Via ferrata a Cuha-völgyben: talpad alatt fütyül a mozdony

2022. szeptember 17. – 01:05

Via ferrata a Cuha-völgyben: talpad alatt fütyül a mozdony
Fotó: Tenczer Gábor / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Átadták a Cuha-völgyi hegymászó központot a Bakonyban. A Cuha-patak melletti sziklákon több mint 70 sziklamászóutat és két via verrata (fix drótkötélbiztosítású) pályát építettek ki mintegy 48 millió forintos uniós támogatásból. Leteszteltük. (A Szépkilátás blog korábbi posztja alapján.)

A Csesznek melletti Kőmosó-szurdok, és a tatabányai Turul-szikla után ez Magyarországon a harmadik via ferrata mászóhelye. Az első kettőn már több mint 15 ezren megfordultak, egyre többen jönnek külföldről is, például Szlovákiából.

A Cuha-patak szurdokvölgyét sokan ismerik, alagútján és viaduktján vezet át Magyarország legszebb fekvésű vasútvonala. A vonat konkrétan az egyik mászóút alatt is áthalad. A napokban elmentünk kipróbálni az új pályákat. Kovács Tamás, a pályák egyik építője elmondta, hogy két via ferrata utat építettek ki. A Bucsek Henrik Emlékút – „C” nehézségű (kezdőknek ideális) út, jelenleg a leghosszabb magyarországi via ferrata. (Hossza 350, a szintkülönbség 100 méter.)

Forrás: vasaltutak.hu
Forrás: vasaltutak.hu

A beszállás, ahol a mászó először rácsatolja magát a karabinerekkel a pályán végigfutó biztosítódrótra, nem messze a patakmedertől található. Három egymás utáni, közepes nehézségű függőleges felszökéssel indul, ami jó bemelegítés az útra.

Fotó: Tenczer Gábor / Telex Fotó: Tenczer Gábor / Telex
Fotó: Tenczer Gábor / Telex

Ezután egy hosszabb könnyű szakasz következik a sziklagerincen, ami a vonatalagút fölé vezet. Ha szerencsénk van, éppen elkaphatunk egy szerelvényt, ahogy bezakatol az alagútba a lábunk alatt.

Fotó: Tenczer Gábor / Telex
Fotó: Tenczer Gábor / Telex

Innen egy meredek zárófalon egészen a völgyoldal tetejére érhetünk. A lejöveti rész sem séta. Néhol egész meredek, a végén egy függőleges letöréssel. A madarak költési időszakában (02.15-07.15-ig) sajnos nem mászható.

Az összbenyomásunk a pályáról: egy könnyen mászható, látványos, érdekes via ferrata útvonal, ami kezdőknek sem okozhat gondot.

Fotó: Tenczer Gábor / Telex
Fotó: Tenczer Gábor / Telex

Ha megmásztuk, következhet a nagyobb falat: az Ariadné fonala nevű, „D/E” nehézségű, inkább edzetteknek ajánlott via ferrata út. A 130 méter hosszú kapaszkodás a Poszeidón kapuja névre keresztelt beszállásnál kezdődik, ami ferdén harántolva, közepes nehézségű bevezetésen át éri el a D-s nehézségű szűrőt (itt dől el, ki bírja végig, vagy ki adja fel inkább az utat).

Fotó: Tenczer Gábor / Telex Fotó: Tenczer Gábor / Telex
Fotó: Tenczer Gábor / Telex

Aki bírja, annak még egy vietnami hídon és három combos D-s nehézségű szakaszon kell átverekednie magát, mielőtt szusszanhatna egyet a következő, 23 méter hosszú vietnami (kötél)hídig. És ez még csak az út fele. A következő részben már csak egy nehezebb (D-s) szakasz van, de nagy lazításra ne számítson senki, egészen a pálya végéig.

Fotó: Tenczer Gábor / Telex Fotó: Tenczer Gábor / Telex
Fotó: Tenczer Gábor / Telex

Ez volna a két új via ferrata út, aki nem fáradt el, még kipróbálhatja kötéllel a sziklamászó-utakat is. A sziklamászó-utak zöme a szurdok vonalára merőleges sziklagerinc két oldalán vezet, 10-20 m magas falon, jó fogású mészkövön, nagyrészt 4-7-es nehézségben. Én a legkönnyebbeket próbáltam ki, tapasztalat és mászócipő hiányában.

Laikusként is megállapítható az óriási különbség a via ferrata éás a sziklamászás között. Míg az előbbiben a szuperbiztosra épített fix acéldrótba ott csimpaszkodhatok teljes erővel, ahol akarok, az utóbbi inkább a kis fogásokat és lépéseket kínáló kiugrókon és peremeken egyensúlyozás.

A Szépkilátás – A Telex túrarovata friss anyagokból, valamint a korábbi blog.hu-s Szépkilátás blog túraleírásainak az archívumából állt össze. Ez a poszt 2015-ben jelent meg, de hangulatában most is ugyanilyen végigjárni az útvonalat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!