Ezeket a filmeket lehet nézni a magyar mozikban idén nyáron

Legfontosabb

2021. május 17. – 18:52

frissítve

Ezeket a filmeket lehet nézni a magyar mozikban idén nyáron
Illusztráció: Lerch Julcsi / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Ha marad a jelenlegi állás, akkor májustól, a magyar mozik nyitásától kezdve egészen szeptember elejéig, azaz a klasszikusan blockbuster-időszaknak nevezett hónapokban nyolcvan darab filmet lehet megnézni. Ez nemhogy gombócból, de a gombóc gondolatából is sok, azt jelenti, hogy szinte minden munkanap elsétálhatnánk egy moziba, és nézhetnénk valami újat, amit addig még nem láttunk. Összehasonlításképpen: 2019 hasonló időszakában nagyjából 65 filmet lehetett látni.

A növekedés teljesen érthető, de ha valaki most mászott ki egy barlangból, ahová 2020 májusában vonult be, annak elmondom: a járvány miatt korlátozni kellett a mozik látogatását, majd be kellett őket zárni. De nem mindenhol ugyanúgy. Az Egyesült Államokban az egyes államok, városok máshogy szabályozták a nyitvatartást, ráadásul miközben mi a második és harmadik hullámokkal küszködtünk, Kínában például már boldogan lehetett mozizni.

A stúdiók nem mertek globális premiereket megkockáztatni, a nagy bevételekre számító filmeket eltolták, vagy a tartalomra áhítozó, mozikat kiütni próbáló streamingszolgáltatók felvásárolták őket. Közben pedig olyan megállapodások születtek, amivel csökkent az időszak egy mozis premier és egy streaminges filmbemutató között. A legnagyobb váltást az HBO Max hozta, amikor megállapodott a Warner stúdióval, hogy minden egyes általuk gyártott vagy forgalmazott filmet a mozis premierrel egy időben meg lehet majd nézni online – egyelőre az Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban, de a tervek szerint 2021 második felében már Európában is. És miközben a mozik zárva, a nálunk is elérhető Netflix és az Amazon Prime ontja a filmeket és a sorozatokat, a kérdés pedig az, hogy vissza mernek-e majd az emberek menni a mozikba tömegesen, hogy fenntartsanak egy rahedli pénzt termelő ipart.

Erre a kérdésre itt van úgy nyolcvan válasz. Összeszedtük, hogy mik azok a filmek, amikkel a magyar mozikban találkozni lehet majd 2021 nyarán, legyen az egy vagy több új Ryan Reynolds-akciófilm, magyar dokumentumfilm egy vidéken élő transz tiniről, vagy valami borzasztó és olcsó horrorfilm. A műsor folyamatosan változik, ezért próbáljuk ezt a cikket folyamatosan frissíteni, ha kikerül egy film a műsorból, vagy ha hozzáadnak valami újat. Ha idén nyáron szeretnéd tudni, hogy melyik film micsoda a magyar mozikban, akkor mentsd el ezt a listát a kedvencek közé!

A listához a Filmforgalmazók Egyesületéhez eljuttatott információkat használtuk, az utolsó frissítés június 9-én történt.

Természetesen bármikor bármi változhat, amikor ezt a cikk megjelenik, még nem tudtuk, mikor fognak kinyitni Magyarországon a Cinema City-mozik – ennek okairól itt írtunk. Azóta viszont a dátum is kiderült: június 3-án nyit a legnagyobb magyarországi mozihálózat.

BLOCKBUSTEREK

Monster Hunter – Szörnybirodalom (Monster Hunter): A Resident Evil-sorozat készítőit most egy újabb videójáték feldolgozásába dobták be, Milla Jovovich éppen nem zombikat aprít, hanem óriásszörnyeket, és nem egy föld alatti laborban, hanem a pusztaság közepén. Jovovich mellett felbukkan Tony Jaa és Ron Perlman. Előzetes. (premier: május 13.)

Szuperagy (Superintelligence): A Tammy, az A Főnök, A lecsap csapat és A partiállat szupercsapata megint összeállt, Melissa McCarthy egy olyan átlagembert játszik, aki egyedül néz szembe egy gonosz mesterséges intelligenciával, a rendező megint a színésznő férje, Ben Falcone. Előzetes. (premier: május 13.)

Godzilla Kong ellen (Godzilla vs. Kong): Kevés film van, amelyiknek feleslegesebb összefoglalni a történetet: egy óriási majom meg egy óriási gyík verekszik egymással, és ha bírja az ember az ilyesmit, akkor a néző feje is óriási lesz a dicsőséges üvöltéstől. Hivatalosan a két előző amerikai Godzilla folytatása, de ki lehet bírni, ha nem tudjuk, kik ezek a fejvesztve rohangáló emberi szereplők. Előzetes. (premier: május 20.)

Mortal Kombat: A híres gerinckitépő, fejleválasztó és úgy általában belező videójáték-sorozat új feldolgozása, ami a kritikák szerint kicsit sokat foglalkozik a mitológiával, és keveset azzal, hogy egymás belsőségeit szaggassák szét a harcosok. Természetesen a producerek talicskázzák a pénzt, eddig 2021 egyik legjövedelmezőbb filmje. Előzetes. (premier: május 27.)

Szörnyella (Cruella): Az idei „olyan, mintha egy nem létező film lenne egy filmben, ami néha kifiguráz rossz filmötleteket”-díj győztese, megnézhetjük, hogyan lett Szörnyella De Frászból, a 101 kiskutya szőrmefetisiszta, hajfestéket mellőző gonoszából az, aki. Emma Stone a főszereplő, a rendező az a Craig Gillespie, aki az Én, Tonyát is készítette. Előzetes. (premier: június 10.)

