Leteszteltük az új kardiotanösvényt a Hármashatár-hegynél

Leteszteltük az új kardiotanösvényt a Hármashatár-hegynél
A tanösvény szív formájú jele – Fotó: Martiskó „Amerika” Gábor

Másolás

Vágólapra másolva

Kezdenek divatba jönni Magyarországon az úgynevezett kardiotanösvények, egyre több helyen lehet beleszaladni az erdőkben a szívvel jelzett túrautakba. Március végén adták át az ország hetedik ilyen jellegű, speciális túraútvonalát a Hármashatár-hegynél. Szívem sajdult volna bele, ha nem tesztelem le, amint lehet.

A kardiotúra lényegében ugyanolyan, mint a rendes túra, annyi különbséggel, hogy megadott pontokon a túrázó megméri a pulzusát, az adatot beírja egy füzetbe, majd a végén kiszámolja, hogy egészséges-e, vagy jobb lesz neki lassan orvoshoz fordulni. Elsősorban a szív- és érrendszeri vagy magasvérnyomás-betegséggel élőknek, cukorbetegeknek ajánlják, de az is hasznos infót kaphat belőle, aki teljesen egészségesnek érzi magát. Nem mellesleg egy jót túrázik.

A friss, hármashatárhegyi kardiotanösvény a Szépvölgyi dűlőtől indul. A helyszínen derül ki, hogy nem is egy tanösvényről van szó, hanem kettőről: egy rövidebb, 3,1 km-es útvonalról a Hármashatár-hegy tetejére (ez egyébként megegyezik teljesen a K↺ jelű túraúttal); és egy hosszabb, 5,2 km-es útról, ami az Újlaki-hegyen át a Virágos-nyeregig visz, és vissza. A rövidebb túra szintkülönbsége 108, a hosszabbé 145 méter – naná, hogy a hosszabbat választjuk.

A startpontnál tábla tájékoztat az alapvető információkról: az útvonalról, a pulzusmérő pontokról, dokumentálásról, kiértékelésről. A tábla mellett külön kis dobozban kis füzetek vannak, ebben lehet vezetni a pulzusnaplót (mért pulzusszám, időpont). Kiragadunk egyet, mérünk egy nyugalmi startpulzust (a táblán és a füzetben is mutatják, hogyan kell), rögzítjük az adatokat, és hajrá.

A Szépvölgyi dűlő buszmegállótól az innen már a gépkocsik elől lezárt, kissé viseltes Szépvölgyi úton folytatjuk az út hamarosan bekövetkező végéig. Menet közben egy tábla informálja a kevésbé sietőket, hogy a Szépvölgyi út Buda egyik leghosszabb utcája, ami a Dunától kanyarog fel a Szép-völgybe. Ősi útvonal, amit sokáig bányászcsizmák tapostak, lévén az út mentén tucatnyi kőbánya. A bányákat a XX. században sorra bezárták, később pedig a sziklamászók törzshelye lett a sok meredek kőfal. Mostanában túrázók, terepbringások járnak erre leggyakrabban.

Kardiotanösvény – Fotó: Martiskó "Amerika" Gábor Kardiotanösvény – Fotó: Martiskó "Amerika" Gábor
Kardiotanösvény – Fotó: Martiskó "Amerika" Gábor
Kardiotanösvény – Fotó: Martiskó "Amerika" Gábor

A Szépvölgyi út végén szép nagy, régi határkő áll. A kétméteres kőoszlopon a felirat azt jelzi, hol volt a határ 1873-ban, az egyesült Pest, Buda és Óbuda, azaz Budapest és a szomszédos Hidegkút között. Csak hogy bonyolódjon a tájékozódás, a kardiotanösvény itt összefut a Nagyfejű csajkó tanösvénnyel, amit leginkább gyerekek számára alakított ki a környéken a fővárosi önkormányzat 2021 nyarán.

Ha véletlenül rátévednénk, akkor pulzusmérő pont helyett egy faállatkás játszótér lesz a következő állomás, ami nem biztos, hogy jót tesz a vérnyomásnak.

Ezért az egyszerűség kedvéért a Szépvölgyi út végétől inkább a sárga sáv (S) jelzést figyeljük, az megbízhatóan felvezet az Újlaki-hegyre, és azon túl a virágos-nyergi fordulópontig. A S jelű túraút az Újlaki-hegy gerincén halad, először erdőben, majd köves-bokros hegyi ösvényen. Ilyenkor április közepén zsendül az erdő, a madarak füttypárbajt vívnak, korai rovarok, méhek röpködnek, zümmögnek. A sárga, fehér és világoszöld szín uralkodik némi lila beütéssel. Virágzik a nőszirom, a tavaszi hérics, az odvas keltike. Virágok helyett azonban jobb, ha a rögös, meredek ösvényre koncentrálunk a gerincen, könnyen orra lehet esni a köveken.

A csúcs alatt pihenőpad, mellette az első mérőpont, nézzük a pulzust. Hopp, a 88-as kezdő érték 128-ra ugrott: ennyit tesz az emelkedő. A füzet szerint azonban ez még a megfelelő tartományban van, ezért inkább nem tárcsázom a rohammentőket. A pad csábít egy kis napos ejtőzésre, a kilátás a Janos-hegy és a Hárs-hegy felé meggyőző, de mégiscsak kardiotúrán vagyunk. Néhány lépés a sziklás hegycsúcs, ahol vasoszlop meredezik, egy úgynevezett vasasztal (geodéziai háromszögelési pont), és egy másik régi határkő-oszlop, hasonló a lentihez.

