Magbonbont és várandós appot is fejlesztenek a Visa által támogatott női vállalkozók

2023. június 28. – 10:53

Magbonbont és várandós appot is fejlesztenek a Visa által támogatott női vállalkozók
A Pitch Day résztvevői – Fotó: Visa

Másolás

Vágólapra másolva

Idén először indította el Magyarországon a Visa She's Next programját. A Budapest Music Centerben mutatta be 10 döntős női vállalkozó, hogy milyen célokhoz szeretnének anyagi és szakmai segítséget kapni. Az érdekes prezentációik alapján szakmai zsűri döntött arról, mely 5 projekt kapja meg idén a támogatást, mi is részt vettünk az eseményen.

Elismert szakemberekből és vállalkozókból álló zsűri figyelte a döntős prezentációkat, majd kérdezte az indulókat, hogy megalapozott döntést hozhasson a nyertesekről. Az üzleti ötletek, fejlesztések bemutatói jól átgondoltak voltak, látszott, hogy mindenki felkészült arra, hogyan kell jól pitchelni, sikeresen eladni az adott projektet.

A tíz döntős vállalkozás jellemzően élethelyzethez kötődött, valamint reflektált valamiféle társadalmi problémára, főleg a fenntarthatóságra és az oktatás témájára.

Mi ez? Visa She’s Next

A Visa, a világ egyik vezető digitális fizetési szolgáltatója 2020-ban női vállalkozásfejlesztési programot indított. A Visa She's Next különböző eszközöket kínál, beleértve a hálózatépítést, a mentorálást és a finanszírozási támogatást. A program indulása óta több mint 260 női vállalkozót támogattak és mentoráltak világszerte, összesen 2,8 millió dollárt meghaladó összegben.

2022 végén egy felmérés előzte meg a program magyarországi indítását. A kutatás rámutatott, hogy minden második magyar nő számára[1] kihívást jelent vállalkozásának finanszírozása. A növekedést akadályozza még az egyes szakmai ismeretek (IT, pénzügyi), illetve erőforrások (eszközök, humán) hiánya, a családi- és munkakötelezettségek összeegyeztetésének nehézsége, valamint a túlhajszoltság.

2023 március végén indult el a Visa She’s Next női vállalkozói támogatási program hazánkban. Közel négyszáz vállalkozás jelentkezett, Sármay Bence, a Visa Magyarországért felelős területi vezetője kérdésünkre elmondta: „A benyújtott pályázatok jellemzően mind reflektáltak korunk kihívásaira. Többen is aktív részesei a körforgásos gazdaságnak, élen járnak az újrahasznosításban.

Például a nyerteseink közül a Fatipli Műhely régi bútorokat kelt újra életre, miközben kiemelt figyelmet fordít a felújításra, a keletkezett fahulladékokat is újból felhasználja, akár workshopjai során is. Egy másik győztes, a Seed Bonbon Handmade irodai papír újrahasznosításával ültethető magbonbonokat és magpapírokat készít. Ezek a termékek környezetbarát ajándékként használhatók fel.

Munkában a zsűri – Fotó: Visa
Munkában a zsűri – Fotó: Visa

Nagyon örülök, hogy a Visa nemcsak pénzügyi támogatással, hanem szakmai tanácsadással is segíti a vállalkozókat, amire a felmérésünk szerint szintén nagy szükség van, és amit minden egyes nyertes személyre szabottan kap majd meg.

A Visa She’s Next program egyik értékelési szempontja volt a digitális jelenlét, a nyerteseink mind fontos eszközként tekintenek a közösségi média kínálta lehetőségekre, sokan webshopot is működtetnek” – tette hozzá Sármay Bence.

Az 5 nyertes

A Visa She’s Next pályázatra beérkezett 383 pályázat megmutatja, hogy mennyire szükség van az ilyen lehetőségekre. A pályázók mintegy 87 százaléka mikrovállalkozás volt, számos ágazatot képviseltek az egészség, életmód kategóriáktól a ruházat, divat területén át az oktatásig és élelmiszeriparig.

Fajszi Paprika Manufaktúra

Az 1990 óta működő vállalkozás magyar gazdaságból származó kézműves fűszerpaprika termesztésével és feldolgozásával foglalkozik. Okátovity Dóra nemzetközi karrierjével hagyott fel a negyedik generációs családi vállalkozásért.

KITEC Educations

A vállalkozás küldetése, hogy megszerettesse és megtanítsa az angol nyelvet a 6-17 éves korosztállyal, a projekt alapú oktatás segítségével. A támogatást legújabb kezdeményezésük, a Green Farm Oktatási Központ megteremtésére szeretnék fordítani, amely egy öko szemléletű oktatókert. „Ez a kettőmillió forint főleg érzelmileg motiváló, érdemes a kreativitásunkat kihasználva innoválni, bármilyen vállalkozásunk, munkánk is van!” – mondta el Carrick Orsolya vállalkozó.

Fatipli Műhely

Zsély Csilla a Fatipli Műhely nevű vállalkozásában pályaelhagyóként minőségi és egyedi bútorokat készít, és régi bútorokat kelt új életre, ezért kiemelt figyelmet fordít a felújításra és a keletkezett fahulladék újbóli kreatív felhasználására. Elsődleges célja a műhely gépparkjának fejlesztése, valamint egy elsősorban nőknek szóló famegmunkáló és bútorkészítő workshopprogram elindítása.

D. Tóth Kriszta értékel – Fotó: Visa
D. Tóth Kriszta értékel – Fotó: Visa

Seed Bonbon Handmade

A cég ültethető magbonbonokat és magpapírokat készít irodai papír újrahasznosításával. Hagara-Nagy Nóra korábban újságíróként dolgozott, de szembesült azzal, hogy a különböző céges ajándékok között sok a műanyag. Nóra sokszor készít otthon csokoládébonbonokat, ezért kísérletezni kezdett és egy új ajándékműfajt alakított ki, ami amellett, hogy a nullához közelítő ökológiai lábnyoma van, hasznos és szép is. Az irodai papír újrahasznosításával készülő ültethető magbonbonokat nemcsak reklámajándékként lehet használni, családi vagy baráti körben is népszerűek.

Nordic Moose/PregHello

A vállalkozás mobilapplikációt fejleszt, amely várandós nőknek nyújt támogatást a kismamák mindennapi életének megkönnyítéséhez és a baba érkezésére való felkészüléshez. Az alkalmazás felhasználói hétről hétre követhetik várandósságukat és közérthető módon hasznos információkat kaphatnak a szükséges vizsgálatokról, előkészületekről.

A zsűri

D. Tóth Kriszta, a WMN alapító- ügyvezetője,

Ginzer Ildikó, az MBH Bank standard kiszolgálásért felelős üzleti vezérigazgató-helyettese,

Juhász Katalin, a Visa regionális termékfejlesztésért felelős igazgatója,

Kozma Andrea, az STRT Holding alapítója, CEU InnovationsLab (iLab) alapítója, vezetője,

Máté Krisztina, a Cápák között producere,

Rácz Judit, a Skinsmart és a Geek&Gorgeous alapító-ügyvezetője,

Sütő Ágnes, a Magyar Bankszövetség főtitkárhelyettese,

Bese Péter, az OTP Bank ügyvezető igazgatója,

Sármay Bence, a Visa Magyarországért felelős területi vezetője

[1] A kutatást az Ipsos végezte 2022 decemberében. A felmérés kiterjedt Csehországra, Szlovákiára és Magyarországra, online adatgyűjtési módszerrel készült 900 fős mintán, országonként 300 vállalkozóval.

A cikk megjelenését a Visa támogatta

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!