Jelenet a Hang nélkül 2. című filmből – Fotó: Jonny Cournoyer/Paramount Pictures
Jelenet a Hang nélkül 2. című filmből – Fotó: Jonny Cournoyer/Paramount Pictures

Hang nélkül 2. (A Quiet Place Part II): A hangra érzékeny szörnyek inváziójáról szóló Hang nélkül 2018 egyik legváratlanabb sikere volt, plusz egy évet várni kellett a folytatásra, amit az előzőt is rendező John Krasinski készített, megint a feleségével, Emily Blunttal a főszerepben. Krasinski értelemszerűen már nem főszereplő az első rész vége után. Előzetes. (premier: június 17.)

Sokkal több, mint testőr 2. (Hitman's Wife Bodyguard): Ryan Reynolds + Samuel L. Jackson + Salma Hayek, az utóbbi az új szereplő az előző Sokkal több, mint testőrhöz képest. Valószínűleg a humorfaktor ugyanazon a szinten van, mint a 2017-es első részben, ahol Reynolds egy testőr, Jackson meg egy bérgyilkos volt a nyolcvanas évek tréfás párosait idéző akciófilmben. Előzetes. (premier: június 17.)

Halálos iramban 9. (Fast & Furious 9): Az egyetemes filmtörténet legnagyobb szabású családi autósüldözős szappanoperája elért a kilencedik részhez, a VHS-magnók lopásától Dom Toretto bandája idén valószínűleg eljut odáig, hogy az űrben fogják egymást kergetni feltuningolt sportautó-prototípusokkal. Hála a jó istennek amúgy. A kilencedik részbe bevették John Cenát is, aki tökéletes választás, akármit fog is művelni benne. Előzetes. (premier: június 24.)

Fekete özvegy (Black Widow): Egy év kihagyás után az első Marvel-film, ami mozikba kerül a világon, ráadásul pont az, ami Budapesten készül, és Budapesten is fog játszódni, a főszerepben pedig Scarlett Johansson, azaz Natasha Romanoff, a Bosszúállók egyetlen tagja, akinek a szuperképessége az, hogy egy orosz kém. Johansson mellett Florence Pugh és Rachel Weisz is beköszönnek a belvárosba. Előzetes. (premier: július 8.)

Hamupipőke (Cinderella): Az év legnagyobb rejtélye, hogy létezik-e ez a film egyáltalán, mert hiába akarták tavaly bemutatni, még mindig nem látott a világ sem egy fotót, sem egy előzetest belőle. Mondjuk, minek is: egy Hamupipőke-musical, amiben Camila Cabello a főszereplő. (premier: július 15. a bemutatódátumot törölték)

Space Jam – Új örökség (Space Jam 2.): Meglátjuk, mennyit ér a 90-es évek nosztalgiája ezen a nyáron: a Space Jam folytatásában LeBron James veszi át Michael Jordan helyét, a Bolondos dallamok szereplőit pedig kiegészítették a komplett Warner Media teljes szellemi terméktárával. Úgyhogy az első előzetesben olyan lények is feltűntek, mint az Iron Giant, a kimeszelt képű őrültek a Mad Maxből vagy King Kong. Előzetes. (premier: július 15.)

Kígyószem: G. I. Joe – A kezdetek (Snake Eye : G. I. Joe Origins): Amikor azt hittük, hogy a G. I. Joe-franchise már a múlté, akkor visszahúznak a kezdetek, amiben megtudjuk, hogy lett Kígyószemből Kígyószem. Aki fejből tudja, hogy ki az a Kígyószem, és mit kell róla tudni, annak elismerésem, nekem még úgy sem megy, hogy a többi G. I. Joe-filmet láttam. Az egyikben mintha szerepelne Bruce Willis is. Ebben Henry Golding (Úriemberek) a főszereplő. Előzetes. (premier: július 22.)

Dzsungeltúra (Jungle Cruise): Dwayne Johnson és Emily Blunt elmennek hajókázni a dzsungelbe. Filmszakosokat el kell keserítenem, a Dzsungeltúra nem az 1951-es Afrika királynője című Humphrey Bogart-film, hanem egy Disney-hullámvasút alapján készült, pedig az előbbi változat még izgalmas is lehetne. Előzetes. (premier: július 29.)

Szuperhősök az új Az Öngyilkos Osztagból – Kép: Warner Bros. Entertainment Inc
Szuperhősök az új Az Öngyilkos Osztagból – Kép: Warner Bros. Entertainment Inc

Az Öngyilkos Osztag (The Suicide Squad 2.) – Igen, volt már egy ilyen című film pár évvel ezelőtt, csak azt úgy kellett írni magyarul hivatalosan, hogy Suicide Squad – Öngyilkos osztag, ez meg csupa nagy kezdőbetű, ami annak az egyezményes jele, hogy valami tök más. A 2016-os film egy zavaros katyvasz volt, most James Gunn (A Galaxis őrzői) futott neki a számkivetett szupergonoszoknak, akiknek csapatként kell együttműködniük. Margot Robbie, Joel Kinnaman, Viola Davis és Jai Courtney megmaradtak az előző filmből, Will Smith helyére Idris Elba jött, a koromszürkeséget pedig harsány színek váltották. Előzetes. (premier: augusztus 5.)

Free Guy: Ryan Reynolds rájön, hogy mellékszereplő egy számítógépes játékban. Az Éjszaka a múzeumban-filmek rendezőjétől. Azt hiszem, az előző két mondatban minden benne van, a filmben még Taika Waititi is. Előzetes. (premier: augusztus 12.)

