Nyolclyukú sziklaüreg a teszéri szurdokban, ahová láncon kell felmászni

2023. szeptember 16. – 10:26

Nyolclyukú sziklaüreg a teszéri szurdokban, ahová láncon kell felmászni
A teszéri szurdoküreg fülkéi – Fotó: Szigeti Ferenc Albert / Turistamagazin

Másolás

Vágólapra másolva

A Börzsönytől északra, alig több mint 20 kilométerre egy védett, 200 méter hosszú szurdok rejtőzik Teszér (Hontianske Tesáre) határában. A Turistamagazin kerékpárral, a Litava partján tekerve járta be a környéket, és benézett a sziklataréjon álló csábrági várromhoz is.

A magyar határhoz és a Börzsönyhöz nagyon közel is vannak olyan helyek Szlovákiában, ahová érdemes eltúrázni akár gyalog, akár kerékpárral, áll a Turistamagazin legfrissebb számában. A lap által bejárt 81 kilométeres bringatúra legjobb helyszíneiből válogattunk.

A határtól 20 kilométerre északra fekvő Teszér (Hontianske Tesáre) határában van egy különleges, leginkább a Nemti feletti Morgó-gödörre emlékeztető, aprócska szurdok.

Az 1999 óta védett szurdokot az Északnyugati-Kárpátok külső vulkáni övének óriása, a mintegy 20 kilométeres átmérőjű kalderával rendelkező Selmeci-rétegvulkán által kiszórt törmelékbe, vulkáni konglomerátumba vájta be egy aprócska vízfolyás. A mindössze 200 méter hosszú szurdok hihetetlenül látványosan szűkül össze egyre inkább a fejünk felett, a végén pedig egy apró forrás csörgedezik a félhomályban.

Az erdő szélén található padoktól induló apró ösvényen azonban még különlegesebb felfedezést tehetünk. Mintegy 20 méter magasan ugyanis hatalmas lyuk tátong a sziklafalban. A szintkülönbséget egy vaslánc és a sziklába vájt lépcsők segítségével küzdhetjük le.

A teszéri szurdok – Fotó: Szigeti Ferenc Albert / Turistamagazin A teszéri szurdok – Fotó: Szigeti Ferenc Albert / Turistamagazin
A teszéri szurdok – Fotó: Szigeti Ferenc Albert / Turistamagazin A teszéri szurdok – Fotó: Szigeti Ferenc Albert / Turistamagazin
A teszéri szurdok – Fotó: Szigeti Ferenc Albert / Turistamagazin

Egy mesterséges üreghez jutunk fel, az előcsarnokból nyolc fülkét vájtak gondos kezek a sziklába. Az üregeket állítólag a török elől menekülő falusiak készítették és használták, ide rejtették el terményeiket, s minden bizonnyal ők maguk is itt bujdostak néha.

Innen a közeli Rokoncára, a gyönyörű nevű Méznevelő (Medovarce) településre lehet átgurulni, ahonnan kerékpárral járható erdei utakon, majd aszfalton visz az út Csábrágvarbókba (Cabradský Vrbovok).

A csábrági várrom – Fotó: Szigeti Ferenc Albert / Turistamagazin A csábrági várrom – Fotó: Szigeti Ferenc Albert / Turistamagazin
A csábrági várrom – Fotó: Szigeti Ferenc Albert / Turistamagazin
A csábrági várrom – Fotó: Szigeti Ferenc Albert / Turistamagazin

A nevezetes várrom először nem látszik, aztán hirtelen feltűnik. A Litava-patak majdnem önmagához visszakanyarodva rajzol körbe egy valóban impozáns sziklataréjt, miközben a környező, magasabb hegyek lényegében teljesen körbeölelik a sziklataréjt és rajta a várat.

Az erődítést feltehetőleg Károly Róbert építtette a közép-szlovákiai bányavárosokba vezető útvonal védelmére. A Rákóczi-szabadságharc után a vár katonai szerepe megszűnt, és a vadregényes erdei lakot a Koháry család használta egészen a 19. századig, amikor is máshova tették át székhelyüket. A történészek szerint tulajdonosa 1812-ben gyújtatta fel a várat, amely azóta üresen áll.

Az útvonal nagyítható térképen:

A hatalmas bástyák által övezett belsővárra települt palota impozáns romjait látva könnyen megindul az ember képzelete, a folyóparton pedig az egykori Csábrágváralja település romjai teszik még romantikusabbá az összképet.

A kerékpártúráról részletesen a Turistamagazin cikkében lehet olvasni.

Kommentelheted a posztot, ajánlhatsz más jó helyeket a Szépkilátás Facebook-oldalán is, és lájkold az oldalt, ha még nem tetted! Kérdések és tanácsok is ide jöhetnek.

További izgalmas szurdoktúrák a Szépkilátáson:

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!