Hogyan lesz tiszta és fenntartható a Sziget? Így látják a szigetelők és a szakemberek

2023. augusztus 16. – 10:54

Másolás

Vágólapra másolva

A legnagyobb magyar fesztiválon évről-évre nagyobb hangsúlyt kap a fenntarthatóság és a tiszta környezet: több száz szemetes, több szelektív gyűjtőpont és számos önkéntes gondoskodik arról, hogy tiszta környezetben bulizhassunk. A Coca-Cola által a Szigeten szervezett fenntarthatósági szakmai kerekasztal kapcsán forgattunk, kérdeztük a szigetelőket, a téma szakértőit és önkénteseket egyaránt.

A szigetlakók szerint ugyan vegyes a kép, de azért fesztiválhoz képest kifejezetten tiszta itt a környezet. Szinte mindenki igyekszik arra figyelni, hogy kevés szemetet termeljen, és egyre többen gyűjtik szelektíven saját hulladékukat otthon és itt is. A GfK szakembere szerint a fesztiválon kívül is fontosnak tartjuk a témát: Magyarországon a nemzetközi átlaghoz képest magas a környezettudatos háztartások száma.

Maga a Sziget is nagy erőket fordít arra, hogy a hazai visszagyűjtési arányt meghaladó módon tudják a hasznos anyagokat visszagyűjteni, és akár az 50%-ot is el tudják érni. Dominus Ákos, a Sziget fenntarthatósági menedzsere elmondta, hogy tisztaságra és visszagyűjtésre törekednek. Annak ellenére, hogy a PET és az alu doboz a legszembetűnőbb, mégis a legnagyobb újrahasznosítási arányt az üveghulladék esetében érik el.

Annak érdekében, hogy a csomagolóanyagok a körforgásba visszakerülve új életet kaphassanak, a Sziget Fesztivál és a Coca-Cola már évek óta együtt dolgozik. A Coca-Cola támogatásával a fesztivál teljes időtartama alatt 60 fős csapat gyűjti a szelektív hulladékot. Ezen kívül a legforgalmasabb helyeken a Sziget szervezőivel együttműködve öt nagyméretű, négy köbméteres szelektív hulladékgyűjtő konténert, illetve a Green Sziget Pontokon szelektív hulladékgyűjtő edényeket is kihelyeztek. Tavaly az aktivistáik 12 tonna szemetet – kb. 340 köbméter szelektív hulladékot – gyűjtöttek össze, most ennek a megháromszorozása a cél.

A Coca-Cola által 2018-ban meghirdetett Hulladékmentes Világ program globális vállalásai szerint 2025-ig a Coca-Cola minden elsődleges italcsomagolása 100%-ban újrahasznosítható lesz. 2030-ra italpalackjaik 100%-ának megfelelő mennyiségű hulladék visszagyűjtéséhez járulnak hozzá, valamint palackjaik és aludobozaik előállításához növekvő arányban használnak fel újrahasznosított alapanyagot: 2025-ig 35%, 2030-ra 50% a cél.

A szakmai kerekasztal beszélgetésen a WWF szakembere is részt vett. A fesztiválnak helyet adó Hajógyári sziget ártéri erdőinek védelmét és a WWF Élő Duna projektjét is bemutatta jó példaként. Utóbbinak eredményeként immár 13,45 millió köbméter vízmennyiséget pótoltak, és több mint 5462 hektárnyi létfontosságú vizesélőhelyet, folyót és árteret állítottak helyre.

A cikk megjelenését a Coca-Cola Magyarország támogatta

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!