In the Heights – New York peremén (In the Heights): Lin-Manuel Miranda Amerikában a Hamilton!-nal egy csapásra bekerült a legnagyobbak vagy legalábbis a legismertebb sztárok közé. Korábban már a dominikai bevándorlókról szóló musical, az In The Heights zenéjén is dalszövegein is dolgozott, most ezt Jon M. Chu (Kőgazdag ázsiaiak) filmesítette meg olyan színészekkel, mint Corey Hawkins (Straight Outta Compton) és Stephanie Beatriz (Brooklyn 99.) Előzetes. (premier: augusztus 19.)

Reminiscence: Emlékkavarós sci-fi Hugh Jackmannel, aki mintha a Dark City és az Eredet keverékeként kóborolna egy olyan jövőben, ahol mindent elárasztott a víz, és mindenki az emlékeiből él, ő speciel a feleségére szeret emlékezni. A rendező Lisa Joy, a Westworld egyik alkotója, Christopher Nolan felesége. Előzetes. (premier: augusztus 19.)

Shang-Chi és a tíz gyűrű legendája (Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings): Ha már képregényes szuperhősös mozik, akkor még az ősz legeslegelejére érkezik az évad második Marvel-filmje, az ázsiai főhőssel, ázsiai ikonográfiával, sőt, ázsiai filmes stílussal, a kardozós-ugrálós vuhszia műfajára emlékeztető verekedésekkel. Előzetes. (premier: szeptember 2.)

AZ OSCAR-DÍJASOK

Sokáig úgy tűnt, hogy nem kerül majd mozikba sem a A nomádok földje (Nomadland) című amerikai dráma, ami a legjobb film Oscar-díját nyerte idén, sem a legjobb animációs film díját kapó Lelki ismeretek (Soul) című Pixar-animációtól is, végül ezek a Cinema City-mozik nyitásával, június 3-mal kaptak bemutatót.

Egyelőre nincsen dátuma a The Father (Az apa) című filmnek, amely a legjobb forgatókönyvíró és a legjobb férfi főszereplő díját kapta (az utóbbit az otthon maradt Anthony Hopkins). A Júdás és a fekete messiás szintén nem kerül mozikba, ezt nálunk online lehet megnézni.

Ígéretes fiatal nő (Promising Young Woman): Carey Mulligan játssza azt nőt, aki képmutató férfiakat csal tőrbe azzal, hogy részegnek tetteti magát szórakozóhelyeken. Megosztó film, sokan gyűlölik, sokan imádják, mindkét típusnak igaza van, de abban mindenki egyetért, hogy az Oscar-jelölt Mulligan szuper benne. A legjobb forgatókönyv díját nyerte az idei Oscar-gálán. Előzetes. (premier: május 20.)

Will Patton és Steven Yeun a Minari – A családom története című filmből – Kép: Pathé Films
Will Patton és Steven Yeun a Minari – A családom története című filmből – Kép: Pathé Films

Még egy kört mindenkinek (Druk): Legjobb külföldi film kategóriában nyert ez a szórakoztatóan szomorú és szomorúan szórakoztató dán film, amiben egy csapat középiskolás tanár (élükön Mads Mikkelsennel) kitalálják, hogy egy picit részegek lesznek egész álló nap, mert az jót tesz a produktivitásnak, a kedélyüknek, és általában mindennek. Egy ideig így is lesz, de nem hiába szokták az alkoholról azt mondani, hogy mértékkel kell fogyasztani. Előzetes. (premier: július 1.)

Minari – A családom története (Minari): Egy koreai család megannyi kudarc után szerencsét próbál Arkansasban, ahol a családapa a semmi közepén akar egy gazdaságot elindítani a nyolcvanas években. Visszafogott és elegáns dráma, pompás színészekkel: Steven Yeunt csak jelölték, de Jun Jodzsong meg is kapta az Oscart, utóbbi a káromkodó, kártyázó nagymamaként tényleg a legjobb dolog az egész filmben. Előzetes. (premier: július 8.)

HORROROK

Gonosz csoda (The Unholy): Vajon a Szűzanya gyógyította meg a hallássérült kisgyereket, akiből egy kisváros csodatevője lett, vagy esetleg a Sátán űz tréfát mindenkiből? Jeffrey Dean Morgan (Negan a Walking Deadből) utánajár. Előzetes. (premier: május 27.)

Chris Rock a Spirál: Fűrész hagyatéka című horrorban – Kép: Vertical Film
Chris Rock a Spirál: Fűrész hagyatéka című horrorban – Kép: Vertical Film

Spirál: Fűrész hagyatéka (Spiral: the Book of Saw): A trancsírozva dilemmázós vagy éppen dilemmázva trancsírozós Fűrész-sorozat folytatása/újragondolása/újraélesztése, Chris Rock és Samuel L. Jackson főszereplésével, a második-harmadik-negyedik részt készítő Darren Lynn Bousman rendezésében. A Fűrészt egyébként megpróbálták már 2017-ben is újrakezdeni, inkább kevesebb, mint több sikerrel. Előzetes. (premier: június 3.)

Démonok között 3. – Az ördög kényszerített (The Conjuring: The Devil Made Me Do It): A szellemvadász Warren házaspár harmadjára is belekeveredik a természetfeletti kulimászba, a főszereplők (Patrick Wilson, Vera Farmiga) megmaradtak, az előző két részt rendező James Wan most csak a forgatókönyvet írta, helyette Michael Chaves rendezett (A gyászoló asszony átka). (premier: június 10.)

A hívatlan (The Wretched): Kis költségvetésű sztori egy gyerekről, akinek nem elég, hogy válnak a szülei, de még össze is balhézik a szomszédban élő boszorkánnyal. 2019-es. Előzetes. (premier: június 17.)

