Iskolakezdésre laptop: a felújított gépekkel akár százezreket spórolhatunk

2023. augusztus 28. – 10:58

Iskolakezdésre laptop: a felújított gépekkel akár százezreket spórolhatunk
Fotó: Furbify

Másolás

Vágólapra másolva

Már az általános iskola felső tagozatában lehet értelme, hogy a digitalizált tananyagok miatt saját laptopot vásároljunk a gyerekeknek, de igazán a középiskolában, majd a felsőoktatásban lehet központi kérdés az eszközválasztás. Ez a műfaj azonban nem tartozik az olcsó beruházások közé. Vagy mégis? Segítségül hívtuk a Furbify szakértőit, hogy körbejárjuk, milyen lehetőségek közül válogathatunk manapság a piacon szülőként vagy hallgatóként.

Az olyan új laptopok, melyeket munkára és akár játékra, streamingre ugyanúgy lehet használni, illetve megfelelő háttértárral is rendelkeznek, nagyjából 260 ezer forint környékéről indulnak. Ennél olcsóbban (körülbelül 100 ezer forinttól) inkább csak nethasználatra alkalmas gépet találhatunk.

Ha viszont nagyobb munkabírású és tárolókapacitású gépre van szükség, és nincs kedvünk minimálisan 300 ezer forintot kiadni perifériákkal, szoftverekkel együtt egy új gépre, akkor ismerkedjünk meg a varázsszóval, ami nem más, mint a felújított laptop.

TIPP: Ezen az oldalon például szeptember 15-ig sulikezdő laptopakciót hirdettek.

Mi micsoda konyhanyelven az IT-zsargonban?

Processzor vagy CPU: ez a gép „agya”, ami feldolgozza az információt. Minél gyorsabb, a laptop is annál ütőképesebb lesz. Általában IntelCore (i3, i5 és i7 sorozatok; a generációk a sorozatszámokból derülnek ki) és AMD (a generációkat nevek jelölik: Ryzen, Epyc) termékekkel találkozhatunk. Nem érdemes a túlságosan régit választani, mert bizonyos műveletekre nem alkalmasak és túl lassúak is lehetnek a mostani elvárásokhoz képest.

RAM: a memória, ami meghatározza, hogy mennyi információval tud egyszerre dolgozni a gép. Minél több a memória, annál több „nyíl van a tegezben” alapon fog működni. Általában 4, 8 és 16 GB-os variációval fogunk találkozni, új gépekbe már ennél többet, 32 GB-ot is beletesznek. Ha kevés a memória, szaggatni, akadozni fog, lefagyhat a gép.

Alaplap: a központi áramkör, ezen foglal helyet a processzor, a memória és még jó néhány részegysége a számítógépnek, ide futnak be a csatlakozók is (például van-e a gépben Bluetooth vagy jack csatlakozó); az alaplap egyben meghatározza azt is, hogy mennyi memóriát tud kezelni, vagy milyen processzorral kompatibilis.

SSD: nem mozgó alkatrészekkel dolgozó adattároló, amin programokat, fájlokat, operációs rendszert tárolhatunk. A korábban használt HDD-vel összehasonlítva sokkal gyorsabb. Minél több adatot tud tárolni, annál több a helyünk, annál biztonságosabban futnak a programok.

TIPP: Manapság ez már nem horror ár, inkább legyen nagyobb, szánjuk rá azt a plusz nyolc-tízezer forintot.

Mennyi az annyi: spórolhatok százezreket?

Bár magánszemélytől is lehet vásárolni használt informatikai eszközöket, és akár jól is járhat vele az ember, erre nincs százszázalékos garancia. A felújított használt gépek lényege, hogy egy cég felvásárolja többek között a szépséghibás, vállalati leselejtezett, nem eladott és kifutott szériás eszközöket, ezeket teljesen megtisztítják, átnézik, új alkatrészekkel látják el, modernizálják sok esetben. Tehát olyan működő és az aktuális elvárásoknak megfelelő gépet raknak össze, amit azután még nyugodtan lehet évekig használni, és erre garanciát is vállalnak.

