Újra elmagyarázta az öttusaszövetség az olimpiai csapat kiválasztását, és hogy miért írta felül a kapitány javaslatát

2024. július 1. – 09:53

Másolás

Vágólapra másolva

Az olimpiai keret hivatalos kihirdetése után megvádolták a Magyar Öttusa Szövetség (MÖSZ) elnökségének integritását, megkérdőjelezték erkölcsi feddhetetlenségét, a szövetség ezért úgy döntött, hogy még egyszer, egyben utoljára tisztázza álláspontját – áll a MÖSZ közleményében.

A hazai szövetséget a KDNP-s Simicskó István vezette – a politikus korábban volt sportért felelős államtitkár is –, aki tavaly szeptemberben lemondott. A világbajnok öttusázó, Balogh Gábor vette át az irányítást. A mostani, decemberben megválasztott elnökség kiemelte közleményében, hogy megörökölt egy olyan válogatási szisztémát, melyet nem tekintett a sajátjának, azzal szakmailag nem értett egyet, de nem is akarta a felkészülést azzal megzavarni, hogy nyomban átírja a szabályzatot. A döntési helyzetben a józan ész, a racionalitás, és a meggyőző sportszakmai érvek mentén döntött az olimpikonokról.

Az történt, hogy a júniusi kínai világbajnokságon Guzi Blanka második, Erdős Rita harmadik lett egyéniben, ezzel olimpiai kvótát szereztek, Gulyás Michelle-nek pedig már korábban is volt. Mivel Párizsban csak ketten indulhatnak, Guzi mellett Gulyás kapta meg a lehetőséget. A 19 éves Erdős nem, akitől már tavaly is elvettek egy fontos versenyt. Gulyásnak a lovaglás nem sikerült a mostani vb-n, ezért a tizennyolcadik lett.

A MÖSZ úgy indokolt, hogy egy olyan versenyzőt tart tanácsosnak a párizsi olimpiai játékokon indítani, aki az elmúlt négy év teljesítményét tekintve A kategóriás versenyeken a hazai mezőnyben gyakorlatilag nem talált legyőzőre.

„Egyetlen verseny lovas eredménytelensége nem írhat felül konzekvensen magas színvonalú, többéves szakmai munkát, eredményességet és tapasztalatot. A döntés pedig teljességgel legitim, hiszen mivel a szakmai bizottság nem tudott döntést hozni, az alapszabály értelmében ilyen esetben az elnökségnek kötelessége a döntés meghozatala.”

A dolog érdekessége, hogy a szövetségi kapitány, Martinek János Erdőst támogatta, nem Gulyást, így összességében nem érvényesült az akarata, amikor az elnökség titkos szavazáson 9-2 arányban Gulyás mellett foglalt állást.

„A szervezet integritásának, tisztességének, becsületének megkérdőjelezése, a részrehajlással való vádaskodás azonban olyan nemtelen támadás, melyet az elnökség kérlelhetetlen következetességgel visszautasít. A magyar öttusasport résztvevői, szurkolói, barátai felé azzal a kéréssel él, hogy támogassák az olimpián induló versenyzők felkészülését, hogy a lehető legnagyobb nyugalmat biztosítanak számukra.”

A férfiaknál ketten szerezték meg az indulási jogot, a világbajnok Bőhm Csaba, és a második helyezett Szép Balázs, ők mindketten ott lesznek Párizsban. Az öttusában a mostani olimpián szerepel utoljára a lovaglás.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!