Freaky: Egy tinilány és egy felnőtt sorozatgyilkos helyet cserélnek a nyolcvanas évek testcserés vígjátékok és a nyolcvanas évek belezős-amputálós horrorfilmjeinek legszebb hagyományait követve egyszerre. A felnőtt sorozatgyilkos Vince Vaughn, aki nagyon szórakoztató, ahogy langaléta emberként eljátszik egy tinilányt. Előzetes. (premier: július 1.)

Valaki a túloldalon (Andra sidan): Svéd horrorfilm egy kísértetházról és az oda beköltöző családról. Előzetes. (premier: július 8.)

Wrong Turn: The Foundation: A Wrong Turn című turistákat darabolós horrorszéria újbóli nekifutása. Előzetes. (premier: július 12.)

Vicky Krieps, Thomasin McKenzie, Gael García Bernal és Luca Faustino Rodriguez az Idő című filmben – Kép: Universal Studios
Vicky Krieps, Thomasin McKenzie, Gael García Bernal és Luca Faustino Rodriguez az Idő című filmben – Kép: Universal Studios

Idő (Old): Egy szempillantás, és már megöregedtél – kábé ez az alapsztorija M. Night Shyamalan új thrillerének, amiben Gael Garcia Bernal és Vicky Krieps elmennek strandolni, csak éppen a strandon mindenki egy nap alatt megöregszik, és feltehetőleg meghal. Milyen filmet írt volna Shyamalan, ha látná néha a velencei szabadstrandot főszezonban! Előzetes. (premier: július 29.)

Vaksötét 2. (Don’t Breathe 2): Szuper kis gonosz, mocskos horrorfilm volt a nálunk forgatott, de Detroitban játszódó 2016-os Vaksötét, főleg Stephen Lang vak gonosza miatt, most készült hozzá egy folytatás is, amiről nem igazán tudni még semmit. (premier: augusztus 12.)

The Night House: Kísérteties, szellemsztorinak tűnő thriller, egy nőről (Rebecca Hall), aki a férjét gyászolja, aztán rájön, hogy valahol a házukhoz közel létezik annak egy tükörképe, ahol mindegy máshogy működik. Azt hiszem. A rendező: David Bruckner (A rítus, A jel). Előzetes. (premier: augusztus 19.)

Kampókéz (Candyman): A horrorfilm, amelynek a kilencvenes években senki sem merte ötször a tükörbe mondani a címét, mert akkor előjön a főszereplő, és egy kampóval kibelez. A 2020-as évek Kampókeze visszatér az eredeti, 1992-es film chicagói helyszínére, csak éppen ott már nem nyomor van, hanem dzsentrifikáció, de persze gazdag embereket is lehet gyilkolni. A producer: Jordan Peele (Tűnj el!, Mi). (premier: augusztus 26.)

Malignant: Nem sok mindent, vagyis inkább semmit sem tudni James Wan (Fűrész, Démonok között) horrorfilmjéről, azon kívül, hogy bemutatják majd nálunk. (premier: szeptember 2.)

A SZEMÉTFILMEK

Nem azért, mert rosszak, hanem azért, mert az a feladatuk, hogy az ember megnézze és elfelejtse őket hamar. És ha mégsem felejti őket azonnal, akkor valamit kiemelkedően jól csináltak.

The Doorman – Több, mint portás (The Doorman): Ruby Rose – több, mint Batwoman, mert abból a sorozatból távozott. És helyette például ilyen filmeket forgat, amikben egykori tengerészgyalogost alakít, aki portásnak megy egy New York-i luxusházba, és belekeveredik mindenféle slamasztikába. De legalább választ kapunk arra, hogy miben van mostanában Jean Reno: például a The Doorman című filmben bukkan fel. Előzetes. (premier: május 13.)

Boss Level – Játszd újra (Boss Level): Megint egy Idétlen időkig-sémára épülő, időhurkos, ugyanazt a napot ismételgetős film, csak itt Frank Grillo az, aki belekeveredik az idétlen időbe, és ott van mellette Mel Gibson is. A Fehér pokol rendezőjétől. Előzetes. (premier: május 20. a film premierdátumát törölték)

Zach Braff, Robert De Niro és Emile Hirsch A nagy visszatérők című filmben – Kép: MovieBizFilms/outnow.ch
Zach Braff, Robert De Niro és Emile Hirsch A nagy visszatérők című filmben – Kép: MovieBizFilms/outnow.ch

A nagy visszatérők (The Comeback Trail): Robert De Niro időskori vígjátékaival már úgy lehet az ember, mint a nyuszika a viccben, aki mindig visszajár az erdőbe, pedig ott mik történnek vele. A nagy visszatérők legalább nem tűnik olyan egetverő gusztustalan ostobaságnak, mint a Nagyfater elszabadul vagy a Nagypapa hadművelet, ez is főleg egy kifogás lesz a nosztalgiára. De Niro mellett olyan sztárok a főszereplők benne, mint Morgan Freeman és Tommy Lee Jones, a sztori meg két svihák producerről szól, akik valahogy át akarják verni a maffiát. Előzetes. (premier: június 3.)

Egy igazán dühös ember (Wrath of Men): Guy Ritchie új filmjében Jason Statham vagyonőrként úgy intézi el a potenciális rablókat, ahogy azt Jason Stathmamnek illik, és pofán lövi például Post Malone-t is. Josh Hartnett és Holt McCallany csak lesnek. Ritchie és Statham utoljára a 2005-ös Revolverben dolgoztak együtt, az sem volt egy tipikus brit gengszterfilm, ez sem tűnik annak. Előzetes. (premier: június 10.)

