A Deutsch Péter vezette cég 664 milliónyi közpénzzel támogatta meg bátyja, Tamás klubját

Legfontosabb

2023. május 9. – 06:59

A Deutsch Péter vezette cég 664 milliónyi közpénzzel támogatta meg bátyja, Tamás klubját
Deutsch Tamás, az MTK Budapest elnöke beszédet mond a sportegyesület közel 1900 négyzetméteres új fedett atlétikai centruma átadási ünnepségén, az MTK zuglói Lantos Mihály Sportközpontjában, 2019. december 10-én – Fotó: Kovács Tamás / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Augusztusban Budapest rendezi az atlétikai világbajnokságot, amit egymilliárd tévénéző követ majd, és a legnagyobb magyarországi sportesemény. A szervezőcég vezérigazgatóját szeptemberben váltották le. A személyi cserének konkrét oka nem volt, bár Deutsch Péter érdekes szerződéseket kötött a megbízatása alatt.

Az atlétikai vb-t szervező cég előző vezetésének furcsa ügyeiről cikksorozatunk első részében írtunk, hogy Deutsch Péter utolsó vezérigazgatói napján 260 millió forintos szerződést kötött, ami kirívóan drágának számít.

2018. december 4-én jelentette be a nemzetközi szövetség (WA), hogy a 2023-as atlétikai világbajnokságnak Budapest ad otthont. „Az új stadion csodás öröksége lesz a magyar atlétikának” – jelentette ki a szervezet elnöke, Sebastian Coe. A több mint 200 milliárd forintból felépített új stadion mellett, a zsilip szomszédságában épül egy bemelegítő pálya is, ami majd később a magyar dobóatléták otthona lesz. Mivel több ezer atléta érkezik az augusztus végi versenyre, edzőpályákra is szükség lesz.

Az 1998-as Eb-rendezésnek azért örült a sportág hátországa, mert megújult például az újpesti pálya, ami elég ramaty állapotban volt. A mostani pályázatban két helyszín szerepelt, az egyik az MTK Bosnyák térhez közeli centruma, a másik a Honvéd Tüzér utcai, Iharos Sándorról elnevezett atlétikai létesítménye.

Eddig a történet szokványos, a folytatás azonban kicsit sem tűnik annak

Az MTK korszerű pályáját ugyanis 2019 decemberében – vagyis egy évvel a vb rendezési jogának elnyerése után – adták át, nettó 973 millió forintból készült el, 1888 négyzetméteres munkacsarnokot is magába foglalt az építkezés. Nem kell nagyon elmélyülni a számmisztikában, könnyen kikövetkeztethető, hogy mindebből a klub alapításának az évszáma köszön vissza. Az MTK büszke volt erre a létesítményre, a YouTube-on találtunk egy kisfilmet, amely teljes pompájában bemutatta, milyen volt és milyen lett a Lantos Mihály nevét viselő központ. (Lantos nem atléta volt, hanem az Aranycsapat hátvédje, de itt anno focimeccseket is rendeztek.)

„Gyönyörű, párját ritkító” – mondta Deutsch Tamás MTK-elnök a klub videójában. Az átadóünnepségén Gyulai Miklós, a Magyar Atlétikai Szövetség (MASZ) elnöke úgy fogalmazott, hogy az elkészült csarnok olyan hiánypótló létesítmény, amelyre a magyar atlétika már régóta várt. A Magyar Építők oldalán azzal is szembesülhetünk, hogy az „ellebegtetett” futófolyosó adja a sportközpont új, karakteres arculatát, míg a földszinti funkciók közvetlenül kapcsolódhatnak az edzőcsarnokhoz.

Bármennyire idillinek tűnt is a helyzet, bő három évvel az átadás után, 2022 áprilisában (a Fidesz újabb kétharmados győzelme után) arról határoztak, hogy elkerülhetetlen egy újabb felújítás, hogy még jobb legyen minden. Közérdekűadat-igénylésünk után megnézhettük a szerződést, amiről fotót is ekkor készítettünk. Látható ugyanis, de még egyszer írjuk ide, kik az aláírók:

  • A támogató képviseletében: Deutsch Péter vezérigazgató, Budapest 2023 Nonprofit Zrt.
  • A kedvezményezett képviseletében: Deutsch Tamás elnök, Magyar Testgyakorlók Köre.
A Deutsch testvérek aláírásai a szerződésen – Fotó: Telex
A Deutsch testvérek aláírásai a szerződésen – Fotó: Telex

A szerződés tehát az egykori magasugróbajnok, Deutsch Péter és bátyja, az élvonalbeli Fidesz-politikus, Deutsch Tamás között köttetett meg. Deutsch Péter egyébként az MTK ügyvezető elnöke is egyben, és mint az előző cikkünk után az egyik olvasó felhívta rá a figyelmünket, 2020. szeptember óta ő a MASZ főtitkára ideiglenesen addig, amíg ezt a pozíciót nem töltik be, mert ő a Zsivoczky Atlétikai Program vezetője.

