A világ legelvarázsoltabb túraútja: a Babafej-ösvény

A világ legelvarázsoltabb túraútja: a Babafej-ösvény
Fotó: Hunter Franklin

Másolás

Vágólapra másolva

Az Egyesült Államokban, Atlanta határában húzódik meg a sokáig elhanyagolt Constitution Lakes Park, ahol az elmúlt 10 évben érdekes kísérletet indított Joel Slaton. Az atlantai ács megelégelte, hogy a parkerdő tele van szeméttel, ezért barátjával egy bizarr tanösvényt épített ki az eldobált használati eszközökből, játékszerekből. Így született Amerika legbizarrabb erdei útja: a Doll's Head Trail, azaz a Babafej-ösvény. Különleges túraajánlónk.

A Georgia állambeli DeKalb megyében, Atlanta határában, autóval tizenöt percre a Hartsfield-Jackson nemzetközi repülőtértől fekszik a Constitution Lakes Park. A park erdejét sokáig csak a helyiek használták, de a hely az utóbbi években egyre nagyobb hírnévre tesz szert.

A hírnév oka egy bizarr, de környezetvédelemre nevelő tanösvény, a Doll's Head Trail, a Babafej-ösvény. Ha valaki végigmegy a művészi érzékenységgel elhelyezett babafejek és eldobált játékszerek szegélyezte, egyszerre hátborzongató és szívmelengető erdei úton, biztos nem felejti el.

Joel Slaton, a Doll's Head Trail alapítója ácsként dolgozik Atlanta környékén. Elég elfoglalt ember, sok a munkája. Már kezdtünk lemondani róla, hogy megkeresésünkre reagál, amikor jelentkezett, elnézést kérve a késedelmes válaszért.

Fotó: Hunter Franklin Fotó: Hunter Franklin
Fotó: Hunter Franklin

Mint írta, a Constitution Lakes Park nagyjából 140 hektárnyi lápvidék és erdő. Valaha a South River téglagyár működött itt, 1881 és 1907 között. Az üres agyaggödrök később megteltek vízzel, és mintegy 50 évig a környék kedvelt horgászhelye volt itt, aztán a hely ismét elhagyatottá vált. Az elvadult erdőbe rengetegen hordták ki a szemetüket, amikor Joel Slatonnál betelt a pohár.

Azon a környéken nőttem fel, ahol most a park van, és olyan öt mérföldre éltem tőle, amikor felfedeztem. Ez 11 éve történt, a gazdasági világválság alatt. Idén februárban lesz tíz éve, hogy elkezdtem kialakítani az ösvényt, hogy két, a tavakra kilátást biztosító hely közt összeköttetést teremtsek. Akkor kezdtem összeszedni a babadarabokat, autó- és biciklialkatrészeket, háztartási kisgépek részeit. Lassan dolgoztam, szóval volt időm kigondolni és megépíteni az ösvényt.

Az ösvényt javarészt Joel Slaton tartja karban barátjával, Hunter Franklinnel, aki fotókat is készít az installációkról. Időnként szoktak csatlakozni hozzájuk különböző önkéntesek, akik segítenek összegyűjteni a kihelyezett kukákba a szétdobált műanyagot, hungarocellt, törött üvegeket, és szükség szerint ürítik a kukákat. Körülbelül minden századik darab, az erdőben talált hulladékot használják fel az ösvényhez, mondta Joel Slaton.

Fotó: Hunter Franklin Fotó: Hunter Franklin
Fotó: Hunter Franklin

Maguk a babafejek csak töredékei a kiállított tárgyaknak, mindent felhasználnak, amit a park ad, és érdekesnek találnak. Nagyon sok kiállítási darab van az ösvényen. Matricáktól és öreg téglákra vagy agyagcserepekre filctollal írt üzenetektől kezdve mindenféle. Mint Slaton mondja, nem igazán tudja, hol húzza meg a vonalat, hogy mit számoljon bele a furcsa kiállítási tárgyak közé.

A parkból időnként elvisznek egy-egy kiállított tárgyat, és néha vandálok is megfordulnak benne. Különösen azután szaporodtak el a rongálások, amikor a helyi hírekbe bekerült az ösvény, emlékszik vissza Slaton. Aki gyűlölködik, gyűlölködni is fog, véli. Ezért nem is szokott nyilatkozni a helyi tévének, mikor megkeresik.

A parkot többtucatnyi ember látogatja hétköznapokon, és százak hétvégéken. A rendszámtáblák alapján gyakoriak a más államokból, illetve megyékből érkezők. A visszajelzések rendszerint pozitívak.

Szeretném azt hinni, hogy azzal, ha megmutatjuk a károkat, amiket a felelőtlen környezethasználat okoz, elriasztjuk a szemetelőket

– közölte.

Fotó: Hunter Franklin Fotó: Hunter Franklin
Fotó: Hunter Franklin

Végül Slaton elmondta, hogy nem a Doll's Head Trail az egyetlen környezettudatos gondolkodásra késztető park az államban. Őt személyesen a Howard Finster tiszteletes által épített Paradise Gardens inspirálta, valamint a Pasaquan, ami Eddie Owen Martin műve. Mindkét „művésztelek” Georgiában van, és nyitva áll a látogatók előtt.

További telexes túraajánlók ide kattintva >>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!