Bob Odenkirk a Senki című filmben – Kép: Universal Studios
Bob Odenkirk a Senki című filmben – Kép: Universal Studios

Senki (Nobody): Oké, John Wickről mindenki megmondaná előre, hogy a kisujjában van, hogy embereket közvetlen közelről, tökéletes helyzetfelismeréssel tud kivégezni, na de Hutch Mansell (Bob Odenkirk, azaz Saul Goodman)? Pedig a kényelmes, és kicsit sivár boomeréletet élő Mansell is képes olyanokra, hogy elintéz egy csapat orosz gengsztert, amikor azok elkezdenek zaklatni egy ártatlan nőt, és amikor felébrednek az ösztönei, addig nem áll meg, míg a földdel teszi egyenlővé azokat, akik az útjába állnak. A Senki amúgy ennél sokkal viccesebb, főleg Odenkirk és egy kis szerepben a rég látott Christopher Lloyd miatt. Előzetes. (premier: július 1.)

Tolvajok társasága (The Misfits): Renny Harlin, a Die Hard 2. és a Háborgó mélység finn rendezője most egy olyan filmmel támad, amiben Pierce Brosnan belekeveredik egy gyanús aranyrablásba. Előzetes. (premier: július 15.)

Szerelmek, esküvők és egyéb katasztrófák (Love, Weddings & Other Disasters): Nem minden szemétfilmben lövöldöznek, ez például egy esküvőszervezőkről szóló romantikus vígjáték, amiben egy rakat viszonylag híres ember van (Diane Keaton, Jeremy Irons), és az az úr rendezte, aki a Ne szórakozz Zohannal!-t vagy a Jack és Jillt. Adam Sandler nem bukkan fel benne. Előzetes. (premier: július 22.)

The Ice Road: Kanada fagyos tájain egy sofőrnek ki kell menteni egy beomlott gyémántbánya túlélőit, és egy befagyott tavon keresztül el kell juttatnia őket a biztonságba. Hogy ki a sofőr? Liam Neeson. Előzetes. (premier: július 22. a film végül a Netflixen jelenik meg június 25-én)

Gunpowder Milkshake: Karen Gillan (A galaxis őrzői) egy bérgyilkos anyuka, aki összefog egy csomó más bérgyilkos anyukával, ha jól veszem ki azt a keveset, amit tudni lehet a filmről. Ha valaki követi Quentin Tarantino kedvenc filmjeit, annak mondani fog valamit ez a félmondat: a rendező a remek Csúnya, gonosz bácsikat készítő Navot Papushado, az izraeli horror volt Tarantino egyik kedvence 2013-ban. (premier: augusztus 19.)

A MAGYAROK

Spirál: Felméri Cecília eddig bombajó rövidfilmeket készített, de a Spirál című első játékfilmjével (ami nem azonos a már emlegett Fűrész-folytatással) eléggé kiszúrt az élet, bár nehéz is így látatlanban megmondani, hogy miről szól. Egy szerelmi háromszög, aminek az egyik csúcsa Borbély Alexandra? Furcsa halak egy halastóban? Vagy az egész csak valami kavarás teljesen másról? Előzetes. (premier: május 13.)

Hét kis véletlen: Gothár Péter ugyan 2019-ben távozott a Katona József Színháztól és a Színház- és Filmművészeti Egyetemtől is a zaklatási botránya és az emiatt indított etikai vizsgálat miatt, de ez ebben az országban nem akadályoz meg senkit, hogy moziba kerüljön a legújabb filmje, ami a sajtóanyag szerint egy „filmes kalandozás térben, időben, lélekben.” Előzetes. (premier: május 20.)

Éden: Kocsis Ágnes (Pál Adrienn) filmjének sztorija kísértetiesen hasonlít az 1995-ös Elkülönítve című amerikai filmre, amiben Julianne Moore allergiás lesz a civilizációra, az Éden pedig szintén egy olyan nőről szól (Moore helyett a horvát Lana Barić), aki „mindenre allergiás, ami a modern világgal jár, ezért teljes elszigeteltségben él”. Az Édent a rotterdami filmfesztiválon mutatták be még 2020 januárjában, azonban nem talált itthon forgalmazót, végül a gyártó cég viszi mozikba. Előzetes. (premier: május 27.)

Thuróczy Szabolcs és Ötvös András a Becsúszó szerelem című filmben – Fotó: Vertigo
Thuróczy Szabolcs és Ötvös András a Becsúszó szerelem című filmben – Fotó: Vertigo

Habfürdő: Nem új, de ki tudja, mikor lehetett utoljára moziban látni Kovásznai György 1979-es animációs filmjét, ami digitálisan felújítva kerül a műsorra. Előzetes helyett egy részlet. (premier: június 3.)

Természetes fény: A legjobb rendező díját vitte el az idei berlini filmfesztiválon Nagy Dénes bemutatkozó filmje, a második világháború orosz frontján lavírozó katonáról szóló Természetes fény. Itt olvasható róla a kritikánk, itt pedig a rendezővel készített interjúnk. Előzetes. (premier: június 10. szeptember 26-ra tolták)

Űrpiknik: „Panna (23) a magányos, egyetemista lány, emberi kapcsolatok kialakítására képtelen egészen addig, amíg az űrbe küldött jelei hatására meg nem érkezik Fiú (23), a magát selejtesnek tartó űrlény. Fiú közli Pannával, hogy a bolygó pusztulásra van ítélve, őt magát pedig egyetlen dolog érdekli, hogy megmentse rajongása tárgyát, Zalatnay Sarolta művésznőt.” Ehhez mást nem nagyon akarok hozzáfűzni, a rendező a végre nagyfilmmel bemutatkozó Badits Ákos, aki pár éve a Boglárka című rövidfilmmel bebizonyította, hogy lehet olyan filmet csinálni itthon, aminek a vizuális világa nem áll meg egy Ikea-konyhánál. Előzetes. (premier: július 1.)