Kardiotanösvény – Fotó: Martiskó "Amerika" Gábor Kardiotanösvény – Fotó: Martiskó "Amerika" Gábor
Kardiotanösvény – Fotó: Martiskó "Amerika" Gábor
Kardiotanösvény – Fotó: Martiskó "Amerika" Gábor

A csúcs másik oldalán most épp üres a siklóernyősök starthelye, ami mellett lefelé elhaladunk. Az ereszkedés is kellemetlen, köves az ösvény, gyengébb, idősebb lábaknak jól jön a túrabot támasza. A túraút a Vihar-hegy oldalában halad tovább, gyéren fás, bokros részeken, gyakran jó kilátással a völgyben fekvő vitorlázó és repmodellező repterek felé. Jobb szeműek egyszerre láthatják a távolban a János-hegy, a Hárs-hegy és a Nagy-Kopasz kilátóit. A nyugodtan szemlélődő túrázást, néha kerékcsörgés szakítja meg: hátunk mögött hegyi kerékpáros érkezik. Upsz, ez közel volt.

A túra legtávolabbi pontja a Hármashatár-hegy vonulatához tartozó Vihar-hegy és a Csúcs-hegy közötti Virágos-nyergen van. A nyereg lényegében egy szép nagy, füves rét, virág – a nevével ellentétben – most nincs sok rajta. Virágzik viszont a pulzusmérő pont mellett álló vadkörtefa, szeptember környékén biztos visszajövök majd fanyar gyümölcsét megkóstolni. A pulzus amúgy lejjebb ment a lankás lejtőn, azt hiszem nem lesz egészségügyi gond.

Visszafelé ugyanúgy a S jelű túraút az irányadó, a már ismert terepen megyünk egészen az Újlaki-hegy lábáig. A meredek hegyre úgy tűnik, nem akarták még egyszer felküldeni a túrázókat a túraútvonal megálmodói, ezért a kardiotanösvény itt rátér a hegyet nyugatról megkerülő Gyöngyök útja zarándokösvényre. Amikor a zarándokút az Újlaki-hegy túloldalán ismét találkozik a S jelű túraúttal, akkor fordulunk megint a hegynek: vissza kell mászni a startpont magasságába.

A S túraútnak ez az erdőben haladó szakasza is legalább olyan kellemetlenül köves és meredek, mint az Újlaki-hegy gerince, beindul a pulzuspumpa, némi lihegés kíséretében. A rövid részen két pulzusmérő pont is van, egy a 60 méter szintkülönbségű meredély felénél, egy pedig a tetején. A pulzusszám visszaugrik 128-ra, ez azonban nem több, mint az Újlaki-hegy tetején, a rohammentősök ismét megússzák a riasztást. A Szépvölgyi út végétől már csak egy kis levezető séta a cél, ahol örömmel konstatálom, hogy pulzusom már 100-ra süllyedt.

A tájékoztató felirat szerint minden rendben, végig a megfelelő pulzusszám-tartományban maradtam a túra során, megnyugodhatok. Mivel viszont a kardioösvény-programot kitaláló Budapesti Szent Ferenc Kórház egy kis postaládát is elhelyezett a tájékoztató táblán, azoknak, akik a szakértő orvosokkal is megnézetnék a számaikat, én is bedobom oda pulzusnaplómat (mail címmel, telefonszámmal ellátva). Ha gond van, állítólag majd értesítenek. Nagyítható térkép itt:

A kardiotúrát összefoglalva: egy szép, panorámákkal tarkított másfél órás útvonalat sikerült kijelölni az egészségkontrollra a Hámashatár-hegy vonulatának derűsebb, napsütéses oldalán, ami a fővároskörnyéki kirándulóhelyekhez képest kevésbé látogatott helyeken vezet. Az utat kardiózás nélkül is megéri végigtúrázni, egy könnyű, ebéd utáni menetnek tökéletesen megfelel, csakúgy, mint egy lazább terepfutásnak. Erre már csak hab a tortán a megnyugvás, hogy nincs különösebb egészségügyi probléma. Ha pedig kiderülne, hogy mégis valami, akkor még inkább hasznos volt a túra.

A startpontot kocsival egyszerű megközelíteni a Szépvölgyi úton, a Szépvölgyi dűlőnél nagy, szórtköves parkoló van. Akinek nincs autója, a Kolosy térről induló 65-ös busszal mehet el a Szépvölgyi dűlőig. Mivel a túra nem hosszú, különösebb mennyiségű étel-ital nem szükséges, nyári melegben azonban nem árt egy fél liter víz. Túrabotot idősebbek vigyenek magukkal a meredekebb, köves részek miatt.

Ha a Hármashatár-hegy valamiért nem jön be, kardioösvény található még Budapesten a Hárs-hegyen, a Normafán, és az újpesti Farkaserdőben, valamint vidéken Veresegyházon, a Kékestetőn, és Miskolc mellett, a bükki Csanyik-völgyben.

További tanösvények a Szépkilátáson:

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!