505 nap után bukott el a Real a BL-ben, rekordokat dönt a Liverpool edzője, szenved a PSG

2024. október 3. – 14:16

Másolás

Vágólapra másolva

Szerda este olyan történt a BL-ben, ami legutóbb 2023. május 17-én: kikapott a Real Madrid. A spanyol sajtó nyilván gyorsan ki is számolta, hogy 505 nap telt el a legutóbbi vereség óta – az előző szezont veretlenül nyerték –, és 259 nap a legutóbbi bármilyen kudarc után. Még januárban győzte le Carlo Ancelotti csapatát az Atlético Madrid, a francia Lille-nek sikerült most ez a bravúr, ami egy videózás után megítélt tizenegyessel volt jobb a Realnál.

Minden sorozatnak vége lesz

„Egy kis kritika mindig jót tesz nekünk, a vereség igazságos” – ismerte el Carlo Ancelotti. A Marca kommentárjában kiemelte, hogy a szerdai egy olyan nap volt, amikor az edző mindent megpróbált, de sem az a játékos nem hozta magát, aki játékban van (Vinícius Junior), sem az, aki eddig kevesebb lehetőséget kapott (Endrick). Az öreg Luka Modrić és a fiatal Arda Güler vagy a kirobbanó erőben lévő Federico Valverde, a sérüléséből visszatérő Kilian Mbappé sem hozott javulást a játékba.

A spanyol csapatoknak egyébként sem volt jó napjuk, a Girona a Feyenoordtól hazai pályán kapott ki (2–3), míg az Atlético egy nagy verésbe szaladt bele a Benfica ellen (0–4). A Realra hazai pályán a Dortmund vár legközelebb, aztán a Milan, november végén pedig a Liverpoolhoz mennek – nem könnyű sor.

Hét hibátlan

A Benfica ezzel a sikerével csatlakozott ahhoz a hét hibátlan csapathoz, ami a 36-os rangsor elején van. A Dortmund úgy vezet, hogy Bruges-ben nyert, a Celticet pedig már az első félidőben kivégezte, Adeyemi három gólt is lőtt. A német bajnok Leverkusen szintén hibátlan, nekik azért komolyabb ellenfelek jutottak (Feyenoord, Milan). A harmadik fordulóban a szintén hatpontos Bresttel találkoznak, ami eddig a két osztrák csapatot győzte le, és ezzel került a jelenlegi tabella második helyére.

Van két hibátlan angol csapat is. A Liverpool a Bolognát verte, de elsősorban azt emelték ki a csapatról, hogy a holland Arne Slot, aki Jürgen Klopptól vette át az irányítást a nyáron, rekorddal indult. Még sohasem fordult elő ugyanis, hogy a Liverpool padján bemutatkozó edző kilencből nyolc meccset megnyerjen. Slotnak ez sikerült, ami alátámasztja, hogy megfelelően nyúlt hozzá a csapathoz. A szakember egyébként Ryan Gravenberch teljesítményét méltatta a találkozó után, de Szoboszlai Dominikot is szóba hozta, hogy volt egy nagy lehetősége, ami kevésen múlt, és Mohamed Szaláh gólja előtt is milyen jól működött a csapat. A Liverpool október 23-án Lipcsébe látogat.

Az Aston Villa szinte minden mutatóban gyengébb volt a Bayern Münchennél, a gólok számában viszont nem, így legyőzte a bajorokat 1–0-ra. Ha a Villa a Bolognát is legyőzné, a továbbjutása szinte már garantált lenne. A Barcelona–Bayern München rangadó a következő forduló legjobban várt összecsapása lesz, már csak azért is, mert a katalánok kispadján az a Hansi Flick ül most, aki a Bayernnel történelmi csapást (8–2) mért a Barçára még 2020-ban.

A Juventus az egyedüli hibátlan olasz csapat, ami két játékosát még az első negyedórában veszítette el sérülés miatt Lipcsében, emberhátrányba és gólhátrányba is került a második félidőben, de aztán Dušan Vlahović szenzációs lövésével és Francisco Conceição remek góljával 3–2-re fordított. Thiago Motta az előző szezonban még a Bologna kispadján ült, úgy látszik, hogy a Juventushoz is jó érzékkel nyúlt hozzá.

Szenved a PSG

A franciák katalán edzője, Luis Enrique már az Arsenal elleni, 2–0-ra elvesztett BL-meccs előtt is elmondta, mennyire szívesen elkerülné a meccs utáni interjúkat. „A fizetésem feléről azonnal lemondanék, ha nem kellene értékelni” – mondta. A csapat nem keltett rossz benyomást Londonban, de igazából nem keltett semmilyet. A franciák a PSV, majd az Atlético ellen két hazai meccsel kezdhetik meg a felzárkózást. A francia csapatok közül ők állnak a legrosszabbul, a Lille-lel holtversenyben a 18. helyen szerénykednek.

Főbb megállapítások még:

  • A Sparta Praha a legjobb nem topligás csapat, ami megverte a Salzburgot, és elhozott egy pontot Stuttgartból, ezzel a tizedik helyen áll, de a Manchester Cityhez utaznak.
  • A topligások közül a Lipcse, a Girona és a Milan pont nélküli.
  • A két osztrák csapat is pont nélküli, a salzburgi akadémiáról úgy tűnik, most nem jön ki kiemelkedő játékos.
  • A Sahtar Donecknek tíz éve kellett elhagyja saját stadionját, mert bombatalálat érte a háborúban, de az ukrán csapat valamennyire még mindig képes felvenni a versenyt a legjobbakkal.
  • Hat csapat nem kapott eddig gólt: Leverkusen, Arsenal, Aston Villa, Manchester City, Inter, Atalanta.

A BL teljes rangsora itt megnézhető.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!