Az afgán futó a tálibok által elnyomott nők és lányok nevében üzent az olimpián

2024. augusztus 3. – 15:09

Másolás

Vágólapra másolva

Kimia Juszofi a hatfős afgán csapat tagja, pénteken a 100 méteres futás előfutamában versenyzett Párizsban. A 28 éves futó 13,42-es idejével bár utolsóként ért célba, azt mondta, nem is a verseny miatt érkezett az olimpiára, hanem hogy felhívja a figyelmet az afganisztáni nők helyzetére. Kimia Juszofi a pályán egy papírt mutatott fel, amin a kézzel írt angol „oktatás”, „sport és „a mi jogaink” szavak voltak olvashatók.

Fotó: Alina Smutko
Fotó: Alina Smutko

„Azt hiszem, felelősséget érzek az afgán lányokért, mert ők nem beszélhetnek” – mondta Juszofi a versenye után.

„Nem vagyok politikus, csak azt teszem, amit igaznak tartok. Én nyilatkozhatom a médiának, lehetek az afgán lányok hangja. Elmondhatom az embereknek, hogy az afgán lányok mit akarnak: alapvető jogokat, oktatást és sportot”

– mondta Juszofi.

Egy tavalyi ENSZ-jelentés szerint Afganisztán jelenleg a világ legelnyomóbb országa a nők és a lányok számára, akiket gyakorlatilag minden alapvető joguktól megfoszt a tálib vezetés. A tálibok 2021. augusztusi hatalomátvétele óta egyfajta „nemi apartheid”-et vezettek be Afganisztán: 14 millió nőt és lányt zártak ki az élet szinte minden területéről. Megtiltották a lányoknak, hogy középiskolába járjanak, a nőket eltiltották a fizetett munka szinte minden formájától, megakadályozták, hogy nyilvános parkokban sétáljanak, tornatermekbe vagy szépségszalonokba járjanak, és szigorú öltözködési szabályokat is előírtak számukra.

Kimia Juszofi vitte országa zászlaját a tokiói játékokon, de mikor a tálibok 2021-ben átvették az országában a hatalmat, Iránba menekült. A párizsi afgán csapat három férfi és három női sportolóból áll, akiket az országon kívül működő Afganisztáni Olimpiai Bizottság választ ki. Juszofi jelenleg Ausztráliában él menekültként, ezért választhatta volna a menekült csapatot is, de úgy döntött, Afganisztánt szeretné képviselni. „Ez a zászlóm, ez az országom, ez a földem” – mondta.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!