Mocsár, patak, Budapest legnagyobb tava: túrák a BKK ajánlásával

2023. november 11. – 09:04

Másolás

Vágólapra másolva

Kevésbé ismert, de tömegközlekedéssel jól megközelíthető túraútvonalakat gyűjtött össze az idei őszre a BKK és az Aktív Magyarország. A budai túrák túlnyomó része a Szépkilátáson is megtalálható, most két pesti túrát emelünk ki a palettáról.

A BKK friss oldalán jelenleg kilenc túraajánlat található, java részük ismert a Szépkilátás olvasói előtt. A Merzse-mocsárhoz, a Szilas-patakhoz és a Naplás-tóhoz vezető útvonal azonban nem, ezért ezeket emeljük ki a válogatásból.

Merzse-mocsár körút

Az Örs vezér teréről a 97E autóbusszal majdnem teljesen a végállomásig haladunk, a Schell Gyuláné térnél szállunk le. A megálló Schell báróné nevét viseli, aki a férje adósságainak rendezése érdekében parcellázta fel birtokát. A parcellázási tervek elfogadásának időpontját tartják Rákoskert alapításának. A buszmegállóból a Rákoskert sugárúton egészen a vasútállomásig gyalogolunk, ahol balra kanyarodunk a Kísérő utcára.

A Pásztorfalva utcai kereszteződést követően továbbhaladunk, majd jobbra átkelünk a vasúti sínpáron. A dűlőúton haladunk dél felé, amíg elérjük a Merzse tanösvény kezdőpontját, amit zöld béka jelöl. Az 1977 óta védettséget élvező területen a 2012-ben kiépített, 15 megállóhellyel büszkélkedő tanösvény kb. 6 km hosszú, amely a Merzse-mocsár mellett a Gyolcs-rét területét is feltárja.

A tanösvény 4. pontját követően egy rövid szakaszon letérünk a zöld békával jelzett útvonalról, hogy meglessük a Liszt Ferenc Nemzetközi repülőtéren leszálló repülőgépeket. Ehhez a tanösvény déli pontján, a sorompós elágazásnál dél felé kell kanyarodunk, és végighaladnunk a jelöletlen ösvényen, majd a 172. számú csatorna melletti dűlőúton. A patakparton egy kisebb tisztáshoz érünk, ahol jól rá lehet látni a repülőtér kifutópályájára. Miután több leszállást is megfigyeltünk, ugyanezen az útvonalon visszasétálunk a sorompós elágazásig.

Merzse-mocsár – Fotó: Globetrotter19 / Wikipédia
Merzse-mocsár – Fotó: Globetrotter19 / Wikipédia

A sorompó után a következő látnivaló a tanösvény legizgalmasabb része, a madármegfigyelő kilátó. Innen remek panoráma nyílik a mocsár növényvilágára, és ha a szerencse is mellénk pártol, akkor ritkán látható madarakat is megfigyelhetünk: a mocsár madárpopulációját bölömbika, barna rétihéja, vízityúk, fácán, vércse egyaránt színesíti. A toronytól továbbindulva eleinte egy keskenyebb ösvényen, majd egy szélesebb úton haladunk végig a tanösvény soron következő állomásain. Ha elfáradtunk, a tanösvényt a 9-es állomást követően le tudjuk rövidíteni, ha egyenesen továbbmegyünk a kocsiúton, kb. 15 perc sétával eljutunk a tanösvény kezdőpontjáig.

Ha nem élünk a rövidítéssel, akkor az út melletti selyemkóróban gyönyörködhetünk, illetve a többi ismeretterjesztő tábla tartalmának tanulmányozásával töltődhetünk fel. A tanösvény körtúrájának befejeztével balra kanyarodunk az ismerős dűlőúton, és átkelve a vasúti sínpáron, a Kísérő utca–Rákosliget sugárút útvonalon keresztül érjük el a Schell Gyuláné tér megállóhelyet, ami a túránk végét jelenti. (Térkép >>)

Szilas-patak – Naplás-tó körút

Az Örs vezér terétől alig több mint 15 percnyi buszozás után egy patakparton találhatja magát, aki erre a túrára indul. A Szilas-patak a Gödöllői-dombságban ered, és Kerepesen, Kistarcsán, Nagytarcsán, Budapest XVII. és XV. kerületén folyik keresztül, míg és végül a Dunába ömlik.

A túra az Állás utca–Szlovák út torkolatából indul, keresztezi a Szilas-patakot, és a part menti kerékpárútra kanyarodva nyílegyenesen halad délkeleti irányba, a Naplás-tó felé. A kerékpárút 2015-ös felújításakor több fát is ültettek a gáton végig, így nem kell a tűző napon haladnunk, és az útvonal elég széles ahhoz, hogy a gyalog és a mikromobilitással közlekedők is elférjenek.

Az útvonal átbújik Veress Péter útnál a HÉV, a bringaút és a közút alatt, ahol több több graffiti is látható. A Simongát utcánál a kerékpárút elkanyarodik a Naplás út felé, útvonalunk azonban az utcán átkelve a patak mentén folytatódik. A patakparton a keresztezést követően egy ösvény vezet egészen a Naplás-tóig, ami még inkább vadregényessé teszi a túrát.

Gyerekek húznak édesanyjukkal egy szánkót 2015. január 9-én a XVI. kerületi Naplás tó jegén, ahol jégről mentési gyakorlatot tartott a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság búvárszolgálata – Fotó: Máthé Zoltán / MTI
Gyerekek húznak édesanyjukkal egy szánkót 2015. január 9-én a XVI. kerületi Naplás tó jegén, ahol jégről mentési gyakorlatot tartott a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság búvárszolgálata – Fotó: Máthé Zoltán / MTI

A gátat elérve észak felé kanyarodva egy dűlőúton kerülhetjük meg a tavat, ahol mezőgazdasági területek mentén, majd az erdőben haladva ismét átkelünk a Szilas-patakon. Az ösvény átszeli az aszfaltozott Naplás utat, és azzal párhuzamosan az erdőben halad tovább, nyugati irányban. A következő megállónk a Naplás-tavi kilátó, amely 22 méteres magasságával a környező fák felett remek körpanorámát nyújt a túrázóknak. A kilátót követően a cinkotai Kis-erdőn átvágva érjük el a túránk végét jelentő 276E buszmegállót, ahonnan 20 perc alatt visszaérhetünk az Örs vezér terére. (Térkép >>)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!