Jelenet a Tobi színei című filmből – Kép: Filmfabriq
Jelenet a Tobi színei című filmből – Kép: Filmfabriq

Tobi színei: Dokumentumfilm egy vidéki transz fiúról, akinek támogatják az átalakulását, de azért van mivel megbirkóznia a családnak. Bakony Alexa filmje. Előzetes. (premier: július 1.)

Aqua Hungarica – Vad víz: Fehér Zoltán természetfilmje Magyarország vizeiről, „a kis-balatoni vadon gazdag mocsárvilágától az Aggteleki Nemzeti Park párás, érintetlen erdőségein át a Hévízi-tó víz alatti dzsungeléig”. Előzetes. (premier: július 3.)

Kövek: Dobray György (K2, Szerelem első vérig) dokumentumfilmje arról a budapesti táborról, ahol európai fiatalok önkéntesként elhanyagolt zsidó sírokat tartanak karban, és Gunter Demnig képzőművészről, aki botlatóköveket készít a holokauszt áldozatainak emlékére. Előzetes. (premier: július 8.)

Becsúszó szerelem: Egy fociultra-pár nagyon szeretne gyereket, de csak akkor fog nekik összejönni, ha egy roma lánytól fogadnak örökbe. Micsoda kalamajka! Hahotázós vígjáték, társadalmi látlelet, sőt, érzékenyítés is akar lenni a Becsúszó szerelem, változó sikerrel. A sokáig Ultra néven futó film a főleg dokumentumfilmekről ismert Nagy Viktor Oszkár második játékfilmje az Apaföld után. Előzetes. (premier: július 15.)

Így vagy tökéletes: Romantikus vígjáték egy reklámügynökség kreatív igazgatójáról (Fekete Ernő) és egy self-help könyv írójáról (Béres Márta), akik teljesen véletlenül, aztán valószínűleg szándékosan egymásba gabalyodnak. Előzetes. (premier: augusztus 19.)

GYEREKFILMEK

Kutyák és macskák 3.: A mancs parancs (Cats & Dogs 3: Paws Unite): A kutyák és macskák évezredes konfliktusát bemutató sorozat új darabja, amiben az állatok egyben titkosügynökök is. Na, ezért érdemes kinyitni a mozikat megint. Előzetes. (premier: május 6.)

Tom és Jerry (Tom and Jerry): A legendás rajzfilmsorozat új, élő szereplőkkel (Chloë Grace Moretz, Michael Peña) megbolondított feldolgozása. Előzetes. (premier: május 20.)

Jelenet a Luca című filmből – Kép: Fórum Hungary
Jelenet a Luca című filmből – Kép: Fórum Hungary

Luca: Habár az Oscar-díjas Lelki ismeretek nem kerül a jelenlegi állás szerint moziba, nem kell sokat várni a következő Pixar-filmre, ami az olasz tengerparton játszódik, és ami egy kissrác és egy kissrácnak álcázott tengeri szörny barátságáról szól. Előzetes. (premier: június 17.)

Nyúl Péter 2. – Nyúlcipő (Peter Rabbit 2: The Runaway): Nyúl Péter elmegy a nagyvárosba, mindenféle kalamajka sül ki ebből, de senkinek sem tűnik fel, hogy James Corden hangján szólal meg. Előzetes. (premier: június 24.)

Raya és az utolsó sárkány (Raya and the Last Dragon): Disney-film egy hercegnőről, aki egy varázslatos világban vadászik az utolsó sárkányra. A főszereplő szinkronhangja az eredetiben Kelly Marie Tran, Az utolsó Jedik egyik sztárja, akit a trollok elüldöztek az internetről. Előzetes. (premier: július 1.)

Szilaj: Zabolátlanok (Spirit Untamed): A 2002-es Szilaj, a vad völgy paripája című DreamWorks-rajzfilm folytatása. Előzetes. (premier: július 8.)

Croodék: Egy új kor (The Croods : A New Age): A 2013-as Croodék folytatásában a főszereplő ősemberek összetalálkoznak a fejlettebb fajtájukkal, és ezzel jól összezavarnak minden gyereket a nézőtéren, akinek majd egyszer tanulnia kell az evolúcióról. Előzetes. (premier: július 22.)

A hercegnő és a hét törpe (Red Shoes and the Seven Dwarfs): Mint egy olcsó piacos melegítő, amire az van írva, hogy Adios, A hercegnő és a hét törpe olyan, mintha a Shreket próbálnák lekoppintani, miközben összeturmixolnak egy csomó más mesét, aztán azt mondanák a végén, hogy haha, ez csak egy paródia, nem egy kamulogóval ellátott mackóalsó. Remélem, nem volt túl zavaros a hasonlat, de legalább felkészít a mesére, amiben vannak törpék, Hófehérke, varázscipők, és borzasztó (két évvel ezelőtti) popkulturális utalások. Előzetes. (premier: július 29.)

Hotel Transylvania 4. (Hotel Transylvania: Transformania): A hullámzóan szórakoztató sorozat legújabb részében már nincs az Adam Sandler hangján megszólaló Drakula, sőt, igazából nem is nagyon tudni, hogy mi van benne, és mi nincs. Az tuti, hogy ez lesz a Hotel Transylvania-filmek utolsó része. (premier: augusztus 5.)

A kuflik és az Akármi: 13 új rész a Kuflik-sorozatból, mozifilmmé összefűzve, idézem, a „harmadik Kuflik mozifilmből megtudhatjuk, miért bánjunk csínján a szőrbogyókkal, mit tegyünk, ha elfurcsul az árnyékunk, hogyan is néz ki egy vadonatúj évszak, mire használható az odavissza-gumó, no és legfőképpen: hogy mi is az az Akármi!” Előzetes. (augusztus 12.)

