Kipereltük egy milliárdos atlétikai program szerződéseit: Az igazgató fia 360 milliót kapott versenyrendezésre

Legfontosabb

2024. szeptember 20. – 04:56

Kipereltük egy milliárdos atlétikai program szerződéseit: Az igazgató fia 360 milliót kapott versenyrendezésre
Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter (b) átadja a Magyar Érdemrend lovagkereszt polgári tagozat kitüntetést Deutsch Péternek, a Magyar Atlétikai Szövetség (MASZ) vezérigazgatójának 2024. augusztus 20-án – Fotó: Kovács Attila / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

A nagyvonalúságát a sport felé sokszor bizonyító magyar kormány a 2020. augusztus 25-i Magyar Közlönyben tudatta, hogy egyetért a Magyar Atlétikai Szövetség (MASZ) szakmai programjával, amit az olimpiai bajnok Zsivótzky Gyuláról neveztek el, és 2,7 milliárd forinttal támogatja azt. Ezt az összeget három részre bontották: 2020–2021-ben 1,195 milliárdot oszthattak szét, 2022-ben 794 milliót, 2023-ban pedig 765 milliót.

A Zsivótzky Gyula Program teljes dokumentációját kikértük a szövetségtől – ha már állami pénzt kaptak, szerettük volna átnézni, mire ment el az adófizetők pénze. A MASZ ettől elzárkózott, ezért közérdekű adatigénylést nyújtottunk be a bíróságon, ennek eredményeként most megkaptuk a kért szerződések egy részét, és bemutatjuk azok érdekesebb részleteit.

A program vezetője eleinte Spiriev Attila volt, majd őt Deutsch Péter egykori magasugró, a fideszes politikus Deutsch Tamás testvére váltotta, és aki az MTK ügyvezető elnöke is egyben.

Egy kis kitérőt tennünk kell Deutsch funkcióiról. Ő kapta meg ugyanis a 2023-as vb-t szervező cég vezérigazgatói posztját, ahonnan 2022 szeptember elsején távoznia kellett. Az utolsó munkanapján azért még kötött egy 260 milliós szerződést versenybírók képzésére, ami miatt az Integritás Hatóság is felemelte a szavát, és jelenleg is tart a nyomozás emiatt. Ez a jelek szerint a szövetség vezérkarát nem izgatta különösebben: 2023 októberében Deutsch a MASZ vezérigazgatója lett. Az idei augusztus 20-i állami ünnepen pedig állami kitüntetést kapott, a Magyar Érdemrend lovagkereszt polgári tagozatát adták át neki. A díjra maga a miniszterelnök, Orbán Viktor javasolta.

De visszatérve a szakmai programhoz, ennek a célja egyértelmű volt az induláskor: a 2023-as világbajnokságon minél több magyar atléta vehessen részt. A 2022-es amerikai vb-n csak ketten indultak: Krizsán Xénia és Halász Bence. Ehhez képest csütörtökön a szövetség elnöke, Gyulai Miklós arról beszélt, hogy sokaknak azt javasolja, engedjék el a 2025-ös vb-t, készüljenek inkább a 2026-os Európa-bajnokságra. Gyulai úgy indokolt: „Háromévnyi »erőltetett menet« van mögöttünk, lemerültek az akkumulátorok, ezeket muszáj valamikor feltölteni.”

Míg tehát 2023-ban az volt a cél, hogy minél nagyobb legyen a sportolók létszáma Budapesten, most az elnök arra biztat, hogy nem baj, ha minél kevesebben készülnek a vb-re, ami ráadásul még szeptemberben is lesz Japánban. (Egyébként mostantól mindig szeptember lesz az időpont.)

Deutsch Péter fiának cége is megbízást kapott

A Zsivótzky Program szerződéseiből kiderült, hogy mindjárt 2020. október 1-jén felvettek valakit 2023. december 31-ig tartó megbízással, akinek a nevét a kiadott iratokban gondosan kitakarták. Ez még nem is lenne meglepő, mert a sportoló, szakember vagy versenybíró nem közszereplő, ezért nem kell nyilvánosságra hozni a nevét. Az már sokkal inkább érthetetlen, hogy azt is kihúzták a szerződésből, hogy ezzel a szakemberrel mire szerződtek havi bruttó 900 ezer forintért. Rejtély maradt, milyen megbízásokat kellett teljesítenie, milyen feladatkörei voltak. Azon már igazán meg sem lepődtünk, hogy az augusztusi vb után még négy hónapig szólt a megbízatása.

