Wladár: Még nyelem Hosszú Katinka kritikáját, de már nem sokáig

2024. augusztus 19. – 14:11

Másolás

Vágólapra másolva

Ha bocsánatot nem is kért, lényegében megkövette Milák Kristófot a Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) vezetősége – derült ki a Nemzeti Sport tudósításából, amely a párizsi olimpia úszósikereit taglaló szövetség sajtótájékoztatóján készült.

Tavaly ősszel a Milák felkészülésének hiányát érzékelő Wladár Sándor azt mondta: „Ő tartozik Magyarországnak annyival, és tisztelje meg önmagát azzal, hogy elvégzi a munkát, hiszen olyan talentum van benne, ami csak nagyon kevés sportolónak adatott meg életében, talán csak Egerszegi Krisztinát tudom mondani.”

A hétfői sajtótájékoztatón azonban az úszószövetség elnöke – az 1980-as olimpia aranyérmese – Milák párizsi aranya és ezüstje után érthetően más hangot ütött meg:

„Milák Kristóf Párizsban nemcsak győztes lett újra, hanem hős is – a hősök mindig más utakat járnak” – ismerte el a szövetség elnöke. Wladár azzal magyarázta az olimpia előtti kritikákat, hogy nem tudtak eleget az úszófenomén felkészüléséről, de sokszor még edzője, Virth Balázs sem volt a megfelelő információ birtokában.

„Két út volt előttünk, vagy hazudunk, de ilyet sohasem fogunk tenni ezután sem, vagy nem beszélünk. Ám ez is vállalhatatlan egy idő után, így mi marad hátra? A meglévő tudásunk alapján nyilatkoztunk, ennek kapcsán már tudjuk, hogy nem voltak igazán pontosak az információink. Nem tudjuk, mikor, kivel és hol edzett – a támogatást és segítséget ezentúl is meg fogja kapni, ám szeretnénk kijelölni egy kapcsolattartót a jövőben.”

Milák valóban keveset kommunikált a szövetséggel – amelynek elnöke ősszel arról is beszélt, hogy Milák pénzt kap a szövetségtől is, „ne beszéljünk mellé” –, és szándékosan kerülte a szövetséggel való érintkezést.

Wladár azt mondta Hosszú Katinkával kapcsolatban: „Katinka a Duna Arénában olyan pályabérlési lehetőséget kap, amely a töredéke annak, amit máshol fizetnie kell.

Kapja ezt annak ellenére, hogy egyesületi vezetőként túl sokat nem tett hozzá a párizsi eredményekhez. Még nyelem a gyalázatot, de már nem sokáig.”

Ugyanakkor Wladár szerint így is a szövetség sikerének is tekinthető Milák győzelme: „Azt hiszem, ezek a sikerek a szövetség hatékony munkáját is jelentik, emellett a Jövő bajnokai programból nőtt ki Kós Hubert, Milák Kristóf és Betlehem Dávid is, rendben van az utánpótlásunk is, ennek ellenére ígérhetem, hogy higgadt fejjel kielemezzük majd a párizsi szereplést.”

Milák az eredeti tervek szerint jelen lett volna a hétfői sajtótájékoztatón, a sportoló azonban végül távol maradt a rendezvénytől.

Ott volt viszont Sós Csaba, a magyar úszóválogatott szövetségi kapitánya, aki korábban azt mondta Milákról: „Most nem úgy van, ahogy ő azt elképzeli, le kell járni és kőkeményen kell dolgozni.”

A sajtótájékoztatón már azt mondta: „Megerősítem, amit elnök úr mondott, nem voltunk kellő információ birtokában. Nem értettünk sok mindent, nekünk sem volt ez könnyű helyzet, és bár szankcionálhattuk volna a történteket, Kristóf végigcsinálhatta mindazt, amit kitalált és elképzelt, s ehhez megkapott minden támogatást.”

A támogatás alatt azt érti a MÚSZ, hogy fizették Milák edzőtáborait.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!