A Mecsekben kanyarog idén a Fjällräven Vándortúra

2023. február 28. – 17:48

Másolás

Vágólapra másolva

Nyolcadik alkalommal rendezik meg Magyarország egyik legnagyobb, szervezett többnapos gyalogtúráját. A Bükk és a Balaton-felvidék után idén nyáron a Fjällräven Vándortúra a Mecsekben kanyarog. A 2023. augusztus 28. és 31. között megrendezett élménytúrára március elsejétől lehet jelentkezni az esemény honlapján, áll a szervezők közleményében.

Egyre nagyobb divat a hosszabb távú, szervezett, több napos túra a világban. Ennek egyik úttörője a Fjällräven cég, ami évtizedek óta szervezi a Svéd Lappföldön a Fjällräven Classic ötnapos vándorlást. A túra az elmúlt időkben olyan népszerű lett, hogy órák alatt betelik online a kétezres indulói létszám; és Svédország után számos más országban is megrendezik ugyanazon elv alapján: a táborhelyek adottak, az ennivalót kézbe kapják a résztvevők, akiknek nem marad más dolguk, mint menni, és vinni a hátukon a szükséges felszerelést, például a sátrat. Egy ilyen lappföldi túrán a Szépkilátás is részt vett 2013-ban.

A cég magyarországi leányvállalata 2014-ben lépett rá erre az útra, és a Bükk környékén megszervezte az első Fjällräven Vándortúrát, amire egyébként szintén meghívást kaptunk. Pár év után a rendezvény helyszínt váltott és a Balaton-felvidékre költözött, ahol szintén készítettünk egy videót.

A Classic vándortúrák rendszerét néhány éve egy horvát csapat is elkezdte másolni, a Highlander már tucatnyi országban szervez hasonló eseményeket. A lényeg mindig ugyanaz: bizonyos összegű díjért, adott időben megszervezik egy szép természeti tájon a táborhelyeket és az ellátást, a többi a túrázók dolga. Másfél éve az Arab Emírségekben vándoroltunk velük.

A Fjällräven Vándortúra idén járja be először a Mecsek szívét. A résztvevők a hegyeken, völgyeken átívelő 74 kilométeres távot 4 nap alatt járják végig. A svéd Fjällräven Classic hagyományait követve a túrázók maguk viszik minden felszerelésüket hátizsákjaikban, az éjszakát pedig a kijelölt táborhelyeken, a sátraikban töltik. Bár a túrázók napi 17-19 kilométert tesznek meg, a Fjällräven Vándortúra nem teljesítmény-, hanem közösségi túraesemény, ahol a lelkes természetjárók együtt gazdagodnak új élményekkel, áll a közleményben.

A Vándortúra útvonala 2023-ban – Forrás: a szervezők
A Vándortúra útvonala 2023-ban – Forrás: a szervezők

„A Fjällräven szeretne minél több embert kimozdítani a szabadba és a természet felfedezésére ösztönözni. Bár Svédországban több ezren járnak klasszikus túrákra, szerettük volna bővíteni a Classic koncepciót, és minél több emberrel megismertetni a Fjällräven túrázási hagyományait: minden szükséges holmiddal a hátadon, jó társaságban és a természet tiszteletben tartásával járd végig az utat”

– mondta Sanela Krisat, a Fjällräven Vándortúra szervezője.

További Szépkilátás túrák a Mecsekből és környékéről:

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!