Gyulai Miklós, a MASZ elnöke a Magyar Atlétikai Szövetség (MASZ) sajtótájékoztatóján a Lantos Mihály Sportközpontban 2023. június 7-én – Fotó: Illyés Tibor / MTI
Gyulai Miklós, a MASZ elnöke a Magyar Atlétikai Szövetség (MASZ) sajtótájékoztatóján a Lantos Mihály Sportközpontban 2023. június 7-én – Fotó: Illyés Tibor / MTI

Az atléták között voltak kiemeltek, voltak egy polccal lejjebb lévők, ez a rangsorolás a havi pénzükön is meglátszott. Annyi azért közös volt bennük, hogy senki sem kapott annyit, mint a már említett rejtélyes szereplő. A legjobb atléták 400 ezer forint körüli összeggel számolhattak ebből a forrásból, amiért a titoktartást is vállalniuk kellett.

Értelemszerűen az egyesületekkel is szerződött a MASZ, a kicsikkel, kisebb-nagyobb vidéki városok klubjaival ugyanúgy, mint a nagy fővárosiakkal. Az egész országot átfogó és megmozgató programnál ez az alap. Ahogy az is, hogy a programból fizették az orvosi hátteret, a pszichológusi segítséget.

És a programon keresztül fizettek évi két versenyt is.

Ezek szervezésével azt a Track and Race Kft.-t bízták meg, aminek az ügyvezetője Deutsch Balázs, azaz Deutsch Péter fia. A cég honlapja kifejezetten tanulságos, mert legalább van, cserébe semmi sincs rajta, csak egy emailcím. Mintha nem igazán lennének büszkék a referenciáikra.

A cég 2021-ben 185 millió forint plusz áfát kapott a MASZ-tól, majd két évvel később, szintén két versenyre 181,5 millió plusz áfát. Mindkét szerződést Gyulai Miklós és Deutsch Balázs írta alá.

A céget egyébként 2015-ben alapították, jelenleg 50 százalékban tulajdonosa Deutsch Balázs, aki egyben az ügyvezető is, de egy másik cégén keresztül, cégtársával együtt tulajdonos Deutsch Péter is. 2021-ben már 46 millió forint osztalékot is ki tudtak venni, a 2023-as árbevétel pedig 759 millió volt, amivel túlszárnyalták az előző évi 638 millió forintot az Opten cégadatbázis adatai szerint. Tavaly 290 millió forintos adózott eredményt értek.

A cég által szervezett négy verseny közül egyik sem hagyott mély nyomot, akikkel beszéltünk a sportágban, alig emlékeztek rá, de forrásaink szerint túlzó 180-185 milliót költeni két olyan versenyre, ahol a legnagyobb név a libériai sprinter, Emanuel Matadi, aki most 33 éves, és a legjobb helyezése a 17. volt a világranglistán. A magyar versenyzőknek persze megfelelő versenyzési lehetőséget adott az esemény.

A MASZ pénteken tart közgyűlést – a honlapon amúgy nincs fent a közgyűlés ténye –, ahol arról is véleményt kell mondania, hogy az ilyen típusú szerződések etikusak-e. Gyulai Miklósnak mindenesetre nincs kihívója, így várhatóan nagy többséggel fogják megválasztani, és elkezdheti ötödik ciklusát a szövetség élén.

2021-ben egyébként Gyulai gondolkodott a lemondáson, miután magyar atléta nem jutott döntőbe a tokiói olimpián, most Halász Bence Párizsban megszerzett ezüstérme szépen csillog, bár bármelyik másik atléta távol volt a döntőtől.

Nemcsak a Zsivótzky Program ügyében szerettünk volna tisztán látni: az állami pénzekkel ugyancsak bőségesen kitömött, de jó néhány sajtótermék elől elzárt Atlétikai Magyar Nagydíj, a Gyulai István Memorial pénzügyi dolgaira is kíváncsiak voltunk, ennek a dokumentumait azonban egyelőre nem kaptuk meg.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!