A szerződésben foglalt támogatási összeg: 664 millió forint.

Deutsch megbízásából az MTK az alábbi választ küldte arra a kérdésünkre, miért kellett még költeni a modernizált létesítményre. Íme:

„A 2023. március elsején módosított (bővített műszaki tartalmú és többletforrást biztosító) támogatási szerződés értelmében a támogatás összege az alábbi műszaki tartalmakra használandó fel:

  1. Lantos Mihály Sporttelepen 2019. évben átadásra került atlétikai edzőcsarnok és futófolyosó meglévő gépészeti rendszereinek bővítése és újabb rendszerek létesítése.
  2. A Lantos Mihály Sporttelepen található 2016. évben elkészült kültéri atlétikai létesítmények bővítése, felújítása.
  3. Lantos Mihály Sporttelepen található további dobófelületek és azok közvetlen környezetének bővítése, felújítása.

A fentiek alapján a 2019. évben átadott létesítményben nem történik felújítás, ott a fentiekben írt fejlesztés, beruházás valósult meg.” A vastag betűkkel szedett kiemelést nem mi, hanem az MTK használta.

Fontosnak tartották emellett kiemelni még, hogy

„a vb edzéshelyszíneként tudjon funkcionálni a sporttelep, mindenben megfeleljen a WA előírásainak, így az EOA (Rendezvény Szervezési Szerződés) szerinti edzéshelyszínként tudjon működni”.

A WA előírásai egy edzéshelyszínnél nem annyira szigorúak, mint a bemelegítő pályánál, nem ragaszkodnak ahhoz, hogy a futófolyosón légkondi legyen.

Arról is érdeklődtünk, hogy Deutsch szerint miért éppen az MTK-pályára esett a választás, miért nem, mondjuk, Csepelre, ami közelebb is van az új stadionhoz. Úgy érveltek, hogy az EOAértelmében a szervező köteles a pályázati anyagban írtak megvalósítására, attól eltérni csak a jogtulajdonos egyetértése esetén lehetséges. A csepeli helyszín egyébként kultikus, mert ott rendezték a századik magyar bajnokságot, a pálya az elsők között kapott Magyarországon rekortán burkolatot évtizedekkel ezelőtt, az viszont tény, hogy a jelenlegi üzemeltetés nem lenne egyszerű, mert a csepeli atlétika nincs jó bőrben. A szervezők egyébként még a kezdetekkor megnézték a csepeli pályát, de úgy döntöttek, a szállodák távolsága miatt sem célszerű azt kínálni edzéslehetőségként.

Bár a szállodákhoz az MTK-pálya sincs közel, ennek később lesz jelentősége.

Deutsch Péter arra a kérdésre is válaszolt, nem aggályos-e, hogy két testvér írja alá a támogatási szerződést. Íme, az állásfoglalása: „Mint bizonyára ön előtt is ismert, a Budapest 2023 Nonprofit Zrt. alapszabálya értelmében a közgyűlés kizárólagos hatáskörébe tartozik a döntés minden olyan jogügyletről, ahol a kapcsolódó kötelezettségvállalás értéke eléri vagy meghaladja a 68.171.840 forintot. Az Alapszabály értelmében az ezzel kapcsolatos döntéshozatal

a közgyűlés egyhangú szavazatát kívánja meg.

Mindezek alapján Támogatási Szerződés megkötéséről a Budapest 2023 Nonprofit Zrt. közgyűlése volt jogosult dönteni a támogató oldaláról, ami azt jelenti, hogy a támogatási szerződés megkötéséről a döntést mind 2022. áprilisában, mind 2023. márciusában a Nemzeti Sportügynökség Nonprofit Zrt. és a MASZ, mint részvényesek hozták meg és hatalmazták fel a mindenkori vezérigazgatót – 2022. áprilisában Deutsch Pétert, 2023. márciusában Németh Balázst – a támogatási szerződés aláírására.”