Végső soron pedig a válasz igen, bőven spórolhatunk százezreket, ami sem a családi kasszát, sem a diákhitelből zsonglőrködőket nem hagyja hidegen, miközben az iskola elvárásainak is megfelelhetünk.

A Furbify használt laptopok felújításával foglalkozik, tapasztalataik szerint főleg két típusú gépet keresnek a vásárlók: „A slágergépek manapság 8. és e fölötti generációs Intel processzorral minimum 8 GB RAM-mal és 250 GB-os SSD-vel rendelkező, 14”-os notebookok. Ezek már kompatibilisek a Windows 11-es rendszerrel, így sokáig támogatott eszközök lesznek. A sebességük is több mint megfelelő szinte minden átlagos feladatra, ráadásul ezek már a vékony kialakítás mellett alacsony fogyasztással és jellemzően jó akkuidővel is rendelkeznek.”

Ezek a típusú gépek 100 ezer forint körül már megvásárolhatók, 180 ezer körül pedig már hibátlan konfigurációkat kaphatunk, akár üzleti gépeket is. A Furbify szakértője, hozzátette, hogy a ma már kevésbé acélosnak számító 8Gb RAM-ot 16 GB-ra bővítve kérik általában a vásárlók, ennek a költsége 24 ezer forint körül várható, viszont lényegesen simulékonyabb gépet kapunk cserébe.

A színes laptop kitűnik a tömegből – Fotó: Furbify
A színes laptop kitűnik a tömegből – Fotó: Furbify

„A másik nagyon kedvelt és jóval olcsóbb kategória a Windows 10-es operációs rendszerrel a 6. generációs notebookok. Ezeket minimum 12”-os kijelzővel 8 GB rammal és 120 GB-os SSD-vel keresik. Főleg internetezésre és videónézésre ideális mindenki otthonában.”

Ezt a kategóriát akár 50-60 ezer forint körül is megvásárolhatjuk, bár érdemes a meghajtót (SSD) „nagyobbra” cserélni, ha erre van lehetőség.

Akkor most hogyan válasszunk laptopot?

Először is tegyük fel a kérdést, hogy kinek, milyen tevékenységre, hány évre kell megfelelnie a gépnek. Az árat nem érdemes úgy belőni, hogy minél olcsóbb legyen, hanem fordítsuk meg ezt a kérdést, és nézzük meg, mire van szükség, majd ehhez képest keressük a lehető legkedvezőbb árat, hiszen se alul-, se felülmérni nem szerencsés az igényeket. Milyen programoknak kell futnia a gépen, mennyi tárolásra alkalmas területre lehet szükség, milyen gépigénye van a kedvenc játéknak, mikor nem szaggat a videó, kell-e Bluetooth, szeretnénk-e akár később bővíteni a kapacitását.

Megéri kezdetben többet áldozni, hiszen a használt üzleti modellek kategóriájának egyik fő előnye, hogy könnyebben konfigurálhatóak, bővíthetők, mint egy „öntött műanyag”, rövid életciklusú olcsó laptopban – tudtuk meg Tóth Rolandtól, a Furbify szakértőjétől. „A legtöbb kereskedő biztosítja a konfiguráció módosítását: itt leginkább a memóriára, háttértárra gondolunk. Az operációs rendszereknek, és egyéb alapszoftvereknek szintén választhatónak kellene lenniük” – folytatta a szakértő.

TIPP: ha a családban van egy régebbi laptop, ami már ezeket az igényeket nem elégíti ki és bővíteni se lehet, becserélhetjük egy újabb használt verzióra felárral, vagy el is adhatjuk egy megbízható felvásárlónak.

Spórolni mindennel lehet, és ha arra a következtetésre jutottunk, hogy inkább egy felújított számítógépre szavazunk, a belbecsen kívül mást is mérlegelni kell, például az esztétikai állapotát, szükség van-e arra, hogy nagyon könnyű legyen, kell-e érintőképernyő, milyen hosszú akkumulátor időt szeretnénk.

