékonyabb legyen, és ezeket az új fejlesztéseket be is mutatjuk a számukra.

A másik fontos előnyünk, hogy versenytársainkhoz képest is kedvező hirdetési csomagokat biztosítunk a számukra. Ezekkel a kedvező hirdetési csomagokkal pedig az oldalunk több mint 1 millió felhasználóját érhetik el, akik havi 3-6 milliószor látogatják az oldalainkat.

A cikk megjelenését az OTP Otthon támogatta

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!