Deutsch Péter, a Magyar Atlétikai Szövetség (MASZ) stratégiai igazgatója beszédet mond a Magyar Atlétikai Szövetség Év atlétája díjátadó gáláján a fővárosi Hidegkuti Nándor Stadion rendezvénytermében, 2019. november 29-én – Fotó: Máthé Zoltán / MTI
Deutsch Péter, a Magyar Atlétikai Szövetség (MASZ) stratégiai igazgatója beszédet mond a Magyar Atlétikai Szövetség Év atlétája díjátadó gáláján a fővárosi Hidegkuti Nándor Stadion rendezvénytermében, 2019. november 29-én – Fotó: Máthé Zoltán / MTI

A 2022-es vizes világbajnokságon a szervezőbizottság nem foglalkozott a létesítmények helyzetével, a fenntartásért felelős Nemzeti Sportközpontok kapott 500 millió forintot, ha valamihez hozzá kellett nyúlni, és ki kellett javítani. Nem is gyakori, hogy egy esemény szervezésére létrehozott cég a pályák felújítását végzi. Erről Deutschnak az volt a véleménye, hogy az általa korábban vezetett cégnek feladata „a stenderdeknek megfelelő, a stadiontól eltérő helyen lévő edzéshelyszínt biztosítani és működtetni a világbajnokság céljaira”.

Az összeférhetetlenségről Deutsch azt írta, hogy az fel sem merülhetett, hiszen „egy többségi állami tulajdonban álló gazdasági társaság közgyűlése hozta meg a döntést, hagyta jóvá a támogatási szerződést a Budapest 2023 Nonprofit Zrt. oldaláról, aki az EOA-ban írt kötelezettségét teljesítette ezen döntés meghozatala során”.

Kérdéseket egyébként természetesen Deutsch Tamásnak is küldtünk, de ő nem válaszolt cikkünk megjelenéséig.

A Honvéd-pályára nem a szervezőcég költ, önerőt is bevetnek

A másik, az eredeti pályázatban szereplő edzőpályával kapcsolatban a Honvéd ügyvezető elnöke, Gergely István arról tájékoztatott, hogy ők a Budapest 2023 Nonprofit Zrt.-től nem kaptak forrást a rendezvénnyel kapcsolatos felújításra, a klub ezt KEHOP-pályázatokkal és önerőből toldotta meg. A felújításokat egyébként az erre szakosodott Nemzeti Sport Ügynökség (NSÜ) végzi és finanszírozza is egyben.

„Az öltözők és az épületek felújítása folyamatosan és fokozatosan halad, de eközben a gyerekeknek edzéseket tudunk biztosítani, és számunkra megtiszteltetés, hogy a vb-résztvevők ide jönnek edzeni majd augusztusban. Közel vannak hozzánk a Margit-szigeti szállodák, de a Helia is, ami egy fontos bázis lesz. A MASZ költségén 2019-ben felújítottuk a rekortánt, ami versenykörülmények közt is használható.”

Miközben a százmilliós invesztíciót kapó MTK-pályán dolgoznak – a szervezőbizottságnak ezt ellenőriznie is kell –, könnyen előfordulhat, hogy egy versenyző sem megy oda a két versenye közti edzésre. A Testnevelési Egyetem júniusban elkészülő pályája ugyanis hasonló lehetőségeket kínál, és a szállodákhoz is közelebb van.

Úgy tudjuk, hogy Kozák Luca, a tavalyi Eb ezüstérmes gátfutója (az év sportolója) is itt készül fel az utolsó napokban, ha már a mellette lévő Novotel Hotelben lakik. Az a szálloda egyébként kiemelt szálláshely lesz, ahonnan a stadion negyedóra alatt elérhető. Megvan tehát az esély arra, hogy az MTK létesítménye csak egy tartalék edzőpálya lesz, de az legalább megnyugtató, hogy a klub szerint a fejlesztések időarányosan jól haladnak.

Cikksorozatunk harmadik részében annak eredünk a nyomába, hogy Deutsch Péter hogyan működött közre havi 25 millió forintért a 2017-es Gyulai Memorial lebonyolításában, és milyen cégei szerződtek még a MASZ-szal.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!