A rendőrnő, aki csőmaxon fogja nyomni az utolsó lovaglós öttusaversenyen

2024. augusztus 7. – 13:46

A rendőrnő, aki csőmaxon fogja nyomni az utolsó lovaglós öttusaversenyen
Gulyás Michelle szívesen beszél arról, hogyan lett rendőr – Fotó: Zsaru Magazin

Másolás

Vágólapra másolva

1425 pont

Amikor leültünk beszélgetni a világbajnoki ezüstérmes Gulyás Michelle-lel, egy kis számolásra is kértük, szedjünk össze ennyi pontot az öt tusával. Elsőként arról érdeklődött, hogy ez a regnáló világcsúcs-e, mire megnyugtattuk, nem az. A rekordot a világszövetség nyilvántartása szerint az olasz Alicia Sotero állította fel, a 2023-as Európa Játékokon 1443 pontot teljesített. Azt már ő mondta rögtön, az általunk megjelölt pontszám olyan magas, amennyivel szinte biztosan meg lehet nyerni az olimpiát.

Belevágtunk, de előrebocsátotta, hogy nincs tervezőasztala, de még csak számológépe se, mert egy verseny egészen más, mint mikor előzetesen beszélünk róla. Mindig vannak, akik nem várt módon felülteljesítenek, mások pedig alul. Annika Schleu, aki nem bírt a lóval Tokióban, olyan napot fogott ki a vívásban, mint azelőtt soha a pályafutása alatt, 29 asszót vívott meg sikeresen. Mivel 36 versenyző van, 35 csörtét vívnak, egy találatot kell adni. Hatot veszített el, ilyen tízezerből egyszer sikerül.

„22 vagy 23 győztes asszó már nagyon komoly eredmény, nekem eleve csak úgy van esélyem odaérni az éremközeli helyekre, hogy ebben a tusában legalább hússzor nyerek, mert a kombinált számban vannak nálam erősebbek. A 21 győztes csörte nem a valóságtól elrugaszkodott eredmény, egy jó napon meg lehet csinálni. Ezért körülbelül 225 pont jár, amire rájön még a pódiumvívás, ott is lehet pontokat szerezni. 2:10-en belüli úszás megint csak alapkövetelménye egy jó szereplésnek. Ezt is megcsináltam már, az előző olimpián 2:07-tel megnyertem ezt a számot, azért akkor 296 pontot kaptam. Jók a fordulóim, és mivel 25 méteres medencében lesz az úszás, igyekszem ezt kihasználni. Ha ezt még egyszer sikerül összehozni, akkor ha jól számolom, 540 pont környékén járunk.”

Ehhez jön a lovaglás, ott 300 pont a maximum, egy verőhiba hét pont mínusz. Gulyás jó lovasnak számít, de a júniusi világbajnokságon bajba került Kínában, végül kizárták. Az egyszerűség kedvéért egy verőhibás lovaglással számoltunk (293 ponttal), így a kombinált szám előtt 833 ponttal állhatna, amire egy 11 perc 40 másodperces futás 600 pontot hozhatna a konyhára, amivel máris 1433 pontnál tartunk, ami a rekordtól alig marad el. Ezzel a képzeletbeli versennyel természetesen azonnal kiegyezne. A részeredményeket már egytől egyig teljesítette, most az a feladat, hogy Párizsban egyszerre hozza elő ezeket. A lövészetre egyébként szűkítővel készült az edzéseken, mert ha a kisebb körökbe betalál, akkor a nagyobbakra is jobb eséllyel lő stressz- és téthelyzetben.

Gulyás Michelle a női öttusázók döntőjében az Európa Játékokon, a krakkói AWF Sport Centrumban, 2023. július 1-jén – Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI
Gulyás Michelle a női öttusázók döntőjében az Európa Játékokon, a krakkói AWF Sport Centrumban, 2023. július 1-jén – Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

„Mindegyik interjúban megkérdezik tőlem, hogy ha van már bronz- és ezüstérmem világbajnokságról, onnan már csak egy lépés az arany. Igen, már csak egy lépés, így kimondva, leírva, papíron ez nagyon egyszerű. De mint sok minden másban, épp az utolsó lépés a legnehezebb, egy kicsit hozzátenni a sokhoz, az i-re feltenni a pontot.”