„Az ügyfeleinkkel legtöbbször abból indulunk ki, hogy fontos a jó ár, a másik két legfontosabb szempont a teljesítmény és a gép esztétikai állapota” – mesélte Tóth Roland. Sokat spórolhatunk azon, ha egy szépséghibás géppel is beérjük. „Kereskedője válogatja, de előfordulhat, hogy sokkal jobbat vagy szebbet kapunk kézhez, mint amit »használt« címszó alatt vártunk. Ha viszont nagyon fontos a megjelenés, akkor sem kell hátat fordítani, hiszen nem ritka, hogy teljesen felújított, vagy épp megkímélt eszközt is kínál a kereskedő, amelynél szinte lehetetlen megállapítani, hogy nem most jött le a gyártósorról.”

A Furbify újítása, hogy a megszokott fekete és szürke generálszínektől eltérően választhatunk színes fedlapot, akár abszolút szürreális rikító rózsaszínt is. A fiatalok egyébként is szeretik az egyéniségükre szabni, például telematricázni a gépeiket, aminek ez az újítás is tökéletes alternatívát szolgáltat.

A használt géppel jól járunk – Fotó: Furbify
A használt géppel jól járunk – Fotó: Furbify

„A technikai paraméterek esetében az alap adminisztrációs feladatokhoz szinte mindegyik felújított üzleti kategóriás eszköz megfelelő lehet” – mondta a szakértő. „Ha kényelmesen is akarunk dolgozni, esetleg nem csak szövegeket és táblázatokat tervezünk szerkeszteni, ajánljuk a legalább 8 GB memóriával (RAM), SSD típusú háttértárolóval és minél újabb generációs processzorral ellátott asztali számítógépeket vagy laptopokat – ez fontosabb, mint hogy i3, i5 vagy i7 jelölésű. Attól függ milyen kritériumok fontosak nekünk: ha az érintőkijelző, vékonyság, üzemidő, akkor a 8. generáció a legjobb ár-érték arány. Ha a fentiek nem fontosak, akkor a 6. generáció jobban megéri nekünk. Ezek az eszközök tökéletesen megfelelhetnek diákok számára is. Aki tervező iskolába jelentkezik, keressen rá a felújított mobil munkaállomásokra.”

Windows vagy Chromebook lesz a befutó?

A modernebb eszközökön már Windows 11-et fogunk találni, melyről Tóth Roland úgy nyilatkozott, hogy „ez az operációs rendszer még sok-sok évig támogatott marad, míg a Windows 10 egy év múlva támogatás nélkül maradhat. Ettől szerintünk nem kell megijedni, még teljesen használható marad utána is, de mindenképp ajánlottabb egy W11-es eszköz vásárlása.”

A Chromebook alacsony ára mellett ideális azoknak, akik csak internetezésre, streamingre, jegyzetelésre vagy felhőből elérhető tartalmak olvasására és szerkesztésére használják a gépet. „Kicsit úgy kell elképzelni, mintha egy billentyűzettel ellátott tabletünk lenne. Bár az olcsóbb típusok kis teljesítményűek, cserébe könnyűek és hosszú üzemidővel rendelkeznek. Utazáshoz, tanulóknak és nyugdíjasoknak érdekes lehet az ára miatt is, de csak olyan alkalmazások futtathatók rajtuk, melyek elérhetők a Google Play áruházban. Ugyanakkor vannak nagyobb teljesítményűek is, melyek azonos konfiguráció mellett szintén olcsóbbak a windowsos gépeknél.

Összefoglalva: ha elengedjük azt az igényt, hogy mindig újat vegyünk, ugyanannyiért vagy lényegesen kevesebbért sokkal hatékonyabb, az igényeknek megfelelőbb gépet vásárolhatunk garanciálisan, ami egyáltalán nem mindegy.

Disclaimer: A Telex csapata is használja a Furbify által felújított eszközöket.

A cikk megjelenését a Furbify támogatta

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!