Lévai Zoltán birkózónak a vigaszág sem jött össze, hiába vert világbajnokot – magyar eredmények egy helyen

2024. augusztus 6. – 12:24

Lévai Zoltán birkózónak a vigaszág sem jött össze, hiába vert világbajnokot – magyar eredmények egy helyen
Lévai Zoltán győzelemmel kezdte az olimpiát – Fotó: Czeglédi Zoslt / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Birkózás: Első magyar birkózóként Lévai Zoltán mutatkozott be az olimpián,a 77 kilós kötöttfogású a török Európa- és világbajnok Burhan Akbudakot kapta a nyolcaddöntőben, aki korábban 82 kilóból fogyasztott egy súlycsoporttal lentebb. Lévai aktívan kezdte a meccset, Akbudakot intették meg először és küldték le a szőnyegre. Lévai átkulcsolt a Akbudak derekát, de ellenfele jól védekezett, kimenekült a szőnyeg szélére, nem lehetett átpörgetni. Lévai továbbra is ment előre, és ki tudta tolni a törököt, amivel már 2-0-ra vezetett. A második három perc elején Akbudakot látták aktívabban, így Lévai ment le parter helyzetbe. A török kereste a fogást rajta, de nem tudott akciót indítani. Később inkább Akbudak volt védekezőbb, nem is született több pont, így Lévai továbbjutott a legjobb nyolcba.

Ott az azeri Sanan Suleymanov várt rá, aki tavaly világbajnoki második volt. Lévai ezt meccset is erősen kezdte, őt látta aktívabbnak a bíró, így az azerit küldték le a földre. Lévai át tudta fogni ellenfele derekát, de az jól védekezett, így csak egy pontot kapott a magyar. A második félidőben Suleymanov volt a kedvezményezett, így Lévait küldték le. Ő is jól védekezett, így 1-1 lett csak az állás. A szabályok szerint viszont a később szerzett pont győzelmet is érhet, így Lévainak kellett volna valami váratlant húzni. Ehelyett az azeri majdnem kitolta őt a szőnyegről, nagyot kellett menteni. Az utolsó fél percre már láthatóan ereje végére ért Lévai, nem tudott pontot érő akciót végrehajtani, pedig volt egy jó derékra támadásra. Lévainak még folytatódhatott volna, de ehhez Suleymanovnak be kellett volna jutnia a döntőbe, hogy magával vigye a magyart a vigaszágra. Ez nem jött össze, Suleymanov 6-1-re kikapott a kazah Demeu Zsadrajevtől.

Atlétika: A délelőtti programban Bánhidi-Farkas Petra volt az egyetlen magyar induló. A távolugrás döntőjébe 675 centiméterrel vagy a legjobb 12 eredménnyel lehetett bejutni. Bánhidi-Farkas elsőre 640 centit ugrott, majd a második két kísérlete ennél gyengébb lett, így kiesett.

Kajak-kenu: A keddi előfutamokban a kajak négyesek 500 méteres számával indult a program, a női négyes (Pupp Noémi, Fojt Sára, Csipes Tamara, Gazsó Alida Dóra) egyből a döntőbe jutott, a férfiak négyese (Nádas Bence, Csizmadia Kolos, Kuli István, Tótka Sándor) a középfutamba jutott.

Férfi kajak kettesben mindkét magyar páros bejutott a középfutamba, a Nádas Bence-Tótka Sándor és a Kopasz Bálint-Varga Ádám összeállítású magyar egységnek is van esélye így a döntőbe jutásra.

Női kajak kettesben a Csipes Tamara-Gazsó Alida Dóra és a Pupp Noémi-Fojt Sára páros is harmadik lett a saját előfutamában, így mindkét egység a reményfutamban folytatja.

A férfi és a női kenu kettes a reményfutamba kvalifikálta magát. Adolf Balázs és Hajdu Jonatán negyedik lett az előfutamban, Kiss Ágnes, Nagy Bianka pedig a harmadik helyen futott be..

Kora délután a reményfutamokat rendezték, ahol a magyar versenyzők közül a női kenu kettes, Kiss Ágnes és Nagy Bianka volt először érdekelt. A páros megnyerte a reményfutamát, így a középfutamba jutott 500 méteren.

A férfi kenu kettesek reményfutamában Adolf Balázs és Hajdu Jonatán második helyen futott be, így a magyar egység bejutott a középfutamba.

A női kajak kettesek versenyében a második reményfutamban szerepelt két magyar páros is. Végül mindkét kettes bejutott a középfutamba, Csipes Tamara és Gazsó Alida Dóra megnyerte a reményfutamot, Pupp Noémi és Fojt Sára pedig a negyedik lett.

Kézilabda: Hosszabbításban dőlt el a Svédország elleni negyeddöntő, a női válogatotott röviddel a rendes játékidő lefújása előtt még vezetett, de aztán a svédek egyenlítettek. A ráadást ők bírták jobban, a vége 36-32 lett, ezzel vége a kéziseink számára az olimpiának.

Vízilabda: Öt dobott gólon tartotta a világbajnok, háromszoros címvédő Amerikát a női pólóválogatottunk a negyeddöntőben, ami fantasztikus teljesítmény, eközben viszont támadásban nem sikerült felülmúlni őket, az Egyesült Államok 5-4-re nyert, sokkal több emberelőnyhöz jutva.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!