Mivel az öttusa versenyeit csak az olimpia második hetén rendezik, Gulyásék nemcsak a megnyitót, de még az első hét versenyeit is otthonról nézték, a tévé elől szurkoltak a többi magyarnak, ismerőseiknek, barátaiknak. A nőknek augusztus tizenegyedikén, vagyis a zárónapon adják át az érmeket, az az öttusa, amit megismertünk, és évtizedeken át néztünk, azon a vasárnapon ér véget, és adja át a helyét valami egészen másnak. A sors fintora, hogy az olimpiai mozgalom egyik szülőatyja, a francia Pierre de Coubertin találta ki, és épp Párizsban rendezik meg az utolsó versenyt, amiben még a lovaglás is helyet kap.

„Amióta bejelentették, hogy nem lesz lovaglás az öttusában, talán még közelebb állnak a lovak a szívemhez, mint addig, pedig mindig szerettem ezt a tudást. És ezen nem változtatott, hogy a világbajnokságon nem találtam meg az összhangot a lóval, mert az elejétől tudtuk, nem lesz egyszerű. Tényleg kis kedvenceim lettek a hazai lovak, más érzés fog el mostanában, ha lovagolok. Eleve sok érzelem van az öttusában, mert könnyen lehet a vívásban is nagyot zuhanni, vagy egy rossz kezdés után emelkedni. Az úszás is tud komoly erőt adni, ha jól sikerül. És a lovaglásban is nagy élményt jelent, ha minden flottul megy, vagy akár az is, ha egy hiba után tudod rendezni a sorokat.

Nem vágysz arra, hogy megtapsoljon a ló, de te azért nagyon hálás tudsz lenni, ha az összhang megvalósul.

Megható és fájdalmas is lehet egy lovaglás. Sok érzelem van a futásban is, sok mindent megéltem már alatta már idén is, amikor a budapesti világkupán nem ment. Szóval, azt hiszem, a legtöbb érzelem az öttusában van. Mivel augusztus tizenegyedikén az az öttusa, amit én megszerettem, amiért éveket áldoztam fel, nem lesz többé, biztosan lesznek nagy összeborulások, mert sokan lesznek ezzel így. Sokan gondolják úgy, hogy ezt a sportágat óriási veszteség érte. Én még nem is foglalkoztam az akadályversenyes öttusával, ki sem próbáltam, ebben szeretnék még utoljára valami nagyot alkotni.”

Gulyás a Nemzeti Lovardában – Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI
Gulyás a Nemzeti Lovardában – Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

Az öttusában jövőre már nem lesz lovaglás, ezt a tusát az akadályverseny (OCR) váltja fel. A 23 éves Gulyás is tíz éve lovagol, a hétköznapjait el sem tudja képzelni a szövetség lovai nélkül.

Úgy érzi, neki segítséget és erőt adott, hogy dolgozik az öttusa mellett. Munkája egy teljesen más világba viszi át az élsportolói létből. Az egyetem elvégzése után a XI. kerületi Rendőrkapitányságon kezdett volna, de átvezényelték a Nemzeti Közszolgálati Egyetemre, hogy munkája mellett tudja a versenysportot is folytatni.

„Toborzás is a feladatom, és a sporttal kapcsolatos tevékenységemről számolok be, előadásokat tartok szerte az országban.

Az irodatársam is a kettős életpályát mutatja be. Szívesen beszélek arról, hogyan lettem rendőr, így inspirálni tudom a hallgatókat, miért fontos a sport, ilyenkor egyenruhában vagyok, amit egyébként is szeretek.”

Júniustól viszont már csak az olimpia van nála a fókuszban, és minden erejét latba vetve igyekszik jól teljesíteni majd Párizsban. Pszichológus is segíti a felkészülését, olykor sírós beszélgetéseken esik át, hogy rátaláljon a sportban a hibák forrására, és hogy ki tudja őket javítani. Ugyanaz a szakember, Harsányi Gergő foglalkozik vele, aki a párbajtőrcsapattal olimpiai bajnok címet szerző Koch Mátéval is.

A csapatkijelölés viharaira már nem szeretett volna kitérni, úgy összegzett csak, hogy amikor volt feszültség körülötte 2023-ban például, akkor az nem lenyomta, hanem rejtett energiákat hozott elő belőle.

„Azt a felszabadultságot, a bevállalós, mégsem vakmerő versenyzőt keresem önmagamban, ami 2021-ben vagy egy évvel később jellemzett. Szeretném megtalálni ugyanazt a szenvedélyt, amikor odamentem egy versenyre, és csőmaxon nyomtam, semmi más nem érdekelt.

Az öttusa olyan, mint az iskola. Van, aki bemagolja a leckét, azért tud jól felelni, van, aki ráérez a leckére, elsőre érti a lényegét, és azért fogja tudni. De az a legfontosabb, hogy ez is egy verseny lesz, amit megcsináltam már számtalanszor, csak most ötkarikás a háttér.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!