Paw Patrol: The Movie: Igen, készült egy mozifilm a Mancs őrjáratból. (premier: augusztus 19.)

DOKUMENTUMFILMEK

Méz-királynő (Honeyland): 2020 elején, még a BIDF nemzetközi dokufilmes fesztiválon lehetett először Magyarországon megnézni ezt a macedón méhészről szóló filmet, amit a filmtörténetben először jelöltek a legjobb külföldi film és a legjobb dokumentumfilm Oscar-díjára is. (Ahogy idén a Kollektíva című román filmet is.) A Méz-királynő egy nomád méhészről szól, aki egészen durva helyekre mászik, hogy megszerezze a mézet, és minden jól is csörgedezik a maga medrében, amíg a szomszédjába nem költözik egy család, amely gyorsan akar a méhekből meggazdagodni. Előzetes. (premier: május 6.)

A kivégzőosztag (Assassins): 2017-ben két nő a Kuala Lumpur-i reptéren megviccelte Kim Dzsongnamot, Kim Dzsongun észak-koreai vezető féltestvérét. Eltakarták a szemét, de közben idegméreggel kenték be az arcát, fél óra sem kellett, és Dzsongnam meghalt. A két nő azt állította, hogy őket csak megkérték egy kandikamerás műsor kedvéért, hogy tréfálkozzanak az úrral, és nem tudták, hogy mit művelnek. Vagy nagyon is tudták? Erről szól A kivégzőosztag. Előzetes. (premier: május 20.)

Gunda: Narráció és színek nélküli riportfilm egy disznóról és a farmról, ahol az állat él, egy olyan rendezőtől, akinek feltett célja, hogy a néző soha többé ne egyen húst. Joaquin Phoenix is beállt a film mögé. Itt írtunk róla a Telexen. Előzetes. (premier: május 27.)

Fellini – A lélek festője (Fellini degli spiriti): Dokumentumfilm a legendás olasz rendezőről. Előzetes. (premier: június 3.)

Zappa: Alex Winter, azaz Bill a Bill és Ted-filmekből elég ügyes dokumentumfilmes rendező lett, forgatott már gyerekszínészekről, a Napsterről, mostani filmje a híres-hírhedt Frank Zappáról szól. Előzetes. (premier: július 1.)

Részlet a Kedves kém című filmből – Kép: magyarhangya
Részlet a Kedves kém című filmből – Kép: magyarhangya

Kedves kém (The Mole Agent / El Agente Topo): Valahol a dokumentumfilm és egy kedves időskori vígjáték határán van a Kedves kém, aminek azért ez a címe, mert egy nagyon cuki bácsiról szól, akit megkérnek, épüljön be egy idősek otthonába, és figyeljen meg egy célszemélyt. Idén Oscarra jelölték ezt is. Előzetes. (premier: július 15.)

Gerhard Richter, a festő (Gerhard Richter): Dokumentumfilm a német festőről, 2011-ből. Az ő történetét dolgozta fel nemrég a Mű szerző nélkül című német film. Előzetes. (premier: július 22.)

HOLLYWOODON KÍVÜL

Avagy minden más, ami az előző kategóriákba nem fért.

Napsugár (Sole): Olasz−lengyel dráma két fiatalról, akik párnak tettetik magukat, és örökbe akarják adni a nő születendő gyerekét, aki viszont koraszülött lesz, ezért az örökbefogadás előtt időt kell vele eltölteniük. Előzetes. (premier: május 6.)

Wendy: Egy régi visszatérő rendező, A messzi dél vadjait rendező Behn Zeitlin ezzel a Pán Péter-parafrázissal mászott ki a hosszú évekig tartó szünetéből. Előzetes. (premier: május 13.)

David Copperfield rendkívüli élete (The Personal History of David Copperfield): Armando Iannucci, a Sztálin halála és az Egy kis gubanc rendezője, Az alelnök alkotója most Charles Dickens történetét értelmezte a maga sajátos módján. Előzetes. (premier: május 13.)

Részlet a Gyilkos szerepben című filmből – Kép: ADS Service
Részlet a Gyilkos szerepben című filmből – Kép: ADS Service

Gyilkos szerepben (Quick): A skandináv kriminalisztika egyik legsúlyosabb botránya volt, amikor a pszichiátriai kezelés alatt Sture Ragnar Bergwall bevallotta, hogy ő felel rengeteg borzasztó gyilkosságért azokban az országokban – aztán kiderült évtizedekkel később, hogy ártatlan volt, csak valószínűleg a félrekezelés és a felettesek manipulációja miatt vallott be mindent. Bergwall sorban vonta vissza a vallomásait, amik alapján elítélték, és a végén nem maradt semmi, ami miatt fogva kellett volna tartani. Erről az igaz történetről szól a Gyilkos szerepben, aminek a forgatókönyvét Erlend Loe írta. Előzetes. (premier: május 13.)

Willow: Nem, nem a Val Kilmer-es fantasy, hanem macedón film három nőről, két különböző idősíkból, ahogy megküzdenek az anyaság felelősségével. Előzetes. (premier: május 13.)

A fészek (The Nest): Jude Law és Carrie Coon gazdag házaspár a nyolcvanas években, akik kibérelnek egy angol kastélyt, de nem szellemet találnak ott, hanem csak a saját házasságuk nyomorát. A kamera mögött Erdély Mátyás (Saul fia), őt meg Sean Durkin dirigálja, akinek ez az első filmje a remek Martha Marcy May Marlene után. Előzetes. (premier: május 20.)

Zuhanás (Falling): Viggo Mortensen rendezői bemutatkozása. Ő játssza a főszerepet is, a meleg férfit, aki konfliktusba keveredik a demens, idős édesapjával, akit Lance Henriksen alakít. Előzetes. (premier: május 20.)

