A bíróság új nyomozásra kötelezi a rendőrséget az atlétikai vb szervezőjének gyanús szerződése miatt

Legfontosabb

2023. november 14. – 16:07

A bíróság új nyomozásra kötelezi a rendőrséget az atlétikai vb szervezőjének gyanús szerződése miatt
Deutsch Péter a Magyar Atlétikai Szövetség (MASZ) sajtótájékoztatóján a Lantos Mihály Sportközpontban 2023. június 7-én, akkor még a Budapest 2023 Zsivotzky Gyula Programiroda vezetőjeként – Fotó: Illyés Tibor / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

A budapesti atlétikai világbajnokság szervezőcégének volt vezetője, Deutsch Péter az utolsó munkanapján még kötött egy nagy értékű, de több szempontból problémásnak tűnő szerződést tavaly szeptemberben. A nyáron nyomozás is indult az ügyben, de ezt azóta megszüntették. Az Integritás Hatóság azonban új nyomozás indítását kérte, mert szerintük a rendőrség nem járt el elég alaposan. A bíróság nekik adott igazat, és a nyomozás folytatására kötelezte a rendőrséget. Időközben Deutsch Pétert megválasztották a Magyar Atlétikai Szövetség vezérigazgatójának.

Ahogy még tavasszal megírtuk, Deutsch Péter (Deutsch Tamás fideszes EP-képviselő testvére) tavaly szeptember elején távozott az idei atlétikai világbajnokságot szervező cég éléről, de előtte még aláírt egy szerződést a versenybírók képzéséről. A tétel kirívóan magas, 260 millió forintos volt.

Az ügyről Vadai Ágnes DK-s országgyűlési képviselő írásbeli kérdést tett fel Polt Péternek a parlamentben, a legfőbb ügyész ezt feljelentésként értékelte, ezért a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztálya júniusban nyomozást rendelt el különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés gyanúja miatt. Ezt a nyomozást aztán később megszüntették.

Az Integritás Hatóság azonban ezt nem hagyta annyiban. A hatóság szakértője egy szeptemberi dátumozású felülbírálati indítványában új nyomozást kért. A hatóság honlapján kedden közzétett közlemény szerint

az aggályaikat az illetékes bíróság is osztotta, ezért arra kötelezte a rendőrséget, hogy folytassa az egyszer már lezárt nyomozást.

„A Budai Központi Kerületi Bíróság az Integritás Hatóság által előterjesztett felülbírálati indítványnak helyt adott és a nyomozó hatóság határozatát hatályon kívül helyezte, így a bíróság végzésével a nyomozás külön döntés nélkül folytatódik” – olvasható a közleményben.

Hiányzó vizsgálatok, figyelmen kívül hagyott, gyanús körülmények

Az indítványában az Integritás Hatóság számos problémát állapított meg a nyomozással kapcsolatban.

A beadvány szerint a rendelkezésre álló iratok alapján a rendőrség nem hallgatta meg tanúként a szóban forgó szerződés aláíróit és ellenjegyzőit. Nem készült az ügyben igazságügyi szakértői vélemény sem, amely nélkül a rendőrség megállapíthatta volna, hogy a megkötött szerződés ár-érték arányban rendben van-e, nincs-e túlárazva, megfelel-e a piaci viszonyoknak.

A felülvizsgálati kérelem arra is felhívja a figyelmet, hogy a szerződés összege (260 millió forint) csak minimálisan marad alatta a 262 450 000 forintnak, azaz annak az EU által meghatározott értékhatárnak, ami felett kötelező lenne közbeszerzést kiírni. Az Integritás Hatóság szerint ez visszaélésre utal.

A hatóság leírta azt is, hogy a Magyar Atlétikai Szövetség (MASZ) oldalán található, nyilvános információk szerint egy fő versenybíró képzési költsége 2017-ben még 12 700 forint volt. A vizsgált szerződés alapján azonban öt évvel később, 2022-ben ugyanez már 650 ezer forint volt ugyanannál a Magyar Atlétikai Szövetségnél.

A hatóság ez alapján megállapította, az inflációt is bekalkulálva, hogy a szerződéses összeg töredékét sem érheti el a képzés értéke.

A szakértői beadvány azt is kifogásolja, hogy a rendőrség nem vizsgálta meg a Budapest 2023 Atlétikai Világbajnokság Szervező Nonprofit Zrt. tulajdonosi szerkezetét. A cég ugyanis 9 százalékban a Magyar Atlétikai Szövetség tulajdonában áll, vagyis a saját kisebbségi tulajdonosával szerződött le, „hogy feltehetően jelentősen túlárazott versenybírói képzéseket tartson 400 főnek”. A hatóság felülvizsgálati kérelme ráadásul rámutat arra is, hogy semmilyen bizonyíték nincsen arra, hogy ez a 400 fő el is végezte a képzést.

A bíróság mindezeket a kritikákat megalapozottnak találta, és arra jutott, hogy „a nyomozóhatóság határozata megalapozatlan, mert a tényállás részben hiányos, és
javarészt felderítetlen”. Ezért elrendelte a nyomozás folytatását.

Deutsch Péter nevéhez nemcsak ez az ügy fűződik, hanem a frissen felújított MTK-pálya újbóli felújítása azzal a céllal, hogy majd az lesz az egyik edzőpálya. Nem az lett, de 664 milliót arra is kiutaltak a szervezésre szánt összegből. Az MTK elnöke nem mellékesen Deutsch Tamás.

Mindeközben Deutsch Pétert október 17-én a Magyar Atlétikai Szövetség vezérigazgatójának választották.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!