Az afgán nők felszabadítását kérte performanszában az afgánok breaktáncosa

2024. augusztus 10. – 09:28

Másolás

Vágólapra másolva

Különleges performansszal készült a holland India Sardjoe elleni előselejtezős csatájára a Menekültek Olimpiai Csapatának színeiben induló afgán Manizha Talash, aki a hosszú ujjú felsője alól egy „Szabadítsák fel az afgán nőket” feliratú köpenyt varázsolt elő a performansza elején. Talasht végül kizárták a politikai üzenet miatt.

Fotó: Odd Andersen / AFP
Fotó: Odd Andersen / AFP

A 21 éves Talash az öccsével együtt menekült el Afganisztánból a tálibok három évvel ezelőtti hatalomátvétele után, azóta Spanyolországban él, a párizsi olimpiára pedig már a menekült csapat tagjaként jutott ki. Talash korábban arról beszélt, hogy Afganisztánban tilos táncolni, és magyaráznia kellett, hogy a breaktánc egy sport, a verseny előtt pedig arról, hogy nem azért menekült el, mert fél a táliboktól, hanem mert mindent meg akar tenni az afgán lányokért és a saját jövőjéért is.

A női döntőben egyébként végül a japán Juasza Ami győzött, ezzel ő lett a breaktánc első olimpiai bajnoka. Arról, hogy hogyan lett házibulis ökörködésből olimpiai sportág a breaktánc, miért nem örül ennek mindenki a breakelők közösségén belük, hogy mi alapján pontozzák a versenyt, és hogy az egyáltalán hogy néz ki, itt írtunk bővebben.

Nem Manizha Talash volt az egyetlen afgán, aki az olimpián üzent, a futó Kimia Juszofi a rajtszáma hátuljára írta fel kézzel, hogy az oktatás és a sport is az afgán nők joga. Juszofi jelenleg szintén menekültnek számít, mert Ausztráliában él, de ő úgy döntött, Afganisztánt szeretné képviselni, mert az az ő országa.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!