Egy humorista élete (En komikers uppväxt): Egy svéd bestseller feldolgozása egy komikusról és az ő hetvenes évekbeli gyerekkoráról. A forgatókönyvet Jonas Gardell írta a saját könyvéből. Előzetes. (premier: május 20.)

Gott, du kannst ein Arsch sein: Német keserédes vígjáték egy fiatal lányról, akit rákkal diagnosztizálnak, de kórház helyett inkább útnak indul., hogy élje az életét. Előzetes. (premier: május 27.)

Tunéziai terápia (Un divan à Tunis): Francia dráma egy tuniszi nőről, aki hazatér Franciaországból, hogy terapeutaként dolgozzon a szülőföldjén. Előzetes. (premier: május 27.)

Egy évem Salingerrel (My Salinger Year): Egy fiatal lány elkezd melózni a Zabhegyezőt író J. D. Salinger ügynökénél. Nem az írónál, az ügynöknél. Az ügynököt Sigourney Weaver, a lányt Margaret Qualley játssza, ő volt az a hippilány, aki megpróbálja felszedni Brad Pittet a Volt egyszer egy… Hollywoodban. Előzetes. (premier: május 27.)

Részlet az Előzmények törlése című filmből – Kép: Cirko Film
Részlet az Előzmények törlése című filmből – Kép: Cirko Film

Előzmények törlése (Delete History / Effacer l'historique) – Francia film arról, miféle slamasztikába lehet keveredni az internet miatt (kiszivárgott szexvideó, sorozatfüggőség) és egy csapat felnőttről, akik megpróbálnak valamit tenni ezek ellen. Előzetes. (premier: június 3.)

A világ dicsősége (Gloria Mundi): Francia dráma egy fiatal anyáról, aki megpróbál jóban lenni a börtönből frissen szabadult édesapjával. Előzetes. (premier: június 3.)

Perzsa nyelvleckék (Persian Lessons): Wolfgang Kohlhaase egyik novellájának megfilmesítése, amiben egy koncentrációs tábor foglya perzsának adja ki magát, hogy az egyik tisztet megtanítsa a nyelvre – de helyette a fogoly egy halandzsát talál ki. Előzetes. (premier: június 10.)

Rosa esküvője (La boda de Rosa): Spanyol vígjáték a 45 éves Rosáról, aki körül gyűlnek a feladatok és felelősségek, de a saját kezébe veszi a sorsát. Előzetes. (premier: június 17.)

Az új világrend (Nuevo orden): Egy pénzes esküvőt hirtelen fegyveresek szakítanak meg. Aztán még több. Aztán indul a forradalom és a totalitárius rezsim kialakulása a lakodalom helyett. Politikai parabola Michel Franco rendezőtől. Előzetes. (premier: június 24.)

Berlin, Alexanderplatz: Alfred Döblin 1929-es könyvének felújított változata, ebből a sztoriból készített minisorozatot Rainer Werner Fassbinder is, a főszereplő most egy afrikai menekült, aki a német fővárosban „egyre mélyebbre süllyed a drogbárók, prostituáltak és a bűn világába.” Előzetes. (premier: június 24.)

Jelenet a Sweat című filmből – Fotó: Mozinet
Jelenet a Sweat című filmből – Fotó: Mozinet

Sweat: Lengyel film egy influenszerrről, aki fitneszedző is, de a tökéletes életét már nem sokáig tudja elrejteni. Előzetes. (premier: július 8.)

Ketten (Deux): Francia dráma egy idős leszbikus párról, akik titkolják a kapcsolatukat, egyikőjük a családja előtt is. Előzetes. (premier: július 15.)

DAU. Natasha: Az egészen elképesztő orosz filmtörténelem egyik legelképesztőbb kísérlete, Ilja Hrzsanovszkij rendező felépített Harkov közelében egy óriási kisvárost/stúdiót, ahol az ötvenes évek szerint kellett élni, viselkedni, öltözködni, létezni. A projekt eredetileg azért jött létre, hogy feldolgozza Lev Landau elméleti fizikus életét egy életrajzi filmben, de a végeredmény egy szovjet Truman Show lett, amiben gyakorlatilag a nap minden pontján megfigyelték, és rögzítették azt, ahogy ebben a skanzenben élnek a statiszták és színészek. A 2020-as berlini filmfesztiválon debütált a projekt első része, a Natasha, ezt még rengeteg másik követte, de ezeket online lehet megvásárolni a Dau oldalán. Semmihez sem fogható, kőkemény, taszító film. (premier: július 29.)

Long Story Short: Egy ember, aki mindig mindent halogat, elkezd időutazni a saját életében egy éveket előre. Előzetes. (premier: július 29.)

A beszéd (Le discours): Francia vígjáték a 35 éves Adrienről, aki pánikba esik, amikor felkérik, tartson beszédet egy esküvőn. Előzetes. (premier: augusztus 12.)

Notting Hill-i cukrászda (Love Sarah): Brit limonádé három nőről, akik megvalósítják a hirtelen elhunyt édesanyjuk/barátnőjük/lányuk álmát, és cukrászdát nyitnak Londonban. Előzetes. (premier: augusztus 26.)

Amíg tart a nyár (Babyteeth): Fesztiváldíjas függetlenfilm egy súlyos beteg lányról, és a junkie srácról, akik egymásba szeretnek. Előzetes. (premier: augusztus 26.)

Az új világrend (Nuevo orden): Egy pénzes esküvőt hirtelen fegyveresek szakítanak meg. Aztán még több. Aztán indul a forradalom és a totalitárius rezsim kialakulása a lakodalom helyett. Politikai parabola Michel Franco rendezőtől. Előzetes. (premier: június 24.)

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!